Hareide før skjebneuke: - Disse kampene er en mental utfordring

Det er ikke tre kamper på under en uke som bekymrer Malmö-trener Åge Hareide mest før morgendagens møte med Celtic.

Åge Hareide og Malmö har fortsatt muligheter til å avansere til Champions League, i stedet for Celtic (Arkivfoto)
  • Kjetil Flygind

MALMÖ (Aftenposten): Kamp mot Celtic sist onsdag, seriekamp mot Häcken lørdag og ny kamp mot Celtic i morgen.

For Åge Hareide og Malmö handler det om å holde tungen beint i munnen.

— Det handler om å ha rett fokus. Dessuten må vi gi noen av våre viktige spillere litt hvile, vi må bruke bredden i troppen, sier Hareide til Aftenposten.

Gir laget et ekstra boost

Onsdag tapte laget hans 3-2 på Celtic Park. Men svenskene var godt fornøyd med Jo Inge Bergets to reduseringsmål, som ga håp før returmøtet i morgen. Innimellom der, på lørdag, ble det 1-0-tap i serien borte mot Häcken. For selv om mye har handlet om å kvalifisere seg til Champions League for andre året på rad, er også serien viktig.

Sist sesongs seriemester vil gjerne forsvare det. Etter tapet lørdag ligger Hareides lag på 5. plass på tabellen, syv poeng bak serieleder IFK Göteborg. Men Hareide hevder «tofrontskrigen» bare er til inspirasjon, og ikke frustrasjon.

— Det gir oss ekstra inspirasjon, helt klart. Da vi klarte å kvalifisere oss til Champions League-gruppespillet i fjor ga det laget et ekstra boost. Vi ble faktisk enda bedre av å spille de kampene i Europa. Men disse kvalikkampene er mer en mental greie enn en fysisk utfordring. Lykkes man ikke der, så ryker man bare rett ut. Det er veldig tøft, sier Hareide.

Les også

Malmö-tap mot problemlaget

Liten tid til forberedelser

Analysen av det første oppgjøret mot Celtic måtte pent vente. For etter matchen i Skottland handlet alt om Häcken. Så ble Celtic tema igjen. Det har vært hektiske dager i byen sør i Sverige.

I år blir det spill i Europa uansett. Med tap sammenlagt mot Celtic venter spill i Europa League. Med seier blir det Champions League.

— Det er dit vi vil. Det er det som er det store, sier Hareide.

— En mental utfordring sier du. Hva legger du i det?

— Absolutt en mental greie. Det er derfor vi fokuserer isolert på de kampene også. Det er to helt forskjellige kamper enn de vi vanligvis spiller. Borte og hjemme er også to helt ulike oppgaver. Vi får vite hvem vi møter ganske sent også, så vi får ikke så mye tid til å analysere dem. Mens vi her hjemme kjenner våre motstandere veldig godt og kan håndtere dem på en helt annen måte, sier 61-åringen.

Les også

Celtic-legende slakter Hareides Malmö: – Pinlig og patetisk!

— Et spørsmål om å takle press

I dag trener Hareides mannskap på hjemmebanen Swedbank Stadion som er arena for begivenhetene i morgen kveld. Det første kvarteret er åpen for publikum og presse. Så lukkes stadion ned. Da skal den siste finpussen legges.

— Du har vært med på mye, både som spiller og trener. Hvordan øser du av din erfaring over på spillerne før en slik viktig kamp?

— Erfaring er viktig, det er i grunn basis i alt i fotball. Flere opplevelser og flere kamper i denne kategorien, gir erfaring. Og jeg har vært i kvalik med både Helsingborg, Brøndby og Rosenborg tidligere. Det er et spørsmål om å takle press og lære underveis, sier Åge Hareide.