Denne omstridte håndbevegelsen ryster norsk idrettsprofil: – En ren provokasjon

Xherdan Shaqiri sendte en politisk beskjed etter sin VM-scoring.

Her jubler Xherdan Shaqiri med «den albanske ørnen» etter vinnermålet mot Serbia.

SERBIA-SVEITS 1–2

Serbia tok ledelsen ved Aleksandar Mitrovic. Men til slutt var det Sveits som kunne juble i kveldens viktige gruppe E-kamp i VM.

Granit Xhaka utlignet med et langskudd. Så kontret Xherdan Shaqiri inn 2–1-målet på overtid.

Oppgjøret i Kaliningrad fikk en politisk undertone. Begge Sveits’ målscorere - Xherdan Shaqiri (26) og Granit Xhaka (25) - har nemlig albansk bakgrunn.

Omstridt feiring: – Det er en ren provokasjon

De politiske spenningene mellom Serbia og Albania strekker seg tilbake flere hundre år. Shaqiri og Xhaka ble begge buet på av Serbia-fansen.

Men begge hevnet seg altså med scoringer. Da Xhaka scoret, feiret han med å forme den albanske ørnen med hendene. Den albanske ørnen er et symbol for albansk nasjonalisme. Da Shaqiri scoret, feiret han på samme måte.

Her feirer Xherdan Shaqiri og Granit Xhaka under 2–1-kampen mot Serbia.

Markeringen skaper sterke reaksjoner i sosiale medier og i serbiske medier.

– Jeg er glad det ble sånne scener og ikke stygge scener. Det ligger et hat i bunnen, sier TV 2-ekspert Simen Stamsø Møller om feiringen.

Den tidligere hekkeløperen Christina Vukicevic Demidov har serbiske aner. Etterpå kampen ble hun spurt om feiringen i TV 2s sending.

– Jeg er serber selv. Jeg kan forstå hvor provoserende det oppfattes for serbere. Det er en ren provokasjon, sier Vukicevic.

Christina Vukicevic Demidov forklarte hvordan Xherdan Shaqiris feiring blir oppfattet fra serbisk hold.

Ropte på straffe

Scoringen på overtid setter Serbia i en prekær situasjon i gruppe B. De må etter alt å dømme vinne i siste kamp mot Brasil - og håpe på at Sveits ikke klarer å beseire Costa Rica.

Men det kunne fort sett lysere ut for Serbia. På stillingen 1–1 skulle nok Mitrovic hatt straffespark, da han ble revet ned i Sveits’ straffefelt. Dommer Felix Brych vinket imidlertid spillet videre.

Aleksandar Mitrovic var irritert etter at dommer Felix Brych ikke dømte straffe.

Kampen sto lenge og vippet på 1–1 - noe som ville lagt alt til rette for en neglebitende siste gruppespillsrunde. På overtid ble imidlertid Xherdan Shaqiri tungen på vektskålen. Han startet et helhjertet løp fra midtbanen, ble spilt fri av lagkamerat Mario Gavranovic, og gjorde ingen feil alene med Serbia-keeper Vladimir Stojkovic.

– Jeg synes det var en fin pasning fra Gavranovic. Jeg visste jeg hadde en målsjanse, så jeg bare fortsatte å løpe og handlet på instinkt da jeg avsluttet, sier Shaqiri etter kampen ifølge BBC.

TV 2s ekspertkommentator Jesper Mathisen skjønte ikke hvorfor Serbia blottla seg på stillingen 1–1.

– Det er merkelig at de opptrer så naivt, sa Mathisen, som la til at Serbia «fortjente å tape».

Dermed har Sveits et veldig gunstig utgangspunkt for å ta seg videre fra gruppen.

De siste kampene i gruppe E spilles onsdag.