Fotball

Legende ut mot Liverpools behandling av Gerrard: - Hvordan er det mulig?

— Interessant observasjon, sier fotballekspert Øyvind Alsaker om Jamie Carraghers kritikk.

Liverpool har vært velsignet med to sterke kontinuitetsbærere de siste 15 årene. Her er Jamie Carragher og Steven Gerrard i aksjon for klubben i en FA-cup-kamp mot Hove Albion i 2012.
 • Nicholas Bergh
  Journalist

Fredag fikk Liverpool-supporterne bekreftet sjokknyheten: Steven Gerrard forlater Liverpool ved sesongslutt.

Mange mener at Gerrards innflytelse på Liverpools spill har avtatt, men tidligere Liverpool-spiller Jamie Carragher er klar i sin Daily Mail-spalte:

Jamie Carragher er fast inventar i Sky Sports' fotballsendinger. Her står Carragher på Anfield-gressteppet sammen med kollegaene Jamie Redknapp (midten) og Graeme Souness (til høyre) før Liverpools kamp mot Real Madrid i Champions League. Også Souness og Redknapp har spilt for Liverpool.

— Steven Gerrard fikk lov til å distansere seg fra Liverpool... han trengte å følge seg ønsket. Hvordan er det mulig at de lar kapteinen dra?Da Carragher la opp etter 2012-13-sesongen, hadde han spilt hele 15 sesonger sammen med Steven Gerrard. Nå ser han på kameratens Liverpool-exit med vantro.

— Jeg trodde aldri at han skulle forlate Liverpool. Jeg hadde alltid sett for meg at han, akkurat som meg, ville avslutte karrieren som en én-klubb-spiller, skriver Carragher.

Les også

Gerrard unngår hyllesten: - Jeg ville bare ha brutt sammen

Alsaker: — Interessant observasjon

Den tidligere forsvarsklippen har blitt en høyt respektert fotballekspert etter at han la opp. Dermed får kritikken av gamleklubbens håndtering av Gerrard stor oppmerksomhet.

TV 2-ekspert Øyvind Alsaker er usikker på om hvorvidt Carragher har rett.

TV 2s Øyvind Alsaker.

— Det er vanskelig å si, for jeg vet ikke hva som er gjort. Carragher er nok velinformert både fra klubbens side og Gerrards side, så det er en interessant observasjon, sier Alsaker til Aftenposten- Det var nok viktig for Liverpool å beholde Gerrard i en eller annen kapasitet. Det sier seg selv at han er en enormt viktig kulturbærer og kontinuitetsbærer, i tillegg til at han er en verdensklassespiller.

Carragher mener Liverpool kunne ha gitt Gerrard en rolle i trenerteamet, for å kompensere for at midtbanespilleren ikke har fysikken til å spille hver eneste kamp lenger.

— Det ville vært som jobbpraksis, med at han var som en skygge for Brendan Rodgers (Liverpools manager, journ. anm.). Han kunne se hvordan akademiet drives, og andre aspekter av klubben, skriver Carragher.

Les også

«Gerrard er "en av oss". Han er en ujålete og lokal gutt»

Alsaker spekulerer om Carraghers egen Liverpool-exit i 2013 kan være et underligende motiv i utspillet om gamleklubbens håndtering av Gerrard.

— Det er mulig at Carragher opplever at han burde fått tilbud om å gjøre noe spennende etter at han la opp, så kanskje dette er en måte å si «takk for sist» til ledelsen, sier Alsaker.

- Ingen andre ville gjort det samme

Carragher skriver videre at det ikke vil bli tydelig for Liverpool-fansen hvor mye Gerrard har ofret før han har forlatt klubben.

— Man må huske at Steven forble lojal overfor Liverpool i fem år mens de ikke var med i Champions League, selv om potensielle vinner av turneringen, som Real Madrid, var interesserte i ham, skriver Carragher.

— Ingen andre spillere med hans talent ville gjort det. Vil det noensinne være en verdensklassespiller som tilbringer hele sin karriere i Liverpool? Nei.

Les også

– Jeg kan ikke se for meg Liverpool uten Gerrard

I motsetning til Carragher vil Gerrard altså ikke tilbringe hele karrieren i Liverpool. Lørdag bekreftet Liverpool at Gerrard kommer til å fortsette fotballkarrieren i USA.

Øyvind Alsaker er ikke enig med Carragher i at Gerrards Liverpool-avskjed betyr at klubbens supportere også må si farvel til tanken om at verdensklassespillere tilbringer hele karrieren på Anfield.

— Det blir nok færre og færre av dem. Det er en naturlig vei å gå. Men det kan nok fremdeles skje, sier Alsaker.

— For Liverpools del handler det om å beholde de beste spillerne. De har ofte solgt de beste spillerne når de har vært i nærheten av noe. Luis Suárez, Xabi Alonso og Javier Mascherano ville alle videre, fordi Liverpool ikke er en stor nok klubb, som vinner nok. Det er ikke endestasjonen for de beste spillerne.

- Gerrard skjønte at det aldri går

Den siste stjernespilleren Liverpool solgte var altså Luis Suárez i sommer.

Han gikk til Barcelona etter en sommer der biteskandalen under VM satte sitt preg på uruguayaneren. Alsaker tror det som skjedde etter Suárez-salget har vært en medvirkende faktor til at Gerrard nå er inne i sin siste sesong i Liverpool-drakten.

— Jeg tror athvis Liverpool hadde erstattet Suárez skikkelig, og vært med på å kjempe om ligagullet nå, så hadde Gerrard vært med neste sesong. I stedet hentet de en gjeng med 20-åringer og Southampton-spillere. De måtte begynne på et helt nytt prosjekt, og da skjønte nok Gerrard at det aldri går. Han ville gjerne blitt for å vinne ligagull, dersom han trodde det fortsatt var mulig, sier Alsaker.

TV 2-eksperten peker på Alexis Sánchez, som signerte for Arsenal, og Ángel di María, som signerte for Manchester United, som spillere Liverpool kunne kjøpt. I stedet hentet klubben følgende spillere i sommer:

 • Ricki Lambert fra Southampton
 • Adam Lallana fra Southampton
 • Emre Can fra Bayer Leverkusen
 • Dejan Lovren fra Southampton
 • Javier Manquillo (på lån fra Atlético Madrid)
 • Alberto Moreno fra Sevilla
 • Divorck Origi (fra Lille, lånt ut til den franske klubben denne sesongen)
 • Lazar Markovic fra Benfica
 • Mario Balotelli fra AC Milan

Kan starte FA-cupkamp søndag

Gerrard og Liverpool var kun to poeng fra ligagullet forrige sesong, men det har gått langt tråere med de mange nye signeringene denne sesongen.

Liverpool er nummer åtte på tabellen, men er riktignok kun syv poeng bak den dyrebare fjerdeplassen som gir Champions League-spill.

Les også

Heggem: - Jeg husker hvor sjenert og tynn han var

Steven Gerrard skal prøve å hjelpe Liverpool mot fjerdeplassen, i det som blir hans siste sesong i klubben. Søndag kan Gerrard få sin første kamp etter at nyheten om at han forlater klubben sprakk.

Gerrard er aktuell for en plass i startoppstillingen når Liverpool møter AFC Wimbledon i FA-cupens tredje runde søndag, ifølge Liverpool-manager Brendan Rodgers.

— Han er en fantastisk spiller som fortsatt har andre halvdel av sesongen foran seg. Steven ønsker å være en reell del av det vi prøver å utrette her, sa Rodgers på en pressekonferanse lørdag ifølge lokalavisen Liverpool Echo.

Les også

 1. Gerrard var Houlliers beste manøver

 2. Liverpool bekrefter at Gerrard drar til USA

Les mer om

 1. Engelsk fotball
 2. Steven Gerrard
 3. Liverpool FC