Fotball

Aalesund-nykommeren: Jeg har aldri hatt en sommerferie

Daniel Gretarsson har ofret mye på veien fra Island til eliteserien.

Kjæresten på plass: Daniels kjæreste, Ásdís Valla, er på plass i Ålesund. – Det er alltid fint å ha noen å komme hjem til, sier Daniel om tilværelsen i Ålesund.
  • Kristian Stenerud

I tillegg til reaksjoner etter kampen, sender smp.no søndag også live før kampstart. Følg oss fra klokken 15

Daniel Gretarsson (19) har kun vært vant til å spille for 200–300 tilskuere på Island. Da er det ikke så rart at han ble litt sjokkert av over 20.000 på Lerkendal.

Les også

Islandsk 2.-divisjonspiller kan ta plassen i AaFKs startellever

AaFKs nye venstreback er ikke av typen som roper høyest i garderoben. Han er en rolig og seriøs spiller som lenge har gått med en drøm om å bli utenlandsproff. På vegen dit har han måtte ta mange valg som andre synes er tøffe, men som han selv mener er helt naturlig for å bli best mulig.

Daniel Gretarsson var aldri i tvil da han fikk tilbudet om å bytte ut islandsk natur med den norske. 19-åringen har hele tiden vært målbevisst.

– Jeg begynte å spille fotball da jeg var tre-fire år gammel. Faren min var allerede inne i fotballen og ønsket å pushe meg litt tidlig inn der. Helt siden den gangen har jeg trent veldig mye og spilt mange kamper. Jeg har for eksempel aldri hatt en sommerferie, for det har vært trening hele året, sier Gretarsson til Sunnmørsposten.

Har kun spilt for Grindavik

Mens det er vanlig i barnefotballen i Norge med lange ferier både om sommeren, før og etter sesongen, er det ikke slik den islandske backen er vant til at det skal være.

– Jeg har spilt for Grindavik helt siden jeg var et barn og fram til AaFK hentet meg. Det har vært en veldig fin klubb å vokse opp i, så det er jeg takknemlig for , sier han.

19-åringen ble klar over at noen fulgte med han på en U19-landskamp. Etter hvert fikk han vite at det var AaFK og trener Harald Aabrekk som speidet på han.

– Det var veldig stort å få sjansen til å bli utenlandsproff.

Han synes ikke det har vært vanskelig å flytte hjemmefra på tross av sin unge alder.

– Det er kanskje det for mange. Men dette er noe jeg har villet helt fra begynnelsen av, så det er ikke så vanskelig når det har vært et stort mål å spille i utlandet. Du må være forberedt på å ofre litt på vegen, sier han.

Les også

Aabrekk mener AaFK trener som de beste lagene

Bor med kjæresten

Det har sjølsagt hjulpet venstrebacken at landsmannen Aron Thrandarson ble hentet samtidig. I tillegg har 19-åringens kjæreste flytta til Ålesund. De to bor sammen på Fjelltun.

– Det er alltid fint å ha noen å komme hjem til etter treninger og kamper. Hun studerer fysiologi over nettet, sier han.

Etter det pinlige tapet mot Rosenborg mandag kveld, gleder Gretarsson seg stort til hjemmekampen mot Lillestrøm. Han har i løpet av et halvt år gått fra å spille foran 200–300 i islandsk 1. divisjon, til å spille foran 20.000 tilskuere på Lerkendal.

– Det blir mye å ta inn over seg og det var et utrolig trøkk på stadion. Jeg er spent på hvordan det å bli å spille den første seriekampen hjemme, sier han.

Les også

Her er AaFKs nysigneringer på plass

Scoret mål og laget straffespark

Islendingen fikk en tøff oppgave med å stoppe Rosenborgs Pål André Helland, som scoret to mål i den kampen.

– Det er tøft at det var slik i den første seriekampen, men vi må lære av det som skjedde. Jeg visste han (Helland) var god med ballen, det sa trenerne til meg før kampen. Men på en god dag hadde jeg gjort en mye bedre jobb. Jeg føler blant annet jeg skulle hatt frispark for en dytt i forkant av den første scoringen, men det er historie nå, sier han.

Rosenborg-kampen er en av hans verste fotballminner, men har et dårlig et fra tiden på Island også.

– I en av mine første kamper som senior scoret jeg et mål tidlig i kampen. Da det var spilt 88 minutter laget jeg er straffespark som motstanderen scoret på. Vi tapte 2–1 og jeg følte meg helt forferdelig, sier han og ler litt av det.

– Men nå bruker jeg heller energi på å glede meg til søndag.

I tillegg til reaksjoner etter kampen, sender smp.no søndag også live før kampstart. Følg oss fra klokken 15

Les også

  1. Harald Aabrekk gir 19-åring sjansen mot Glimt

  2. Søderlund har møtt RBK-kompisene litt vel mye

  3. Skagestad og Hoff fra start hos AaFK

Eliteserien

SVUTMP
1Lillestrøm97201951423
2Viking106311981121
3Molde9612179819
4Strømsgodset94231313014
5Aalesund94231011-114
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Eliteserien
  2. Aalesunds FK