Aftenposten arrangerer: Ronaldo og Brasil til Oslo for omkamp mot Norge

Husker du da Norge slo Brasil i fotball-VM i 1998? Nå kommer Ronaldo & co. til Oslo for å ta revansj.

Oppdatering 31.05.2018: Denne artikkelen er felt i Pressens Faglige Utvalg for uklart skille mellom markedsaktivitet og redaksjonelt arbeid, jfr Vær Varsom-plakatens paragraf 2.7. Hele avgjørelsen kan du lese her.

ULLEVAAL STADION: Kan Norge slå Brasil igjen 20 år etter mirakelet i Marseille? Det får du svar på 9. juni neste år når Aftenposten inviterer til omkamp på Ullevaal stadion.

Kampen under VM i Frankrike er ett av tidenes største norske idrettsøyeblikk. Alle nordmenn har et forhold til VM-kampen i Marseille 23. juni 1998.

Norge vant 2–1 etter en sen straffescoring av Kjetil Rekdal. Norge var videre i VM og en hel nasjon gikk bananas i gledesrusen.

Vi snakker fortsatt om den hete Marseille-kvelden. Noen av oss lengter kanskje tilbake til norsk fotballs glade dager på 1990-tallet.

Til sommeren er det 20 år siden mirakelseieren og Aftenposten skal forsøke å gjenskape den magiske kvelden. Vi markerer jubileet ved å arrangere omkamp mellom Norge og Brasil på Ullevaal stadion 9. juni, noen få dager før fotball-VM i Russland starter.

Arne Scheie (t.v.) skal kommentere kampen i 2018. Her på pressekonferanse sammen med sjefredaktør i Aftenposten Espen Egil Hansen, NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen og eventansvarlig i Aftenposten Veslemøy Østrem.
Ronaldo og Kjetil Rekdal i duell i 1998. 20 år etter møtes de til revansjeoppgjør i Aftenpostens «omkampen».

Ronaldo og Rekdal kommer

Aftenposten har invitert spillerne fra begge lag til kampen på Ullevaal, som sendes direkte på NRK og kommenteres av Arne Scheie og Lars Tjærnås.

Brasil-stjernen Ronaldo er klar for omkamp i Oslo. Det er også flere av de norske heltene, anført av Kjetil Rekdal.

– Jeg har en seiersprosent på 100 prosent mot Brasil og er en av få i hele verden som alltid har vunnet mot dem. Det er en artig statistikk. Og den skal ikke ødelegges, lover Rekdal.

Frode Grodås (t.v.) ar kaptein da Norge slo Brasil. Vidar Riseth spilte også kampen. Lars Tjærnås (t.h.) kommenterte kampen på NRK.

Fra det brasilianske laget er også gamle verdensstjerner som Bebeto og Roberto Carlos blant dem som har meldt sin ankomst.

Det samme har Cesar Sampaio, Emerson og Edmundo gjort. Flere navn vil bli offentliggjort fortløpende.

For Norge vil blant mange andre Tore André Flo, Henning Berg og Erik Mykland trekke på seg den røde drakten igjen.

Frode Grodås, Stig Inge Bjørnebye og Vidar Riseth er også blant profilene som vil spille på Ullevaal igjen.

De får selskap av Håvard Flo, Dan Eggen, Egil Østenstad, Gunnar Halle, Roar Strand, Øyvind Leonardsen og Jan Ivar «Mini» Jakobsen.

– Jeg gleder meg skikkelig. Jeg syntes det var ordentlig kult da jeg fikk høre om det. Jeg føler at den kampen mot Brasil kommer til å være med meg hele livet. Uansett hvor jeg er så sier folk at de husker kampen og hvor de var, sier Riseth.

Grodås gleder seg skikkelig til å ta på seg keeperhanskene igjen.

– Klarer vi å skape en god atmosfære og det kommer en del folk så blir det veldig kult. Nå må jeg bare følge opp de som spiller foran meg så de holder formen.

– Hva har kampen betydd for deg?

– Folk var i ekstase etter kampen, så vi skjønte at det betydde en del. Men vi hadde ikke følelsen av at det skulle bli som det ble. Det har sikkert med at vi ikke har kvalifisert oss i etterkant, så folk er sulteforet på gode fotballopplevelser.

På trenerbenken vil Egil «Drillo» Olsen sitte.

– Jeg har jo aldri tapt for Brasil. Og jeg vil ikke gjøre det nå, heller. Dette gleder jeg meg til, sier Drillo.

Kjetil Rekdal (til venstre) og Ronaldo møtes i Oslo 9. juni 2018 til Aftenposten-arrangementet «Omkampen».

Han har spilt mot Brasil to ganger. Og begge gangene, i 1997 og 1998, endte det med norsk seier. Nå går Rekdal for seiershat-trick mot nasjonen som har vunnet fem VM-gull.

Les også

SEND INN DIN HISTORIE! Hvor var du da Norge slo Brasil?

– Får fortsatt gåsehud av Rekdals straffe

– Alle husker hvor de var da Norge slo Brasil for 20 år siden. Norge er fortsatt det eneste laget i verden som aldri er blitt slått av Brasil, og nå vil de brasilianske storhetene gjerne endre på den statistikken. Vi gleder oss til å gjenskape folkefesten og magien fra 1998, sier Veslemøy Østrem, eventansvarlig i Aftenposten.

Kampen blir sendt direkte på NRK 9. juni og billettsalget til kampen starter torsdag kl. 09.00.

– Var ambisjon er å skape en helt unik fest på Ullevaal. Vi skal mimre og skape en ny fotballfest. Kanskje kan vi også få noe bra ut av det. Etter EM i 2000 har det sett litt mørkt ut for norsk fotball. Vi trenger en restart, sier sjefredaktør Espen Egil Hansen.

– Det er senere blitt kåret til det største øyeblikket i norsk idrett. Alle husker hvor de var da Rekdal scoret, sier Arne Scheie, som gleder seg til å kommentere igjen.

Les også

Slik markerte vi 10-årsjubileet for «mirakelet i Marseille»

Et norsk idrettsmirakel

Norge vant 2–1 på Stade Vélodrome. Bebeto sendte Brasil i ledelsen etter 77 minutter.

De færreste trodde på seier. Det måtte et mirakel til.

Tore André Flo utlignet da det gjensto åtte minutter av VM-kampen.

Men Norge måtte ha ett mål til for å avansere fra gruppespillet. To minutter før slutt scoret iskalde Kjetil Rekdal på straffespark med sine gule fotballsko.

Til elleville gledesscener både i Marseille og hjemme i Norge. Det var tidenes norske fotballøyeblikk.

– Det er en kveld som fortjener å bli gjenskapt. Jeg mener det er kvelden som samlet Norge mest siden maidagene i 1945. Det er kanskje litt drøyt å sette det i det perspektivet. Jeg møter folk nesten hver uke som vil fortelle hvor de var og hvem de var med, sier ekspertkommentator Lars Tjærnås.

Norge var klare for åttendedelsfinale. Men da var det bråstopp. Italia vant 1–0 og Drillos var utslått av VM.

Brasil spilte seg helt til finalen. På Stade de France i Paris tapte de 3–0 mot Zinédine Zidane og VM-vert Frankrike.

Følg med på pressekonferanse klokken 13.00. Der får du mer informasjon om kampen og hvilke spillere som kommer.

Senere i dag publiserer vi også et større intervju med en av de brasilianske stjernene om hvordan han opplevde VM-kampen i 1998.

Hør Aftenpodden Sport og hør hvordan de som jobbet på kampen opplevde dramatikken:

Disse representerte Norge i 1998:

Disse representerte Brasil i 1998: