Fotball

Han har vært Norges beste spiller i år

Juryen ga Gullballen til vardøværingen Stefan Johansen (23).

Stefan Johansen får her beviset på at han er årets beste norske spiller.
  • Pernille Ingebrigtsen

Mandag kveld ble Norges beste fotballspillere kåret på O’Learys i Oslo, og Celtic-spilleren Stefan Johansen stakk av med den aller gjeveste prisen, nemlig Gullballen – årets beste norske fotballspiller i norske og utenlandske ligaer.

— Hva skal man si? Det er en gjev pris å få, og man skal være stolt av det. Men samtidig ikke fornøyd med det her – forhåpentligvis kan man vinne flere slike priser, sier Stefan Johansen til Aftenposten.

— Stefan Johansen er en verdig vinner fordi han var den beste hjemlige spilleren i fjor, spiller fast på et habilt profflag og er i vekst på landslaget. Han har de ferdigheter som vi har etterlyst i flere år og er respektløs og offensiv i sin spillestil, sier Aftenpostens kommentator Ola Bernhus.

I fjor, etter en kjempesesong med Strømsgodset som endte med seriegull, ble Johansen tildelt Kniksenprisen som årets midtbanespiller.

Les også

Johansen-perle holdt ikke for Deila

Stolt onkel

At en spiller fra lille Vardø i Finnmark skulle bli Norges beste fotballspiller, er imidlertid ingen selvfølge. Stefan Johansens onkel, Frank Johansen, synes det er stor stas at byen har klart å fostre en A-landslagsspiller og utenlandsproff.

— Det er veldig stort! Det beviser at selv med det klimaet vi har her oppe, så er det mulig å bli fotballproff. Det betyr mye for Vardø – med noe positivt å prate om. Stefan blir ofte nevnt. Vi har hatt nok av de grå hverdagene her, og derfor frisker han opp humøret på veldig mange i byen, sier onkelen til Aftenposten.

Martin Ødegaard mottok prisen som årets unge talent i eliteserien 2014.

— Mange flere i Vardø har nå begynt å følge med på fotball – spesielt landslaget. Noen hadde aldri sett en hel kamp på TV før Stefan kom på landslaget. Jeg vet at mange ser Celtic-kampene også. Det er utrulig artig, fortsetter onkelen som har vært en viktig støttespiller for Johansen helt siden har var bitte liten, og som fortsatt har et veldig nært forhold til nevøen.- Familien hjelper meg mye, så det er gøy at de får oppleve at jeg får slike priser, sier Stefan Johansen.

Vardø-gutten har vist meget god form i det siste, og 23-åringen har også begynt å score mål. På søndag ble det både mål og assist fra Johansen da Celtic vant 2-1 mot Aberdeen, noe som lover veldig godt foran EM-kvalifiseringskampen mot Aserbajdsjan 16. november.

To priser til Samuelsen

Tidligere Mjøndalen-spiller Boye Skistad, som har holdt på med idrett hele livet og har rundt 500 kamper for bruntrøyenes fotballag, ble tildelt Kniksens hederspris. Han har også vært stor i bandy – for Mjøndalen.

Det 15 år gamle supertalentet Martin Ødegaard (Strømsgodset) stakk fortjent av med prisen som årets unge talent i Tippeligaen.

— Jeg hadde satt meg som mål å debutere for Strømsgodset denne sesongen, og etter det har det gått veldig fort. Jeg hadde ikke forventet at det skulle skje så mye i år, sier Ødegaard til TV 2. Ørjan Nyland (Molde) ble årets keeper, Martin Linnes (Molde) årets forsvarsspiller, Jone Samuelsen (Odd) årets midtbanespiller og Vidar Örn Kjartansson (Vålerenga) årets angrepsspiller.

Odds Jone Samuelsen ble både kåret til årets midtbanespiller og årets spiller i eliteserien.

Jone Samuelsen ble også årets spiller i Tippeligaen.— Det er utrolig gjevt å få denne prisen i tillegg til prisen for årets midtbanespiller, sier Samuelsen.

Moldes suksesstrener Tor Ole Skullerud ble årets trener i eliteserien, mens Svein Oddvar Moen ble årets dommer.

Fra før av har Sandefjords Pål Alexander Kirkevold allerede mottatt prisen for årets spiller i førstedivisjon. Det samme har LSKs Isabell Herlovsen som årets spiller i Toppserien og Kolbotns Synne Jensen som årets komet i kvinnenes eliteserie.

Dette er kveldens prisvinnere:

Årets keeper i Tippeligaen: Ørjan Håskjold Nyland , Molde (vant i kamp mot Andrè Hansen fra Odd og Arnold O. Origi fra LSK)

Årets forsvarsspiller i Tippeligaen: Martin Linnes , Molde (vant i kamp mot Vegard Forren fra Molde og Steffen Hagen fra Odd)

Årets midtbanespiller i Tippeligaen: Jone Samuelsen , Odd (vant i kamp mot Harmeeth Sing fra Molde og Mohammed Elyounoussi fra Molde)

Årets angrepsspiller i Tippeligaen: Vidar Örn Kjartansson , Vålerenga (vant i kamp mot Daniel Chima Chukwu fra Molde og Fredrik Brustad fra Stabæk)

Årets trener i Tippeligaen: Tor Ole Skullerud , Molde (vant i kamp mot Odd-trener Dag-Eilev Fagermo og Stabæk-trener Bob Bradley)

Årets dommer i Tippeligaen: Svein Oddvar Moen (vant i kamp mot Tom Harald Hagen og Tore Hansen)

Årets unge talent i Tippeligaen: Martin Ødegaard , Strømsgodset (vant i kamp mot Iver Fossum fra Strømsgodset og Andreas Vindheim fra Brann)

Årets spiller i Tippeligaen: Jone Samuelsen

Gullballen 2014 (årets beste norske fotballspiller i norske og utenlandske ligaer): Stefan Johansen

Kniksens hederspris: Boye Skistad

Et dommerpanel har valgt ut årets spiller i Tippeligaen, Gullballen og Kniksens hederspris. De andre prisvinnerne har blitt kåret ved hjelp av publikumsavstemning (1/3), stemmer fra kapteinene i egen liga (1/3) og juryens stemmer (1/3).

Juryen har bestått av disse fem: Nils Johan Semb (juryformann), Bjarne Berntsen, Jo Bergsvand, Heidi Støre, Kristian Oma og Freddy dos Santos.

Les også

  1. Følg kåringen av årets spiller og chat med vår reporter

  2. Nå er Deila endelig på tabelltopp

  3. Slik opplevde Martin Ødegaard gjennombruddet

Eliteserien

SVUTMP
1Lillestrøm118302481627
2Molde1181222111125
3Viking136342417721
4Rosenborg114521914517
5Strømsgodset115241720-317
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Eliteserien