Fotball

«Høgli er den ultimate TIL-signeringen – både på og utenfor fotballbanen»

KOMMENTAR: I Tom Høgli får Tromsø Idrettslag den beste idrettsambassadøren de kunne bedt om. Han kunne ikke kommet på et bedre tidspunkt for en klubb som har slitt med motgang i årevis.

Tromsøs signering av veteranen Tom Høgli hylles av Rune Robertsen.
  • Rune Robertsen
    iTromsø

Allerede da han dro fra TIL i 2011, for å bli proff i Belgia, varslet han at et comeback i klubben var noe han hadde tenkt på. Seks år senere – i en alder av 33 år- kommer han tilbake til Tromsø, etter en sving innom København og spill på Nordens beste lag.

Les også

Høgli bekreftet klar for TIL - sjekk lengden på avtalen!

Tirsdag ettermiddag offentliggjorde klubben det alle har visst i lang tid. At Tom Høgli blir TIL-spiller fra sommeren 2017. For ett drøyt år siden var Tom etter det jeg vet svært nære å velge en retur til Tromsø og TIL allerede da. Men ønsket og drømmen om å være fotballspiller under Ståle Solbakkens europacupregime gjorde at han valgte ett år til i Danmarks hovedstad.

iTromsøs sportssjef Rune Robertsen.

Jeg møtte Tom Høgli i Budapest etter at Norge hadde tapt playoffen til EM mot Ungarn i november 2015. Det var Høglis siste tur med landslaget, men noen bitterhet for at han var vraket var ikke å spore. Stående i pressesonen etter kampen var det ikke engang et lite glimt av skuffelse å spore etter å ha gått glipp av sin kamp nummer 50 med flagget på brystet.

For hvem hadde trodd at totalt ukjente Tom Høglis landslagskarriere skulle ende opp med 49 kamper og to mål etter debuten mot Island i august 2008. Antakelig ingen, heller ikke Tom Høgli selv.

Les også

TIL-profil har sagt nei til ny kontrakt – kan forsvinne fra Tromsø i vinter

I stedet spilte han seg inn som en av bærebjelkene på landslaget. Noen ganger best, men aldri svakest. Og hadde Tom Høglis karriere vært målt på det rent sportslige, ville han hatt en anerkjent karriere med flagget på brystet.

Men for mange er Tom Høgli langt mer enn bare en fotballspiller. Engasjementet utenfor banen, og evnen til å bruke posisjonen sin til mer enn bare fotball, gjør Høgli til et respektert forbilde for langt flere enn bare fotballsupportere.

For vi kan liste opp noen av temaene der Høgli har involvert seg:

  • Til forsvar for den norske barnefotballmodellen.
  • Forsvart homofiles rettigheter.
  • Engasjert seg mot mobbing
  • Uttalt seg om økonomiske ulikheter i det norske samfunnet.
  • Har forsvart stadionarbeidernes rettigheter i Qatar.

I et fotballunivers, der grådighetskulturen, egoismen og pengejaget dominerer stadig mer, er det godt og betryggende med typer som Høgli. Vi trenger det. Fotballen trenger det. Samfunnet trenger det. Å se at det faktisk er lov å stå for noe, og attpåtil for noe som ikke gagner en selv.

Les også

TIL-leder etter kontraktsavslag: - Hvis Gjermund ser at han vil snu på det, så er jeg på kontoret hver dag

Alderen kan brukes som et argument mot at Høgli skal signeres på en så langt avtale som ut 2020-sesongen. Da vil han være 36 år gammel. Over tre år er lang tid i fotballen, og mye kan endre seg på den tiden, men det vi vet er at den typen lederskap og holdninger Tom Høgli representerer aldri går av moten. Og jeg er trygg på at penger neppe var det siste Høgli og TIL forhandlet om før de var 100 prosent enige.

Alt ligger til rette for at comebacket til Tom Høgli i TIL vil bli en suksess. Er det noen som takler presset som venter er det faktisk Tom Høgli. For han er det bare en ny dag på jobben.

Alle norske klubber skulle ønske de hadde en Tom Høgli. I Tromsø finnes originalen fra sommeren av. I en klubb som har vært langt nede i flere år kan de ikke vente til 6. august. Da løper 33-åringen fra Sør-Troms ut på Alfheim – med rett drakt på seg.

Les mer om

  1. Tom Høgli
  2. Tromsø IL