Fotball

En cupfinale å glede seg til

Kommentar: Stabæk og Sarpsborg får ha oss unnskyldt, men for oss nøytrale passer det fint med en toppet cupfinale, skriver Ola Bernhus.

Molde-sjef Tore Ole Skullerud jublet for cupfinale i går, det samme gjorde Ole Jørgen Halvorsen og Herolind Shala for Odd. Foto: Digitalsport

 • Ola Bernhus
  Ola Bernhus
  Kommentator, Aftenposten

Når Molde og Odd møtes i siste serierunde, er serien allerede avgjort. Men når Norges to beste lag møtes i cupfinalen 23. november, er alle forskjeller utlignet.

Stabæk og Sarpsborg får ha oss unnskyldt, men for oss nøytrale passer det fint med en toppet cupfinale. I serien er det nesten ingen spenning igjen, verken i eliteserien eller 1. divisjon, så en cupfinale med to av våre fremste lag er det som kan gi sesongen et slags punktum.

Samtidig ga semifinalene oss en del av den sjarmen som cupen er kjent for. Stabæk begeistret alle og var ikke synlig svakere enn Molde, ikke før i det avgjørende øyeblikket da banens beste målskytter, Mohamed Elyounoussi, fikk sjansen til å vise sitt nivå.

Les også

Fagermo: - Nå blir det kapital mot utvikling i finalen!

I Skien var Sarpsborg vel så gode som Odd i første omgang. De tvang Odd til å spille sakte og ofte feil, til å nøle der de ellers har gått rett på sak. Men ingenting hjalp for Sarpsborg, skulle det vise seg, heller ikke at Bojan Zajic hadde scoret etter smart fremspill fra banens beste pasningsspiller, Gudmundur Thorarinsson.

Ulykkelig

Utligningen til Odd fire minutter etter pause var en ulykkelig situasjon for de samme sarpinger. Straffe, utvisning og bortimot tapt kamp – med en hel omgangs slit igjen. Det var Joachim Thomassen som var synderen, så engstelig for Frode Johnsens evne til å score med hodet at han heller kastet seg over ham enn å la ham heade.

Straffen ble rødt kort til Thomassen som hadde gult fra før, straffespark og 1-1 ved Herolind Shala.

Det var synd på sarpingene, i den grad det er synd på folk som bare har tapt en fotballkamp.

Aftenpostens sportskommentator Ola Bernhus.

Før pause klarte Sarpsborg å få Odd til å spille saktere, mer upresist og mindre selvbevisst enn vanlig. Det skal Sarpsborg roses for. De tok duellene med den største glede, kontret med mye mot i brøstet og var direkte ubehagelige for favorittene fra Skien.Odd vantrivdes.

Alt virket

Etter utligningen opptrådte plutselig Odd-spillerne som verdensmestre. Alt virket, spillet var forfriskende, målene trillet inn (i rekkefølge Ole Jørgen Halvorsen, Frode Johnsen, Herolind Shala), de mistet nesten aldri ballen.

Sarpsborg på sin side ble ikke bare motløse, de glemte sin barnelærdom også. Mens de mest av alt hadde trengt å legge seg i forsvar i et kvarters tid og prøve å dempe kampens tempo, mistet de fatningen og fikk kampen ødelagt. Tre av målene kom etter at spillerne glodde på ballen i stedet for på motspillerne, hele forsvarsområdet var et åpent landskap og Odd fikk dansegolvet for seg selv.

Øyeblikkene som avgjorde

Da Thorarinsson likevel reduserte til 2-4, var det muligens noen blå/hvite på tribunen som trodde på et mirakel. Men mirakler skjer ikke hvert århundre en gang, og heller ikke nå.

Derimot lagde Halvorsen sitt andre mål for kvelden og sendte Sarpsborgs tap opp i 2-5. Et stygt resultat, men det har sin forklaring. En forklaring som er å hente i det ene sekundet etter pause da Frode Johnsen ble veltet i bakken.

Akkurat som da kampen onsdag ble avgjort i det ene sekundet da Elyounoussi ble gitt tid til å sikre før han skjøt.

Fotball vil alltid være øyeblikkenes spill.

 1. Les også

  «Moi»: - Et mål jeg kommer til å huske lenge

 2. Les også

  Dette dribleraidet sendte Molde til finalen

 3. Les også

  - Bare velstand hele veien

 4. Les også

  «Moi» sendte Molde til cupfinalen

Les mer om

 1. Fotball-NM
 2. Odds BK
 3. Sarpsborg 08

Flere artikler

 1. FOTBALL
  Publisert:

  Fagermo med Molde-stikk i første intervju etter semi-seieren

 2. FOTBALL
  Publisert:

  Suksess som overrasker sjefen

 3. FOTBALL
  Publisert:

  Skullerud: - Vi har fortjent alt vi har fått

 4. FOTBALL
  Publisert:

  «Du hadde ikke satt Messi på benken fordi han ikke signerte ny kontrakt»

 5. FOTBALL
  Publisert:

  Fagermo: - Jeg kan ikke huske å ha spilt ut Viking slik vi gjorde i dag

 6. FOTBALL
  Publisert:

  Gulbrandsen og Elyounoussi sikret historisk «double»