Fotball

Prøve-VM til Qatar 2022 skal ikke gå i Qatar

På grunn av varmen.

Generalsekretær i FIFA Jerome Valcke uttalte seg om VM og prøve-VM på en pressekonferanse onsdag.
  • Nicholas Bergh
    Journalist

I desember 2010 ble Qatar tildelt fotball-VM, en beslutning som senere har skilt seg ut som et av det internasjonale fotballforbundet FIFAs mest kontroversielle valg gjennom historien.

Den opprinnelige planen var at turneringen skulle spilles om sommeren, tross de brennhete temperaturene i landet. Senere har det blitt klart at turneringen kun vil være gjennomførbar om vinteren.

Les også

Engelsk klubbleder i strupen på FIFAs Qatar-anbefaling: - En skandale

Tirsdag ble det kjent at en arbeidsgruppe i FIFA hadde anbefalt at turneringen skal avholdes i november og desember.

Dette er kontroversielt, fordi det innebærer at de store ligaene må endre sesongenoppsettet. «En skandale» var dommen fra styreformann i Premier League-klubben Stoke.

Et annet problem er prøve-VM, som vanligvis holdes ett år før selve mesterskapet. Generalsekretær Jerome Valcke bekreftet på en pressekonferanse onsdag at prøve-VM vil bli spilt på sommeren, men ikke i Qatar.

— Turneringen skal spilles i et asiatisk land, sier Jerome Valcke.

Tradisjon

Dermed brytes det med en tradisjon som har vart over et tiår. Før VM i 2002, 2006, 2010 og 2014 arrangerte nemlig vertsnasjonen prøve-VM året før selve mesterskapet.

Offisielt heter turneringen Confederations Cup, i og med at turneringen består av vinnerne fra de seks kontinentale turneringene (blant annet EM), samt den regjerende verdensmesteren og vertsnasjonen.

Det er uklart om Qatars landslag fortsatt vil få spille i turneringen, eller om den åttende plassen vil gå til den nye vertsnasjonen.

Valcke opplyste også at de europeiske ligaene ikke vil få noen kompensasjon for at Qatar-VM har blitt flytet til november/desember.

— Det her skjer en gang, og vi gjør ingenting som ødelegger fotballen, sier Valcke.

Qatar-VM skal etter planen arrangeres fra 26. november til 23. desember.

Les også

  1. FIFA-presidenten fraskriver seg ansvaret for dødsfall i Qatar

Les mer om

  1. Internasjonal fotball