Fotball

Brann-spillerne hyller sin gamle lagkamerat: - Det skal ikke være mulig

Birkir Már Sævarsson (31) roses opp i skyene etter møtet med Cristiano Ronaldo.

IMPONERER: Birkir Már Sævarsson (31) har vært blant Islands mest stabile spillere. Her forsøker den tidligere Brann-backen og forsere Portugals Ricardo Carvalho.
  • Lars E. Måseide

FLORØ: Mens Brann-spillerne har sommerpause i lille Florø, briljerer den tidligere Brann-legenden Birkir Már Sævarsson i Frankrike.

Tirsdag stilnet 31-åringen selveste Cristiano Ronaldo, da Island klarte 1–1 mot Portugal i St. Étienne.

— Gjør en klassekamp

Det får hans gamle lagkamerater til å rose den tidligere Brann-backen.

SUPERDUELL: Sævarsson hadde til tider god kontroll på det som trolig er Europas beste fotballspiller, Cristiano Ronaldo.

— Det er utrolig kult med Birkir. Jeg satt alltid ved siden av han i garderoben, og det er utrolig kult å se han i EM. Han gjør en klassekamp, mener Jonas Grønner.

  • Ronaldo langer ut mot «destruktive» Island: – Feiret som om de hadde vunnet EM

Også Azar Karadas følger Island litt tettere enn andre lag.

— Det er imponerende. Birkir er en god spiller og det er vel fortjent at han får spille i EM. Det gjør det ekstra gøy å følge med på mesterskapet, sier han.

Snakket med Sævarsson

Grønner hadde først Sævarsson som et forbilde, deretter som forsvarskollega. Og han har fortsatt god kontakt med islendingen.

— Jeg snakket med han før Portugal-kampen, og han gledet seg utrolig til kampen. Det må ha vært en stor opplevelse for ham, tror midtstopperen.

Det var det tydelig også for Brann-yndlingen som spilte i rødt fra 2008 og til han gikk til Hammarby i 2014. — Altså: Jeg bruker aldri å bli emosjonell på fotballbanen, det er ikke ofte. Men jeg ble rørt da jeg kom inn på arenaen. Nasjonalsangen... Nei, det er det største jeg har vært med på som fotballspiller. Det var rett og slett...veldig spesielt. Vi var på bortebane, med Island. Det å samle så mange folk, det var klasse, sa Sævarsson til BT onsdag.

Huseklepp holder med Portugal

LEGENDE: Her er Sævarsson fra tiden i Brann. Fra venstre Andreas Vindheim, Sævarsson, Jonas Grønner og Erlend Hanstveit.

Også Erik Huseklepp vil hylle spilleren som så mange ganger har overlappet kantspilleren, til tross for at de stort sett befant seg på motsatt side av hverandre.— Klubbmessig er han nok på ganske likt nivå, for det er ikke så stor forskjell på norsk og svensk serie. Men han har vært en av de beste på et fantastisk islandsk landslag, mener han.

Likevel hadde 1-1-resultatet en liten bismak for bergenseren.

— Jeg holder jo egentlig med Portugal i EM, så jeg var jo ikke fornøyd med resultatet. Kjenner jeg Birkir rett, så ønsker nok han å være mer offensiv, men så lenge han gjør Ronaldo så usynlig og Island får ett poeng, så er han nok fornøyd, sier 31-åringen.

- En eventyrhistorie

De tre har alle bare gode minner av Sævarsson.

— Han var en fantastisk type; hyggelig og snill. En typisk islending, som var rolig og hardtarbeidende. Han hadde mange gode år i Brann, sier Karadas.

— Han var en fantastisk lagkamerat og en kjempesolid spiller gjennom flere sesonger, tilføyer Huseklepp.

Fotballeventyret Island ser altså ut til å fortsette inn i selve mesterskapet. Grønner syns det er utrolig å se den lille øynasjonen i EM.

— Island er en eventyrhistorie. Jeg er ikke overrasket over at Birkir er der, men jeg er overrasket over Islands prestasjoner. Det skal ikke være mulig av et land med rundt 300.000 innbyggere å spille jevnt med et av verdens beste fotballag, sier han.

Les også

  1. Frankrike til himmels etter to sene mål

  2. Sveits med én fot i åttendedelsfinalen

  3. Han kan bli Branns nye spiss

  4. Er Island-keeper Halldorsson EMs mest undervurderte spiller?

  5. Sævarsson ler av sure Ronaldo

  6. Gutans islending feiret sjokkpoeng i EM: - Til høsten skal jeg med i troppen

Les mer om

  1. Fotball-EM