Fotball

Maratonlegenden Henry (72) fikk to advarsler som politiker: – I idrett og politikk gjelder helt ulike spilleregler

For Henry Olsen har den friske debatten om Alfheim stadion vekket til live gamle minner om kontrastene mellom idrett og politikk.

ALLSIDIG: Henry Olsen poserer med noen av sine motorsykler for iTromsø i 2015. 72-åringen har fortid både som Nord-Norges beste langdistanseløper og som kommunestyrepolitiker.
  • Lars Eidissen

Den 72 år gamle løpelegenden fra Tromsø, som har en personlig rekord på råsterke 2.17,02 på maraton fra midten av 1970-tallet, har med stor interesse lest den pågående debatten om TILs arenafremtid.

Der har fotballprofilene Morten Gamst Pedersen og Tom Høgli engasjert seg i en mildt sagt frisk debatt med tidligere topp-politiker Øyvind Hilmarsen.

«Hold deg saklig, Hilmarsen!»«Tonedøve fotballproffer på Alfheim»

– Der er man inne på en ting som jeg har tenkt på i mange, mange år: Hvorfor er det så få idrettsfolk som engasjerer seg i politiske saker. Spesielt idrettspolitiske saker, sier Olsen – som selv satt åtte år i kommunestyret i Tromsø for Arbeiderpartiet på 1980- og 90-tallet.

– Vi er svært forskjellige

Olsen hadde egentlig aldri noen plan om å ta en større rolle i politikken. Han forteller at han ble akkumulert inn fra en plass langt nede på listen – inn til en plass i kommunestyret.

– Jeg husker godt at når man kommer fra idrettskulturen og inn i det politiske, så er det en veldig kontrast i væremåte, kultur og levemåte. Totalt sett er vi svært forskjellige, sier 72-åringen og illustrerer:

– I idrettsmiljøet er startstreken, stoppeklokka og målstreken lik for alle. I politikken gjelder helt andre spilleregler.

– Hvilke spilleregler gjelder i politikken?

– Der er det taktikkeri, helt andre ting, svarer Olsen.

To advarsler

Den gamle storløperen forteller at han ikke har noen direkte negative opplevelser i politikken.

Men han følte etter hvert at han var på en arena som ikke passet for ham.

– Jeg hadde ingenting i det politiske miljøet å gjøre. Jeg synes alle parti kom inn med gode saker, men du fikk ikke lov til å stemme etter din personlige overbevisning. Du var bundet av partigruppens syn, sier den tidligere kommunepolitikeren.

Han forteller at han to ganger fikk advarsler fra partiet for å stemme mot partiets linje.

– Det dreide seg om riving av Aunegården og andre bygg i Sjøgata og en tilrettelegging av vei for mer trafikk der. Og en kunstig øy i Robukta til hotellbygging, med parkeringsplasser i Telegrafbukta. Jeg fikk advarsler for å gå imot partiets linje, erindrer Olsen.

Han har samtidig respekt for de ulike kulturene etter mange år i begge leire.

– Selvfølgelig har jeg det. Jeg konstaterer kontrastene. De er temmelige store. Mye større enn folk flest tror. Jeg setter pris på at Morten Gamst Pedersen og Tom Høgli involverer seg i idrettspolitiske saker. Jeg tar ikke stilling til hvem som har rett og galt. Jeg synes det er positivt at de er med i debatten, roser Henry Olsen.

Gamst om stadionkritikken: – Jeg må få ha en drøm. Det ville nesten vært rart om jeg ikke hadde hatt det.

– Man troppet ikke bare opp og stemte annerledes

Tor Zachariassen (75) en svært markant skikkelse i Arbeiderpartiets lokalpolitiske historie og har vært gruppeleder for partiet i Tromsø i mange år.

Over det tradisjonsrike kaffebordet hvor han ofte møter Olsen, snakker de to gamle traverne i spøkefull tone om gamle saker.

VETERAN: Tor Zachariassen (75) har lang fartstid i lokalpolitikken for Arbeiderpartiet.

Zachariassen kan ikke huske å ha gitt Olsen korreksjon, men bekrefter samtidig at slike reaksjoner kan forekomme i politikken.

– Det skjedde fra tid til annen at personer gikk imot partiets linje, men da tok de kontakt på forhånd. Men man troppet ikke bare opp i kommunestyret og stemte annerledes, sier han til iTromsø.

– I noen saker var det ikke takhøyde for å bryte med partiet, det rammet meg også hvor jeg hadde skarpe og andre løsninger på utfordringer enn flertallet. Det legger jeg ikke skjul på, sier Zachariassen.

– Må få ytre drømmer og visjoner

75-åringen var selv en habil løper på 1950- og 60-tallet og har jobbet mye med idrett og idrettspolitikk. Han ser på idrettspolitikk som det aller mest utfordrende feltet i et langt liv i politikken, særlig etter sitt engasjement for Tromsø-OL i 2018.

– Også jeg kommer fra idretten. Løper du mot klokka, så gjør du det. Jobber du med samfunnsbygging, må du jobbe på en annen måte og du kan ikke operere med å si at jeg har rett, sier Tor Zachariassen før han avslutter:

– I stadiondebatten er jeg helt enig med Tom Høgli i at man må få ytre drømmer og visjoner uten å bli skutt ned.

Les mer om

  1. Debatt
  2. Politikk
  3. Idrett
  4. Morten Gamst Pedersen
  5. Tom Høgli
  6. Tromsø