Fotball

Mot RBK er det TIL som vil stille med flest trøndere

Vennskapet førte dem sammen til Tromsø. Nå skal TILs trønderbataljon vise at Rosenborg gjorde en feil ved å la dem gå.

TRØNDERBATALJONEN: Gjermund Åsen, Mushaga Bakenga og Simen Wangberg stortrives sammen i Tromsø.
 • Tobias Stein Eilertsen
  iTromsø

Om en drøy uke møter TIL serieleder Rosenborg hjemme til en uhyre viktig kamp for å overleve i divisjonen. Gutan ligger nest sist i Eliteserien med 25 poeng med seks kamper igjen. Dermed teller hvert poeng for Gutan mot et bortelag som er i ferd med å sikre seg nok et seriegull.

En ting er dog mangelvare på RBKs nåværende lag. Egenproduserte, trønderske spillere. I forrige seriekamp mot Sarpsborg var ikke en eneste av de 18 i stallen fra Trøndelag.

Tre av trønderne i eksil finner vi i Tromsø. Midtstopper Simen Wangberg, midtbanespiller Gjermund Åsen og angrepsspiller Mushaga Bakenga er alle trøndere med fortid i RBK. Og samtlige har sentrale roller i TIL.

– Det viser jo at Rosenborg gjør noe rett. De utvikler spillere som blir gode nok til å dra videre til utlandet eller til andre norske klubber, sier Mushaga Bakenga.

Les også

Seks runder gjenstår i eliteserien, og hva venter i innspurten?

Tre i stallen

Den trønderske storklubben har per i dag kun tre trøndere i A-stallen: Magnus Stamnestrø, Pål-André Helland og Andreas Helmersen.

Etter Erlend Dahl Reitan gikk på lån til Bodø/Glimt, Mushaga Bakenga dro til TIL og Fredrik Midtsjø dro til AZ Alkmaar i sommer, har det vært tynt med trøndere i rekken for Norges beste fotballag.

– Alle vet at det er mange trøndere utenlands som tenker å komme tilbake, så at det kommer til å være mange trøndere i Rosenborg i årene fremover, tviler jeg ikke på, sier Bakenga.

– Lobbyvirksomhet

Wangberg, Åsen og Bakenga spilte sammen på Rosenborgs juniorlag, og har i tur og orden kommet nordover.

– Det er litt tilfeldigheter og har vel også vært litt lobbyvirksomhet. Først kom du (Simen Wangberg, journ.anm.), så prata jeg litt med deg. Så kom han (Mushaga Bakenga, journ.anm..) og vi pratet i lag. Vi kjenner og stoler på hverandre og har kjente hverandre siden vi har vært juniorer, så det er vel gammelt vennskap som har fått oss opp hit, sier Gjermund Åsen.

Les også

Eliteseriens toppscorer ute med strekkskade: – Det er kjipt

Revansjesugen

Nå gleder trønderne seg til møtet mot Rosenborg.

– Vi har alltid spilt jevnt med de, og alle liker å spille mot det beste laget i Norge, noe som helt klart gir ekstra motivasjon, sier Wangberg som kom til Tromsø i 2014.

– Føler dere at dere har noe å revansjere?

– Ja, altså jeg kan kun snakke for min egen del. Men klart, man ønsket jo å vise man duger som fotballspiller, sier Wangberg.

– For min del er det bare artig å møte gamle kompiser. Jeg var jo nettopp der, og ingenting hadde gledet meg mer enn å ta tre poeng mot Rosenborg, sier Bakenga.

– Det handler kun om å ta tre poeng. Det er en ekstra artig kamp, fordi det blir en fin ramme rundt og mange tilskuere. Gjenskaper vi mye av det vi gjorde i 1. omgang mot Lillestrøm har vi gode muligheter, sier Åsen som var banens beste da TIL slo RBK 2–1 på Lerkendal 16. mai.

– Bra å møte RBK nå

Spillerne mener kampen kommer på et bra tidspunkt.

– Vi er i god form og har alt å spille for. Det er bra å møte de nå, sier Simen Wangberg, eneste av de tre som ikke reiser hjem til Trondheim i høstferien.

– Jeg skal i bryllupet til Christer (Johnsgård), sier han.

For «Mush» blir det annerledes.

– Jeg skal innom garderoben på Lerkendal og piske opp stemninga litt, få de litt tent til kampen. Det blir nok mye skjitprat fra nå og til kampen starter, sier Bakenga.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt28178354233159
2Molde28175665362956
3Viking2815675546951
4Lillestrøm2813694437745
5Rosenborg28128853391444
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Fredrik Midtsjø
 2. Eliteserien
 3. Tromsø IL
 4. Gjermund Åsen
 5. Simen Wangberg
 6. Mushaga Bakenga