Fotball

Fjørtoft ny trener i Fortuna

<p>Karl Oskar Fjørtoft (34) er ansatt med ett års kontrakt som ny hovedtrener for damefotballaget Fortuna.</p>

Karl Oscar FjørtoftFoto: André Pedersen
  • Karl-petter Løvoll

Med kontrakten følger det opsjon på to år til som hovedtrener. Dette ble kjent på en pressekonferanse i Blindheimshallen i Ålesund i 13-tiden søndag ettermiddag.

Fjørtoft har spilt for Hødd, Rosenborg, Molde og den svenske klubben Hammarby, samt for AaFK hvor han var mellom 2005 og 2008. Han har også trent juniorlaget til sportsklubben Herd, og har C-trener kurs.

Gode skussmål

Styrelederen i Fortuna, Ane Guro Skaare-Rekdal er meget fornøyd med valget, og sier de har gode skussmål på den tidligere AaFK-spilleren:

— Det finnes mange eksempler på toppspillere som har blitt gode topptrenere, og med den bakgrunnen han har tror vi dette er et meget godt valg .

Samarbeidsproblemer

Hovedtrener Svein Slinning ga i begynnelsen av oktober beskjed om at han ikke vil forlenge kontrakten som Fortuna-trener neste år. Bakgrunnen skal være samarbeidsproblemer mellom Slinning og ledelsen i klubben.

Klubben forsøkte i høst å rekruttere Sunndal-trener Jørund Svensli som ny hovedtrener, men romsdalingen valgte å takke nei.

- En kjempeutfordring

Fortunas nye trener varsler knallhard jobbing kommende sesong, etter nedrykket fra Toppserien. Fjørtoft vil snu Fortunas tunge 2009-sesong til noe positivt.

Jeg ser dette som en kjempeutfordring. Fortuna har hatt en tung sesong bak seg, og det skal vi snu til noe positivt neste år. Jeg tror dette blir kjempegøy, vi skal skape et godt miljø der vi skal jobbe knallhardt mot et felles mål. Vi skal bli toppidrettsutøvere, gjennom å trene bedre og mer effektivt enn før , varsler Fjørtoft.

Han har vært profesjonell fotballspiller i 17 år. Ingen som har sett Karl Oskar spille fotball, betviler at 34-åringen har fotballforståelse. Men som trener har han ikke like mye erfaring å vise til. Han har C-trenerkurs, og har trent Herds juniorlag. Fra kvinnefotball har han et halvt års erfaring som trener for Herd J16. Han innrømmer glatt at han er spent når han nå tar over flaggskipet på Sunnmøre innen damefotball – Fortuna.

— Dette er ekstra spennende fordi jeg ikke har jobbet så mye med jenter tidligere, så det blir en utfordring for meg. Men jeg vet at dette er profesjonelle jenter, noe av dem har holdt på lenge. Og så vidt jeg vet er det 11 mot 11, corner og frispark også i damefotballen, smiler Karl Oskar.

— Har du fått tenkt på et sportslig mål for kommende sesong?

— Det sportslige målet er noe vi må sette oss ned og bli enig om i felleskap.

— Hva er det du kan bidra med som trener?

- Jeg tror jeg kan litt om det å være profesjonell fotballspiller, både når det gjelder hva som kreves av trening og den kunnskapen jeg har tilegnet gjennom personer som Nils Arne Eggen, Åge Hareide, Kjetil Rekdal og Anders Linderoth. Jeg vil ta med meg det beste av det jeg har lært av dem og skape noe eget.

— Hva er din fotballfilosofi?

— Det er ikke noe man kan si på forhånd. Jeg må se på spillerstallen og det materialet jeg har og så velge hvordan vi skal spille. Du må tilpasse systemet etter de spillerne du har til rådighet.

— Må Fortuna forsterke stallen?

— Jeg kjenner litt for lite til spillerstallen og jeg har ikke sett laget spille. Men det er klart at alle lag vil ha de beste spillerne. Sånn er det også med Fortuna. Men det er klart vi skal forsøke å få inn nye spillere.

— Hvordan skal du lokke dem hit til Ålesund?

- Rundt Alesunds fotballklubb er det et voldsomt engasjement. Og Fortuna er en av de største jenteklubbene, den største mellom Trondheim og Bergen. Vi kan vise til erfaring med å spille i toppen, og det er der vi også vil være. Da må vi opp på Toppserie-nivå , slår Karl Oskar Fjørtoft fast.

Les også

  1. Lene Sperre - Vi trengte friskt blod