Fotball

TV-bilder ga karantene for filming: – Det kan fjerne 90 prosent av jukset

Per Ivar Staberg ønsker forslaget om utestengelse for filming i etterkant av kampene velkommen i norsk fotball.

Evertons Oumar Niasse må på tribunen.
  • Øystein Jorem
    Journalist Adresseavisen

Onsdag kveld ble det klart et Everton-spissen Oumar Niasse utestenges i to kamper for å ha filmet til seg et straffespark i lørdagens 2-2-kamp mot Crystal Palace.

Kampleder Anthony Taylor vurderte at Brann-floppen Niasse ble felt av Scott Dann, til høylytte protester fra sistnevnte.

Nå har Englands fotballforbund (FA) gitt Dann rett. Niasse dømmes for å ha forledet en dommer i den aktuelle kampen, som den første i Premier Leagues historie.

Les også

Brann-flopp kan bli den første i Premier League-historien som blir straffet for filming

Ønsker forslag velkommen

Det er nytt denne sesongen at spillere i Premier League kan bli utestengt for filming etter å ha sluppet unna med det i selve kampen.

Det er et virkemiddel tidligere toppdommer og dommerekspert Per Ivar Staberg gjerne vil se i Norge.

Les også

Brann-floppen klar for ny Premier League-klubb

– Det enkle svaret mitt er ja. Dette handler om fair play, men det rører med litt mer enn dette også. Dette er juks, hvor man prøver å lure noen til å oppnå fordeler, og det er verre enn mer utilsiktede ting. Om man spør 500 personer om det, så får du 500 svar som mener det samme som meg, tror Staberg.

Per Ivar Staberg
Les også

Da videobeviset viste hva som egentlig skjedde, ble engelskmennene provosert

Han tror at virkemidler vil bli svært populært blant fotballfansen.

– Det er noe av det man reagerer sterkest på, dersom ditt lag blir offer for noen som klarer å lure til seg et straffespark, eller klarer å lure på en spiller et gult kort. Men det er et helt riktig virkemiddel. Man har prøvd med midlere lut, og det har ikke fungert, så er det helt rett å innføre det, sier Staberg.

Les også

Tromsø-spiller slår tilbake mot beskyldninger om filming: – Det er jo bare tull

– Vil fjerne 90 prosent av filmingen

Han tror likevel ikke at det vil bety slutt for filming på fotballbanen.

– Om man antar at alle spillere er rasjonelle i 90 minutter, da kan det bli slutt med en gang, men historien viser at det ikke er tilfelle. At noen der og da kan falle for fristelsen ser jeg på som en selvfølge, men kanskje vil vi få vekk 90 prosent av filmingen. På sikt tror jeg tankesettet til spillerne vil endres, sier Staberg.

Leighton Baines gjorde 1-1 på straffesparket Niasse ble tildelt. Senere i kampen utlignet Niasse selv til 2-2, som ble sluttresultatet.

(NTB/Aftenposten)

Les mer om

  1. SK Brann
  2. Engelsk fotball