Fotball

De har harselert med motstandernes spillestil, men kun tre lag har scoret færre enn Vålerenga: - Vår største utfordring

Festen uteble da Vålerenga tok farvel med Ullevaal.

Gahyas Zahid og Vålerenga ble stoppet av Tromsø. Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

  • Daniel Røed-Johansen
    Daniel Røed-Johansen
    Kommentator, Aftenposten

Vålerenga-Tromsø 0–0

ULLEVAAL: Det var Vålerengas siste hjemmekamp på Ullevaal, men det ble ingen festkveld. I stedet føyde kampen seg inn i rekken av skuffende resultater for klubben som liker å kalle seg Oslos stolthet.

– I dag var vi veldig langt unna. Det var stor avstand til det vi ønsker å få til. Vi har mye å jobbe med, sier Vålerenga-trener Ronny Deila til Aftenposten.

Vålerenga greide aldri å score mot et Tromsø-lag som lå plassert nederst på tabellen før mandagens oppgjør.

Da Vålerenga beseiret erkerivalen Lillestrøm 3–1 26. juni, ble det med optimisme snakket om begynnelsen på en opptur. Men siden den kampen har Vålerenga spilt fire kamper med følgende beholdning: Tre ganger uavgjort, ett tap og én scoring.

Bare tre lag har scoret færre mål enn Vålerengas 22 i Eliteserien denne sesongen: Odd, Viking og Tromsø har scoret færre, mens Sogndal står med like mange mål.

– Det er vår største utfordring. Vi burde scoret flere mål og skapt flere sjanser, sier Deila.

Vålerenga tok avskjed med Ullevaal. Fra benken så trener Ronny Deila et lag som ikke greide å score. Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Les også

Her skal Klanen skape unik fotballatmosfære: – Skal gjøre det til et hjem

Mål om offensiv fotball

Trener Ronny Deila har vært tydelig på at han skal bygge opp et topplag som ikke bare skal vinne, men som også skal spille underholdende fotball.

Deila har også uttalt seg kritisk til spillestilen til Lillestrøm, mens playmaker Gahyas Zahid etter kampen mot Kristiansund i juli gikk hardt ut mot det han beskrev som mange klubbers destruktive fotball.

Foreløpig har imidlertid Vålerenga bare i korte glimt levd ut sin egen målsetting om hvordan de ønsker å fremstå. Et av få slike øyeblikk kom i bortekampen mot Tromsø 3. juni, da Vålerenga scoret fire mål i en forrykende 1. omgang.

Slet mot Tromsø

Mot samme lag i avskjeden med Ullevaal mandag, var det imidlertid lite som minnet om festfotballen fra den omgangen.

Tromsø stod med tre strake tap, men Vålerenga slet med å spille seg til de store sjansene.

Bård Finne, Daniel Fredheim Holm og Ghayas Zahid hadde muligheter, men det ble aldri det store presset mot Tromsøs forsvarsmur.

Til det var kvaliteten og tempoet i Vålerengas angrepsspill for dårlig.

På Ullevaal undret mange seg over at Herman Stengel ikke var med i troppen.

Deila avviste at det har noe å gjøre med at midtbanespilleren ikke har skrevet under på en ny kontrakt med klubben.

Fire poeng bedre enn i fjor

Vålerenga er nå nummer 11 på tabellen med 25 poeng på 19 kamper. Under Kjetil Rekdals ledelse forrige sesong hadde de 21 poeng på samme tidspunkt.

– Jeg er aldri bekymret, men jeg ser at vi har utfordringer. Vi har slitt med å score nok mål og skape nok. Men vi har vært trygge bakover, og vi må bygge videre på det, sier Deila.

– Poengmessig er vi litt bedre enn i fjor, men ikke mye. Vi må bli bedre på den siste tredelen. Det er det som har manglet hele veien, fastslår Christian Grindheim.

Ghayas Zahid er skuffet over Vålerengas resultater den siste tiden.

– Det minner ganske mye om de forrige sesongene. Vi må ta oss sammen og komme opp på det nivået vi var på rett før ferien, sier Zahid etter Vålerengas avskjed med Ullevaal.

Oppturer og nedturer på Ullevaal

Siden 2000 har dette vært Vålerengas faste hjemmebane. Perioden har vært fylt med oppturer og nedturer. Det har vært store satsinger, og det har vært økonomisk trøbbel. Her har Vålerenga vunnet seriegull, og de har gått til topps i cupen, men de har også kjempet mot nedrykk.

De siste årene på Ullevaal har vært av den magre sorten for Vålerenga. Siden 2.-plassen i 2010 er de blitt nummer 7, 8, 11, 6, 7 og 10. Og heller ikke i år kjemper de i toppen.

Nå er håpet at flyttingen til klubbens flunkende nye, egne stadion på Valle skal gi et løft.

10. september innvies Vålerengas nye stadion mot Sarpsborg 08.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt00000000
1Brann00000000
1FK Haugesund00000000
1Kristiansund00000000
1Lillestrøm00000000
  • Champions League-kvalifisering

Les mer om

  1. Ronny Deila
  2. Eliteserien