Fotball

De har dominert norsk fotball de siste årene. Nå har nesten alle dratt.

Etter tre strake dobbelttriumfer, har LSK Kvinner mistet spillere med tilsammen 479 landskamper. Hege Riise får jobben med å sikre ny suksess.

Det er ikke mange igjen av laget som startet cupfinalen for LSK Kvinner forrige sesong. Bak fra venstre: Lene Mykjåland (ut), Emilie Haavi (ut), Ingrid Marie Spord, Marita Skammelsrud Lund (ut), Anna Westerlund og Sherida Spitze (ut). Foran fra venstre: Lill Yvonne Sten Karlsrud (ut), Ingrid Moe Wold, Isabell Herlovsen (ut), Marit Sandvei (ut) og Anja Sønstelund. Foto: NTB scanpix

  • Odd Inge Aas
    Odd Inge Aas
    Journalist

VM- og OL-mesteren kunne utvilsomt fått en enklere start på jobben med å erstatte Monica Knudsen som hovedtrener.

Tre år med både serie- og cupmesterskap klarte selv ikke Rosenborg på herresiden i sin beste periode på 1990- og 2000-tallet.

Fra utsiden ser laget ut til å stå ribbet tilbake.

– Jeg visste at det kom til å bli en del endringer, men at det var så mange som skulle slutte var jeg ikke klar over, sier Riise før seriestarten 2. påskedag.

For det er ikke hvem som helst som har gitt seg. Fra laget som startet cupfinalen i november er det syv som ikke lenger spiller i gult og svart.

Lene Mykjåland (91 landskamper), Marita Skammelsrud Lund (81), Marit Sandvei (11) og keeper Lill Yvonn Karlsrud har alle lagt opp. Isabell Herlovsen (111) har hoppet på proffeventyr i Kina, Emilie Haavi (59) det samme i USA. Sherida Spitse (126 landskamper for Nederland) har dratt til FC Twente.

– Vi er veldig fornøyde med flere av spillerne vi har fått inn i de ulike rollene. Men Herlovsen dro i februar, og henne er det ikke mulig å erstatte på så kort tid, sier den ferske hovedtreneren.

Les også

Tabelltipset: Et comeback som styrker Sandviken

Monika Knudsen, Hege Riise og Isabell Herlovsen etter fjoårets cuptriumf. Nå er det bare Riise som er igjen i LSK. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix

Stoler på kulturen

Derfor ser hun også for seg en mye jevnere serie enn hva som har vært tilfelle de siste årene. Avaldsnes har vært nærmeste utfordrer, men gapet ned til resten har vært stort.

– Vi vil jo vinne. Vi har skapt en kultur som er veldig god, så får vi se hvor lang tid det tar å komme opp på det nivået vi skal.

– Hvordan er det å ta over nå?

– Er det ikke dette som er å legge hodet på blokken? Nei da, jeg tar med meg det vi har bygd opp gjennom flere år. Det er ikke gitt at vi får det til det første året, men at vi skal være der oppe er jeg ganske trygg på.

Les også

Kvinneklubbene tapte: – Kjempeskuffende at ikke fotballpresidenten viser mer tro

Kutt i budsjettene

Hun har selv vært assistent til Knudsen i full stilling gjennom de pokaltunge årene. På grunn av skrantende økonomi må hun selv nøye seg med en hjelpetrener som også må bruke halve arbeidstiden i administrasjonen.

Riise peker på de to «proffdagene» klubben har tilbudt spillerne hver uke som helt avgjørende for dominansen de siste årene.

Det gir dem muligheten til å ha trening både på morgenen og ettermiddagen, i tillegg til møter og analyser midt på dagen.

Til tross for budsjettkuttene har LSK klart å skjerme disse dagene til en viss grad.

– Vi har kuttet ned noe på tiden og har to halve dager i uken. De fleste får med seg økt nummer to den dagen, det er noe de fleste prioriterer. Minuset er at de får litt mindre hvile, sier Riise.

Hun sier at de ellers har klart å skjerme den sportslige satsingen.

– Om alt skulle nedprioriteres så måtte forventningene også bli skrudd ned. Det er de ikke. Jeg føler at vi får gjort det nesten optimalt, så er det noe som er litt annerledes enn i fjor.

Landslagsspiller Guro Reiten er kommet fra Trondheims Ørn og skal spille i tierrollen. Synne Skinnes Hansen fra Røa skal spille på en av kantene.

Japanske Ryoko Takara er en annen nykommer Riise har forventninger til.

Les også

Liverpools ordfører går til angrep på Englands største avis etter oppslag om fotballstjerne

Stor forskjell fra de andre klubbene

Reiten merker at forskjellen er stor fra hverdagen i en mindre klubb i Toppserien.

– Alt er ordentlig og tilrettelagt for at vi skal utvikle oss hver dag. De er skikkelig nøye på detaljene, så det er faktisk ganske stor forskjell, sier den tidligere Ørn-spilleren.

Hun peker også på det hun opplever som en sterk vinnermentalitet.

– Det er stolthet i hver eneste pasning. Rollene er satt, om det kommer en ny inn skal du gjøre samme jobben som den før deg har gjort. Trenerne har vært veldig tydelige på hva de ønsker, sier hun.

Les også

Har du sjekket kontoen din i det siste? Du kan ha 10.000 kroner til gode uten å vite om det.

Kaptein Ingrid Moe Wold mener LSK har vært heldige som har hatt den samme troppen gjennom flere år. Nå er landslagsbacken en av nøkkelspillerne som er igjen.

Hun er forberedt på at det vil ta noe tid å finne tilbake til finspillet.

– Vi jobber på akkurat samme måte som vi har gjort før med treninger og filosofi. Så har vi fått inn veldig mange andre gode spillere. Det tar tid å bygge nye relasjoner, sier hun.

Wold er veldig glad for at det fortsatt er mulig å ha to proffdager hver uke.

– De har vært en avgjørende faktor for suksessen vi har hatt de siste årene.

Les mer om

  1. Lene Mykjåland
  2. Trondheims-Ørn
  3. Toppserien