Fotball

Superstjernens Malmö-hyllest: Her er Zlatan-videoen som gir deg gåsehud

Fra Rosengård og Malmö til den ypperste verdenseliten. Se Zlatan Ibrahimovic takke hjembyen for at han er den han er.

 • Kjetil Flygind
  Kjetil Flygind

DIREKTE 20.45: MALMÖ-PARIS ST GERMAIN.

MALMÖ (Aftenposten): Han dro fra Malmö som 19-åring. For rundt 80 millioner svenske kroner. Resten er historie. En velkjent historie. I videovinduet over kan du se Zlatan hylle og takke hjembyen for at han endte opp som en av verdens aller beste spisser.

Allerede som ung fotballspiller i Malmö FF skapte Zlatan Ibrahimović store øyeblikk. Her jubler han for scoring på Malmö stadion i 2001, før han senere samme år reiste til Ajax. Det var starten på en fantastisk karrière. I kveld er Zlatan tilbake.

— Jeg beveger meg som en fra Malmö, jeg snakker som en fra Malmö. Alt er Malmö for meg. Det var her jeg gikk på skolen, det var her jeg hang sammen med kompisene mine, det var her jeg gjorde dumme ting. Man var på en måte fri, det virkelige livet hadde liksom ikke startet ennå. Min historie er her, sier Zlatan i videoen som Malmö FF har laget.

 • Mer Zlatan: - Jeg beveger meg som en fra Malmö, jeg snakker som en fra Malmö. Alt er Malmö for meg.

- En ekte Malmö-gutt

— Jeg er fra Malmö, og uansett hvor jeg kommer representerer jeg Malmö. Den jeg er blitt er takket være Malmö. Det er der jeg vokste opp, det er der jeg ble formet som menneske, alt startet i Malmö. Jeg er en ekte Malmö-gutt, fortsetter Paris Saint-Germain-stjernen.

Zlatan smilte og koste seg på PSGs trening på Swedbank Stadion tirsdag kveld.

Han vokste opp i den belastede og beryktede bydelen Rosengård utenfor Malmö sentrum. Aftenposten besøkte bydelen i forkant av kveldens Champions League-match på Swedbank Stadion.Fotballbanen som bærer hans navn, «Zlatan Court», ligger midt mellom noen boligblokker, i bakgården, som preger denne delen av byen. Banen ble pusset opp og åpnet i 2007. Zlatan spanderte selv på flombelysning. Det var her det startet for den svenske landslagskapteinen.

Folketomt på Zlatan-banen

Da Aftenposten var på besøk var det ingen spillere på banen. Bildet av 34-åringen, samt hans fotavtrykk og autograf, fikk stå i fred denne regnværsdagen. Kun et fransk TV-team var å se. Andre som passerte i ruskeværet takket nei til å snakke om bydelens superstjerne.

Zlatans autograf, fotavtrykk og et bilde som skal forestille stjernespissen, preger inngangen til banen som ble åpnet i 2007. Da Aftenposten var på besøk i går var det tomt her.

Rosengård er en bydel som har slitt med fattigdom, kriminalitet og sosiale problemer i mange år. Bydelen er kjent for sine boligblokker som ble begynt bygget på 60-tallet gjennom det såkalte millionprosjektet. Et prosjekt som skulle løse den akutte boligmangelen i Sverige på den tiden. I en av disse blokkene vokste PSG-spissen opp.Flere Aftenposten snakket med i Malmö sier ting ser bedre ut for bydelen med det rufsete ryktet. Men problemene har ikke forsvunnet, de har bare flyttet seg til andre bydeler. Politiets innsats for å få kontroll i Rosengård roses. Men taxisjåføren som guider vei inn og ut av Rosengård hevder det fortsatt ikke er trygt å bevege seg rundt i deler av bydelen på kvelds— og nattestid om man er alene. Ran, vold og narkotika har gitt Rosengård et rykte som henger ved.

- Et eksempel på at det er mulig å lykkes

Men Zlatan mener han er et levende eksempel på at det går an å oppnå suksess selv om man kommer fra et utfordrende miljø og en bakgrunn fra steder som Rosengård.

Les også

«Jeg beveger meg som en fra Malmö, jeg snakker som en fra Malmö. Alt er Malmö for meg»

— Jeg føler jeg har et stort ansvar for det jeg har oppnådd, jeg er en rollemodell. Når man kommer fra et slikt sted, er nøkkelen å være seg selv. Jeg har alltid vært meg selv. Alltid. Jeg har ikke endret meg selv om jeg har signert store kontrakter eller hva som har skjedd. Jeg er den samme i dag som den som det er bilder av på veggene her på stadion. Bortsett fra at jeg er 34 år. Jeg er et levende eksempel på at selv om man vokser opp med en vanskelig bakgrunn og et miljø som ikke er så lett, så er det mulig å lykkes, sa Zlatan da han møtte pressen før kampen i går.

Les også

Hareide: - Med Zlatans lønn hadde vi bare hatt råd til å ha én spiller på banen

TV4-reporter: — Ekte kjærlighet

Reporter i TV4 i Sverige, Patrick Ekwall, sier til Aftenposten at Zlatans kjærlighet til Malmö er ekte.

- Hans vei fra ingenting til der han er i dag, tilegner han nok i stor grad Malmö. Det er der han kommer fra. Han er takknemlig for at ting ble som de ble, og han ønsker å hjelpe barn og unge til å nå så langt som mulig , sier den profilerte reporteren.

Reporter i svensk TV4, Patrik Ekwall, sier Zlatans kjærlighet til Malmö er ekte. Her er Ekwall i presserommet på Swedbank Stadion før PSG-spissen møtte pressen tirsdag ettermiddag.

— Jeg har sagt i mange år at han er Sveriges mest kjente person i dag. Han er mer kjent enn for eksempel kongen og dronningen. Når man reiste utenlands før så snakket folk om Abba og Björn Borg. I dag snakker man om Zlatan Ibrahimovic. Det er på det nivået.Og betydningen av at Zlatan har røtter utenfor Sverige, tror Ekwall har vært av stor.

— Jeg tror hans bakgrunn, å komme fra det miljøet, enten det er fra utsatte områder i Malmö eller andre steder, som ny-svenske, har vært ekstremt viktig for Sverige. Han var den første som nådde langt fordi han virkelig ville. Det har betydd mye og vært viktig for mange mennesker, utvilsomt, sier Ekwall.

Det kjente landemerket i Malmö, Turning Torso, som rager 190 meter over bakken, var pyntet med en Z i går.

I kveld steller han i stand fest på Stortorget i Malmö. Han har leid hele torget for å vise kampen mellom Malmö FF og PSG til alle. Selv har han hovedrollen på Swedbank Stadion.Avspark er klokken 20.45.

Les også

 1. «Jeg beveger meg som en fra Malmö, jeg snakker som en fra Malmö. Alt er Malmö for meg»

 2. Zlatan tilbake i Malmö: - Det er kaos overalt, men det er sånn det skal være. Jeg nyter det.

 3. Hareide før møtet med PSG: - Har ikke nevnt Zlatan med ett ord før kampen

 4. PSG hedrer terrorofrene med spesialdrakt

Les mer om

 1. Champions League
 2. Malmö FF
 3. Paris Saint-Germain