Fotball

«Blatter brukte Mandela som moralsk sannhetsvitne»

KOMMENTAR: Sepp Blatter tok Nelson Mandela til inntekt for seg selv da han møtte pressen i formiddag, skriver Ola Bernhus.

  • Ola Bernhus
    Ola Bernhus
    Kommentator, Aftenposten

Var det en ydmyk FIFA-president som møtte offentligheten etter at dommen om åtte års suspensjonen var blitt kjent? Nei, en slik versjon av Sepp Blatter fins ikke.

Aftenpostens sportskommentator Ola Bernhus.

Han ga ikke én millimeter innrømmelse av skyld, heller ikke at han i sin uskyldighet og av vanvare kan ha gjort noe som muligens kan ha vært diskutabelt.I stedet gikk han til angrep – generelt på alle som har kritisert ham, og spesielt på FIFAs etiske komite.

Han viste ikke bare til humanikeren Mandela. Han påberopte seg også FN-charteret, Det olympiske charter, familie og venner, og han skal nå anke til Idrettens voldgiftsdomstol og bringe saken inn for sveitsisk rett.

Alt skal prøves. Slik de uskyldige gjør. Men han glemte å nevne at Vladimir Putin mener han fortjener Nobels fredspris.

Tvilsom avtale

Sepp Blatter ga ikke én millimeter innrømmelse av skyld, heller ikke at han i sin uskyldighet og av vanvare kan ha gjort noe som muligens kan ha vært diskutabelt, skriver Ola Bernhus etter mandagens pressekonferanse.

Saken er i sin enkelhet denne: FIFA-president Sepp Blatter ordnet en utbetaling til UEFA-president Michel Platini på 17 millioner kroner. Dette skal ha vært betaling for arbeid Platini skal ha utført for FIFA i årene 1998-2002 og ble utbetalt i 2011.Alt var i skjønneste orden, ifølge Blatter. Dette bygde nemlig på en «gentlemens agreement» mellom de to.

Dette tror ikke FIFA etiske komité på. – De betrakter oss som løgnere, uten at vi har fått uttale oss, sa Blatter med henvisning til den foreløpige suspensjonen de to ble ilagt tidligere i år.

Skurkerier hele veien

Situasjonen på toppen av internasjonal fotball er nå denne:

  • FIFA-president Sepp Blatter er utestengt i åtte år
  • UEFA-president Michel Platini er utestengt i åtte år
  • Presidenten i det andre store regionen, Sør-Amerika (Conmebol), Juan Napout er arrestert i Sveits og ble nylig utlevert til USA. Samtlige presidenter i dette forbundet er dømt eller mistenkt for kurropsjon, hvitvasking eller skattejuks.
  • Et helt kobbel av tillitsmenn, på aller øverste nivå, er under etterforskning for økonomiske misligheterog/eller korrupsjon.
Les også

Utestengt Blatter: - Jeg skammer meg ikke

Standarden ble satt

Hvordan kan det ha blitt slik?

Det har utviklet seg siden 1970-tallet da brasilianeren Joao Havelange ble FIFA-president. Han bygde en kultur der skulderklapp og personlige tjenester ble belønnet med store innbetalinger på hemmelige konti.

I det øverste fotballsystemet ble personlig rikdom en belønning for verv. Et liv i luksus, med alt betalt av andre, ble en selvfølge, noe alle gjorde.

De som prøvde å protestere mot ukulturen, ble effektivt fjernet — med midler som var mer mafiøse enn demokratiske.

Les også

NFF-toppen: - Det største politiske jordskjelvet i idrettens historie

Protesterte forgjeves

Representanter fra demokratisk innstilte land, blant dem tidligere fotballpresident Sondre Kåfjord, har i noen tilfelle sagt hva de mener om tilstanden. Men i FIFA har de korrupte landene hatt overtaket i kraft av sitt antall og med hjelp av solid smøring fra Blatter og hans håndlangere.

Så er det ikke så rart da kanskje, at fotballens utøvere gjennom alle ledd gjerne tar noen snarveier. Helt ned til å filme til seg straffespark og prøve å påføre motspillere gule og røde kort.

For alt er lov så lenge det gir resultater, enten i form av fetere bankkonto eller flere poeng på tabellen.

Men i dag er i hvert fall Sepp Blatter lei seg. Veldig lei seg. Mest på egne vegne.

Les også

Blatter og Platini utestengt i åtte år

Les mer om

  1. Internasjonal fotball