Fotball

Vinnertype uten triumfer

<p><strong>BAKGRUNN:</strong> Martin Andresen blir beskrevet som en ekstrem vinnertype. Men så langt er det blitt smått med triumfer både på fotballbanen og ved bridgebordet for landslagskapteinen.</p>

MA hoved Foto: Digitalsport

 • Yngve Bergli

MA 2 Foto: Digitalsport

MA 3 Foto: Digitalsport

Årsakene til det er mange og så sammensatte, at han trolig kan skylde på både omgivelsene og sine egne veivalg for at det er blitt med det ene cupmesterskapet for Stabæk mot Rosenborg i 1998. Som guttunge var det åpenbart at Martin Andresen var noe for seg selv.

Allerede før han kom i puberteten skjedde det ofte at både mot— og medspillerne fikk plantet de illsinte øynene opp i ansiktet, gjerne sammen med noen saftige gloser. Omtrent som i dag, altså.

Det er få forunt å vokse opp med et så godt utgangspunkt som Martin.

Familiebedriften Skeidar er blitt et eventyr siden den første butikken ble åpnet i Ski i 1964. I dag eier Martin 22,5 prosent av bedriften, og er god for minst 100 millioner kroner.

Det sies at den som har mest fra før også er den som er mest grådig.

Martin ønsket tidlig å skille mellom formuen og livet han levde. Som alle andre fikk han lommepenger av foreldrene, slik han ønsket. Det spesielle var at han fikk pengene én gang i året, og at han selv fikk ansvar for disponeringen.

Høye lønnskrav

Til tross for at han er rik, har Martin aldri vært noen enkel mann i forhandlinger med klubbdirektører. Det skapte oppstandelse da Bergens Tidende for et par uker siden avslørte at han krever fem millioner i årslønn for å skrive under ny kontrakt med Brann. Selv avviste han selvsagt dette, og brukte begrepet «markedslønn» til journalistflokken.

TV 2-anker og Brann-fanatiker Davy Wathne vet hvor viktig Martin er for Brann i jakten på det etterlengtede seriegullet, og på impuls slaktet han både Bergens Tidende og journalisten i en blogg samme dagen nyheten sto på trykk. Hadde han satt på seg journalistbrillene i stedet for å la supporteren Davy herje fritt, hadde han funnet ut at kravet faktisk stemmer.

Brann kommer aldri til å innfri Martins lønnskrav, men trolig blir det ikke noen aktuell problemstilling. Brann-kapteinen skal være så misfornøyd med trener Mons Ivar Mjelde at han uansett ikke ønsker å fortsette i Brann under sin nåværende sjef. Ser vi på de siste par årene kan man som utenforstående lure på hvem som egentlig er sjefen i Brann i dag. Vi har alle sett bildene av Mons og Martin på indre bane i pausene, der de diskuterer taktikken.

I dagene før kampen mot Odd i serieinnspurten i fjor, var det knyttet størst spenning til om Thorstein Helstad eller Robbie Winters ville få tillit på topp sammen med Bengt Sæternes. Kvelden før kampen fikk Helstad melding om at han tapte den duellen. Og hvem var det som ringte og ga beskjeden? Jo nettopp; lagkamerat Martin Andresen.

Vraket RBK

Et tegn på at han er god i forhandlinger, kom da det ble kjent at han hadde fått med en klausul i kontrakten med Stabæk om at han skulle få fri fra treninger hvis disse kolliderte med viktige bridge-turneringer.

Det er ikke lett å imponere Martin Andresen hvis du er fotballtrener.

Flere av klubbvalgene han har gjort har direkte eller indirekte blitt styrt av det. Da han valgte Brann hadde han tilbud om å gå til både Rosenborg og Vålerenga, der den sentrale midtbanerollen skrek etter hans tjenester. Men etter å ha møtt Kjetil Rekdal og Per Joar Hansen, mente han at ingen av dem ville kunne tilføre ham eller laget noe vesentlig.

Hva han på det tidspunktet mente om Mons Ivar Mjelde vites ikke, men det beste økonomiske tilbudet var det Brann som kom med.

Sportslig hadde han sine beste år i Stabæk i 1998/1999. I tillegg til cupgullet, scoret han 16 mål på 47 kamper. Så kom nedturen - hans eneste til nå: Egil Drillo Olsen ble ansatt som hovedtrener i Wimbledon, og med seg til London tok han blant annet med Martin Andresen.

Det startet veldig bra; han startet de første kampene, og de engelske tabloidene sammenlignet ham med David Beckham - men da ikke først og fremst på grunn av fotballferdighetene. Etter kun kort tid meldte motgangen seg, og han ble skjøvet mer og mer ut i kulden. Utrent, ja nærmest overvektig og mentalt nedbrutt, ble han sendt hjem til Norge med en utlånsavtale i Molde i hånda. Selv ikke der klarte han å etablere seg på laget.

Det var Stabæk som til slutt fikk karrieren hans i gang igjen, og 2003-sesongen hans var fullt på høyde med 1998/1999 for ham personlig.

Kun avbrutt av et kort og sportslig brukbart utlånsopphold i Blackburn, endte han altså opp i Bergen foran 2005-sesongen.

Naturlig kaptein

I fjor vår blåste det igjen rundt Martin Andresen, da daværende Molde-trener Arild Stavrum omtalte ham som «en drittsekk» på banen, og at dommerne hadde en tendens til å tillate mer fra Andresen enn andre.

Denne sesongen har en uvanlig stille og mutt Martin åpnet nest svakest, ifølge Bergens Tidendes spillerbørs.

«La Martin være Andresen» skrev den samme avisen etter 2-0-seieren over Odd Grenland sist helg. Kapteinen hadde kjeftet og smelt i kjent stil, og fikk sitt første gule kort for sesongen etter å ha klappet hånlig i hendene til linjedommeren etter en avgjørelse som gikk imot ham. Avisen mente det var en klar sammenheng mellom prestasjonene, som var årsbeste mot Odd, og måten Martin ter seg på en fotballbane.

Denne kombinasjonen av ferdigheter og aggressiv fremtoning har gjort Martin Andresen til det mest naturlige kapteinsemnet i Brann - og på landslaget siden Kjetil Rekdals glansdager.

Hvor og hvor lenge han vil fortsette som spiller er ikke lett å vite.

Men de som kjenner Martin Andresen godt, hevder at han like gjerne kan finne på å legge opp som fotballspiller i morgen. Det kan selv ikke Davy Wathne gjøre noe med.

 1. Les også

  - 8,4 prosent sjanse for at Norge kommer til EM

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt302631103327181
2Molde30202877364162
3Vålerenga301510551331855
4Rosenborg30157850351552
5Kristiansund301212657451248
 • Champions League-kvalifisering
 • Europaliga-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Eliteserien

Flere artikler

 1. FOTBALL
  Publisert:

  Helstad bedre enn Pesen

 2. FOTBALL
  Publisert:

  Slutt på rådsmøtene

 3. FOTBALL
  Publisert:

  Mjelde innrømmer flaks

 4. FOTBALL
  Publisert:

  - Takk, Martin!

 5. FOTBALL
  Publisert:

  Vraker firemålsscoreren

 6. FOTBALL
  Publisert:

  Stolt Mjelde