Fotball

Ekspertene mener denne mannen bør stå øverst på ønskelisten i jakten på ny landslagssjef

Ekspertene er enige: Det må skje noe.

Ståle Solbakken er mannen mange ser på som en kandidat til å bli ny norsk landslagssjef.
  • Marthe Ihle

ASERBAJDSJAN — NORGE 1-0:

Norge røk på et skuffende tap mot Aserbajdsjan i Baku lørdag. I det som skulle bli to viktige kamper der målet var seks poeng, kan Norge maksimalt komme ut med tre. VM-håpet lever farlig allerede etter to kamper.

Det har murret rundt landslagssjef Per-Mathias Høgmo i lang tid, og allerede etter den begredelige kampen mot Tyskland i september ble det spekulert på om hans tid som landslagssjef nærmet seg slutten. Kiritkken har eskalert i styrke etter tapet mot Aserbajdsjan. Mange mener nå Norges Fotballforbund må ut på trenerjakt.

Les også

  1. Fotballpresidenten nekter å gi Høgmo-løfte: - Vi får se hva vi gjør

  2. Kaptein Skjelbred: - Lett å skylde på én person

Blant dem er TV 2-ekspertene Øyvind Alsaker og Jesper Mathisen, samt NRK-ekspert Karl Petter Løken.

Prosjekt Høgmo møtt veggen

— «Prosjekt Høgmo» ser ut som det har møtt veggen, rett og slett. Det er på tide med noe nytt, sier Alsaker til Aftenposten.

TV 2-ekspert Øyvind Alsaker.

Han mener de norske herrenes prestasjon mot Aserbajdsjan var regelrett begredelig. TV 2-ekspert Jesper Mathisen mener også at prestasjonen var for dårlig.

— Det er tydelig å se at spillerne ikke har den samme troen på «Prosjekt Høgmo» som i starten. Lørdag så vi spillere som ikke ofret seg og ikke ville nok. Men vi får ikke det beste ut av det vi har. Det er nå Høgmo som har ansvaret for å ta ut riktig lag og riktig tropp. Det var noen panisk over Norge da det ble 0-1, sier Mathisen til NTB.

KOMMENTAR:

Karl Petter Løken mener også det må skje noe, men at NFF ikke trenger å stresse med å ta en avgjørelse.

— På tirsdag kommer en kamp vi skal vinne, og det er det viktigste. Så må vi slå Tsjekkia borte, så får de eventuelt sette seg ned etter den og finne det ut da. Det er ingen grunn til å ha noe bråhast. En ny sjef får ikke gjort mye på så kort tid (som det er til San Marino-kampen, journ. anm), med mindre den kan finne den uforløste energien som ligger der, sier den tidligere Rosenborg-spilleren til Aftenposten.

Presset på Per-Mathias Høgmo blir ikke mindre etter tapet mot Aserbajdsjan.

Solbakkens FCK-suksess

En rekke aviskommentatorer, deriblant Aftenpostens Ola Bernhus, krevde Høgmos avgang etter tapet lørdag kveld.

Men hvem kan få det beste ut av det norske landslaget? Både FC København-trener Ståle Solbakken, Lars Lagerbäck og Erik Hamrén er tre som er nevnt i kjølvannet av Tyskland— og Aserbajdsjan-tapet.

— Hvis det blir et trenerbytte, mener jeg at Solbakken er en åpenbar kandidat. Det er en som virker å ha det lille ekstra. Han er en vinnerskalle utenom det vanlige. Jeg mener han er en veldig god kandidat hvis han er motivert og har lyst. Men han har det bra der han er nå, sier Løken.

For Solbakken gjør det nemlig veldig godt i FC København. Etter tolv spilte kamper i ligaen har de ikke røket på ett eneste tap, og eventyret fortsetter i Champions League der de forleden regelrett knuste Club Brugge.

Solbakken har etter det blitt kalt «Danmarks beste trener gjennom tidene», og hylles stort. Og nettopp fordi det går så godt, mener Alsaker at Solbakken ikke er aktuell akkurat nå. Han sliter med å se noen som kan være det.

— Solbakken er et naturlig navn å dra opp, men jeg har liten tro på at Solbakken skal hoppe av dette FCK-laget nå. Tiden er ikke inne for det. Han vil jo antakeligvis få landslagsjobben på et tidspunkt uansett, så han trenger ikke skynde seg, sier Alsaker.

Det samme mener Mathisen.

— Ståle Solbakken er garantert fotballforbundets førstevalg. Men han gjør det bra i FC København og kan komme seg videre fra gruppespillet i mesterligaen. Bortsett fra ham er det ingen soleklare kandidater slik jeg ser det, sier Jesper Mathisen.

Et stort prosjekt

Så var det Lars Lagerbäck, svensken som var svensk landslagstrener i nesten ti år og førte Island til stor EM-suksess.

Lars Lagerbäck har hatt stor suksess med Island.

— Det er vanskelig å si om han ønsker et sånt prosjekt. Det ser jo ut som det kan bli omfattende. Han gjorde riktignok en god jobb med Island, med en talentfull generasjon. Han kan fotball, han er grundig, ordentlig og skikkelig, og har fått en renessanse. Jeg vil tro det er en kandidat NFF har i kikkerten og sikkert har tenkt å snakke med. Jeg er bare usikker på om han er motivert, sier Alsaker.

Løken ville heller landet på Solbakken.

— Lagerbäck står for det som Drillo på mange måter gjorde. Da er vi tilbake med den typen fotball. Han kommer sikkert til å gjøre en god jobb, og har klare tanker. Men jeg tror jeg ville landet på Solbakken. Han klarer å kombinere ganske mye og har et fotballhode utenom det vanlige, sier Løken.

Ståle Solbakken har ikke besvart Aftenpostens henvendelser søndag, men sier dette til VG:

— Jeg forholder meg til kontrakten med FCK, og jeg ønsker ikke noe støy rundt dette nå.

Kontrakten med FC København varer frem til 2018.

Les mer om

  1. Herrelandslaget fotball