Fotball

- At klubben har hodet over vannet, er nesten helt utrolig

Med store økonomiske utfordringer, et serielag med en snitt— alder på 21,4 år, en utdatert stadion og en enorm gjennom- trekk av spillere er Stabæk på full fart tilbake til eliteserien.

Trener Petter Belsvik snakker taktikk med to av Stabæks midtbanespillere, Herman Stengel (t.h.) og Adnan Haidar, inne i hjemmegarderoben på Nadderud. Nå kan arenaen igjen bli scene for eliteseriefotball.
 • Kjetil Flygind
Slik så det ut da Stabæk feiret seriegull i 2008 med Alanzinho, trener Jan Jönsson og Daniel Nannskog i spissen.
Petter Belsvik mener det er imponerende at Stabæk har klart å overleve som klubb etter de siste par års tøffe tak i Bærum.

NADDERUD (Aftenposten.no): Med seier i kveldens hengekamp borte mot Vard Haugesund har Stabæk seks poengs forsprang på konkurrentene i kampen om direkte opprykk.

— For å være ærlig så hadde jeg ikke trodd før sesongen at vi skulle være i posisjon til å kunne rykke opp. Vi hadde en målsetting om å bli blant de seks beste, den har vi innfridd, og vi mente kanskje den var for tøff ut ifra forutsetningene. Jeg er utrolig imponert over det vi har klart å få til, sier trener Petter Belsvik.

Økonomien i Stabæk ga trener Petter Belsvik minimalt med ressurser da laget i januar tok fatt på tilværelsen i 1. divisjon. Forsterkningene han fikk var fire spillere fra egen junioravdeling. Ytterligere fire spillere ble hentet inn som et resultat av innsamlingsaksjonen «den gylne tier» som «Mr. Stabæk», Ingebrigt Steen Jensen, dro i gang.

Nå ligger laget på 2. plass på tabellen bak allerede opprykksklare Bodø/Glimt. Med tre kamper igjen kan Stabæk avgjøre alt selv.

Utfordringer i kø

— Vi har trent mye, spillerne har både villet trene mye og tålt den tøffe treningen. I kraft av det har vi prestert bedre, jevnere og fått gode resultater, og det har gitt oss troen på det vi driver med. Vi har klart å vippe de jevne kampene vår vei. I tillegg har vi 14-3 i målforskjell det siste kvarteret, og det sier noe om vår evne og tro til å stå løpet ut både mentalt og fysisk. Det tror jeg er hovedårsaken til at vi ligger der vi gjør, sier Belsvik.

- Hva med denne prestasjonen har imponert deg mest?

— Jeg er veldig imponert over hele klubben. I administrasjonen har man måttet redusere, vi har mistet en haug av årsverk. At klubben i det hele tatt har hodet over vannet, er nesten helt utrolig. Og jeg er ekstremt imponert over spillergruppen. Vi sto med et helt nytt lag før seriestart i fjor. Det var en enorm gjennomtrekk av spillere i 2012. Så forsvant fem spillere ut i fjor sommer, fire kom inn. Og ved oppstart i år var det fortsatt økonomiske problemer, og vi fikk i realiteten ingen midler til å hente de spillerne vi ønsket. Vi hentet opp fire juniorer, og laget ble ikke komplett før siste uken før seriestart. Vi lærte utrolig mye av 2012-sesongen. Vi lærte oss å håndtere motgang, det var jo kontinuerlig motgang det året. Det var tøft. Men jeg synes vi har reist oss mesterlig i 2013. Styreleder Espen Moe er også imponert over det lager har fått til.

- Det har gått over all forventning. Jeg så mørkt på det etter den starten vi fikk med to uavgjorte kamper og tre tap. Men etter det har det gått veldig bra. Vi er også veldig glade for at rettssaken i forbindelse med overgangssaken er over. Vi hadde et forferdelig år i fjor, med flere ting utenfor banen som preget oss, men nå er det en god energi på Nadderud igjen, sier Moe.

Samholdet er tilbake

Etter at den mye omtalte overgangssaken sprakk i mediene i oktober 2011, har det stormet rundt Bærums-klubben. Men de tre tiltalte fra Stabæk ble alle frikjente, og saken er endelig lagt død.

- Jeg føler vi er blitt godt tatt imot i Fotball-Norge i år. Men jeg vet at de som jobber i markedsavdelingen vil si at omdømmebiten i forbindelse med overgangssaken har vært utfordrende med tanke på å få på plass samarbeidspartnere. Det har gått ut over ressursene i klubben, det har vi merket også på sport. Saken har helt klart skadet klubben. Men laget har klart å fokusere på det sportslige, og vi vant alle kampene våre mens rettssaken pågikk, sier Belsvik.

- Hvordan har folk i nærmiljøet i Bærum sett på dere denne sesongen?

— Jeg merker en positivitet sammenlignet med i fjor. Folk har erkjent utgangspunktet til klubben, det har gitt en ny giv. Vi er blitt en mer samlet klubb, litt slik det var på den tiden jeg var her som spiller. Sånn sett har det kommet noe positivt ut av nedrykket i fjor.

— Det ble kanskje litt mange sigarer da man kom på Telenor Arena. Man glemte kanskje litt klubbfølelsen og samholdet. Det ble mange ansatte, klubben ble en svær bedrift, man glemte å sette pris på de beste verdiene. Nå står vi sammen igjen, sier Stabæk-treneren.

I 2011 var publikumssnittet i Telenor Arena 7412. I den blytunge fjorårssesongen droppet det til 3900, mens det i 1. divisjon på Nadderud i år har vært 2200. - Rykker vi opp, har vi jo fortjent det. Men laget må forsterkes med en spiller i hvert ledd. De unge spillerne våre trenger noen rutinerte ledestjerner å se til. Men skal vi etablere oss i det midtre sjiktet i eliteserien, må vi ha en ny arena. Det jobbes med ulike planer. Enten det blir en oppgradering av Nadderud eller andre ting. Men fasilitetene for både spillere og publikum må bli bedre, der har vi en lang vei å gå.

Men det er ikke bare Stabæk-herrene som har hatt en stor sesong i Bærum.

Klubbens damelag er allerede seriemestrer, og i november spiller de cupfinale. Stabæks gutter 16 tapte årets cupfinale mot Rosenborg. I tillegg er Bærums herrelag klare for 1. divisjon etter at de tidligere i høst sikret opprykk fra 2. divisjon. Stabæks 3. divisjonslag rykket også opp til 2. divisjon, men dette avhenger av om Belsviks gutter rykker opp til eliteserien.

Det kan langt på vei sikres i kveld.

Stabæks ti siste sesonger

 • 2012: 16. plass eliteserien (nedrykk)
 • 2011: 10. plass eliteserien
 • 2010: 12. plass eliteserien
 • 2009: 3. plass eliteserien
 • 2008: 1. plass eliteserien
 • 2007: 2. plass eliteserien
 • 2006: 5. plass eliteserien
 • 2005: 1. plass 1. divisjon
 • 2004: 13. plass eliteserien (nedrykk)
 • 2003: 3. plass eliteserien

Les mer om

 1. Fotball 1. div
 2. Stabæk Fotball