Fotball

Vålerenga og LSK stenger ute fotballpøbler

Ti Vålerenga-supportere fikk ikke komme inn på Ullevål søndag. Årsak: Pøbelstreker.

Espen Knutsen er supporterkoordinator i Vålerenga idrettsforening.
 • Per Christian Selmer-anderssen

Halvparten av de ti skal ha vært involvert i slagsmålet på Ensjø natt til søndag, der 20-25 supportere fra Vålerenga og Lillestrøm barket sammen med never og balltre.

Fem av slåsskjempene ble fraktet til sykehus, mens ni ble innbrakt av politiet. Ingen ble alvorlig skadet.

— Vi vil ikke kommentere det som skjedde i natt utover at nye5 personer er utestengt.Nå forsøker vi å verifisere informasjonen før vi beslutter videre fremdrift, sier Espen Knutsen, supporterkoordinator i Vålerenga fotball.

Vålerenga idrettsforening jobber tett med supporterklubbene for å senke konfliktnivået og redusere uønskede hendelser.

Derfor har de et sanksjonsreglement der voldelige supportere blir nektet adgang på kampene.

— Det er et doms- og sanksjonsutvalg som avgjør straffen. Det kan være alt fra utestengelse fra en kamp til en hel sesong, sier Espen Knutsen.

I tillegg til de 10 som er utestengt, har 16 personer fått brev om mulige sanksjoner i forbindelse med pyroteknikk fra tribunen.

— Vi er svært opptatt av at det vi gjør er etterettelig, og at ingenting blir basert på rykter, sier Knutsen.

LSK: To supportere utestengt

To av Lillestrøms supporterne er stengt ute fra kampene. Dette har ingenting å gjøre med nattens slagsmål, men handler om hendelser på tribunen.

— Vi har et tribunereglement og sender overtredelser til et sanksjonsutvalg, sier arrangementssjef for Lillestrøm sportsklubb, Kjell Hulby.

Han sier at det er vanskelig for klubben å ta stilling i saker som har foregått utenfor deres område.

— Vi kan ikke stenge noen ute når vi ikke har bevis. Vi må ha informasjon, og tar enkeltpersoner og ikke grupper, sier Hulby.

Espen Knutsen var Klanens talsmann fra 2005 til 2010, og har de siste årene drevet et eget rådgivningsfirma for samhold og identitet i bedrifter.

Aggressive

— Vi har sett at dem som blir utestengt blir mer aggressive enn dem som er inkludert. Vålerenga fårkritikk for at det er mye dialog og lite straff. Dettestemmer ikke.Enhver som identifiseres for bruk av vold og ulovlig pyroteknkkblir stengt ute fra kampene, sier Knutsen.

Statssekretær i Kulturdepartementet Mina Gerhardsen gikk i vår ut og sa at hun var bekymret for utviklingen rundt hooligansmiljøet i Norge. Nå ønsker hun og politiet en lov som gjør det lettere å nekte personer adgang til kamper, bydeler og sportspuber.

— Jeg har holdt på med dette siden 2005, og det har ikke vært noe nevneverdig vekst i antall såkalte alternative supportere, sier Espen Knutsen.

Han ønsker å understreke at det er trygt å gå på fotballkamp i Norge.

— Alle hovedstadslag har alternative supporterklubber med casuals, men i Norge er det ikke et samfunnsproblem. Her er det tryggere å gå på fotballkamp enn å kjøre hjem igjen, sier Knutsen.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde18133238172142
2Bodø/Glimt18114348202837
3Lillestrøm18114332161637
4Rosenborg1897236221434
5Viking188553225729
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  SPORT
  Publisert:

  Den 49 år gamle rapperen er like godt trent som en fotballproff. Testresultatene er knapt til å tro.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5