Fotball

- Deila er karismatisk og engasjert, Hareide strateg og spillernes mann

Lars Tjærnås feller dommen over de norske trenerprofilene før skjebnekampen.

Lagene til Åge Hareide og Ronny Deila barker sammen i Champions League onsdag kveld. Foto: TT/DIGITALSPORT

 • Lars Tjærnås
  Lars Tjærnås
  fotballekspert

Elven Clyde renner sakte i sensommersolen. I bakgrunnen stikker kranene fra skipsverftene opp i luften, minner fra en svunnen storhetstid.

Fotballekspert Lars Tjærnås.

Glasgow var så sent som på 1960-tallet Vest-Europas fjerde største by målt i befolkning. Nå er tankskipene erstattet med små ferger og lystbåter, og arbeiderne erstattet med turister som nyter den varme ettermiddagen. Les hva Deila sa om Hareide på tirsdagens pressekonferanse her.

Idyllen ved elvebredden til tross: Dersom en eiendomsmegler fikk i oppdrag å selge hele byen, ville innsalget neppe startet med en tirade om vakker utsikt. Derimot ville, med rette, byen kunne fremheves som et sted med "sjel".

Trolig er evnen til å fange litt av denne sjelen en viktig grunn til at en nordmann nå har suksess med byens beste fotballklubb.

Les også

Skotsk presse godter seg over Deilas siste skrik på Gran Canaria

Barbesøk

2. februar i år fikk noen av Celtics supportere en overraskelse.

På en bar i byen dukket en dansende og syngende Ronny Deila opp.

Det ble troféjubel for Ronny Deilas første sesong i Celtic. Her holder trenerprofilen i ligatrofeet. Tidligere i sesongen ble det også ligacupgull. Foto: REUTERS

Tidligere samme dag hadde Celtic slått Rangers 2–0 i det mange fortsatt mener er blant verdens aller største lokaloppgjør. Mot slutten av kampen runget hyllesten til nordmannen over en stor del av arenaen. Nå var det tid for å vise at han var en av dem og for å betale tilbake for støtten.Den samme støtten var ikke like unison et drøyt halvt år tidligere. "Hoops" var blitt slått ut av Champions League av lille Maribor, etter å først ha røket mot Legia Warszawa, men vunnet etter protest.

For endel supportere og folk i mediene handlet det nå om én ting: Ville manageren synke eller svømme?

Bratt læringskurve

Ronny Deila har selv beskrevet den første tiden som ekstremt utfordrende og en bratt læringskurve. Han visste at han kom til en stor klubb. Han ante likevel ikke at den var så enorm.

Absolutt alt var annerledes enn i trygge Drammen og Strømsgodset. Hver bokstav på pressekonferansene ble kommentert og analysert. Han hadde alt å bevise utad og mye å bevise i garderoben.

John MacLauglin har beskrevet det presist i hyllestsangen "Ronny's Roar":

He came in like the North-wind and no-one knew his name, heart full of new ideas on how to play our game.

De aller fleste fotballtrenere som overtar ny klubb, har lyst til umiddelbart å endre det meste, forme alt og alle etter sine egne ideer. De klokeste lar mye ligge, starter med det som føles absolutt nødvendig og endrer kulturen sakte.

Det stormet virkelig rundt Ronny Deila etter at Celtic røk ut for Maribor i fjorårets Champions League-kvalifisering. Her står Deila på sidelinjen under hjemmemøtet med Maribor i august 2014. Foto: REUTERS

Deila var smart nok til å forstå det. Heller ikke i dag, et drøyt år etter han kom, spiller de fotball helt slik han ønsker det. Han vet og aksepterer det, fordi å endre de aller største linjene, er en tidkrevende prosess.Han beholdt også folk som kjenner klubben og kulturen i viktige roller. John Collins er nærmeste assistent, en mann med seks suksessrike sesonger bak seg som spiller. Trolig fikk han hjelp av en nåværende spiller også.

Les også

Deila: - Det er Hareide som har press på seg etter sine uttalelser

Fikk norsk hjelp

Stefan Johansen ble umiddelbart en hit i Celtic. Det er neppe feil å anta at han ble "kryssforhørt" av store deler av garderoben da klubben valgte å hente hans tidligere trener, en ukjent nordmann.

Det er neppe heller feil å anta at Deila fikk gode skussmål fra en av klubbens viktigste spillere og sånn sett en bonus allerede før det første møtet.

Jobben måtte han imidlertid selvsagt gjøre selv. Som manager i en stor klubb lever eller dør du med resultater. Så enkelt, så brutalt.

De gode resultatene kom. Liga og ligacup-trofeet havnet i et allerede velfylt premieskap. Det alene kan imidlertid ikke forklare hvorfor 39-åringen fra Porsgrunn nyter den respekten og hyllesten han får på blant annet "Celtic talk", supporternes eget forum.

Dette er en klubb som er vant til å vinne. De forventer og forlanger spillere og managere som vinner med hjertet. Ronny Deila er en veldig karismatisk og engasjert leder. Det smitter og begeistrer.

Når han før kampene er borte hos supporterne og gjør "Ronny’s Roar", hytter med neven og sparker i gjerdet, er ikke bare lederen de skal tro på, men også en av dem.

Dessuten er de fleste begeistret for måten de spiller fotball på. De kan vinne med hjertet, men de kan også vinne med stil. Summen av dette blir en manager som akkurat nå står støtt forankret i klubben.

Les også

Deila: - Jeg kunne ha vært Malmös trener mot Celtic

Vil ødelegge for Deila

Det har en landsmann lyst til å endre.

Åge Hareide har opplevd det meste som spiller og trener. Han har til felles med sin langt yngre kollega at han har lykkes i Storbritannia, men da som spiller i Manchester City og Norwich.

Jo Inge Berget spiller nå i Malmö, er på utkikk etter å senke sin gamle sjef Ronny Deila i Champions League-kvalifiseringen. Her snakker Berget med pressen etter ankomst Glasgow tirsdag kveld. Foto: DIGITALSPORT

Som trener har han hatt suksess i alle de tre skandinaviske landene. Tar han Malmö til gruppespill for andre år på rad, er det en bragd som vil overgå alt annet i hans lange og suksessrike karrière.Det er en fabelaktig prestasjon at de i det hele tatt har kommet så langt.

5. august så jeg hjemmekampen deres mot Red Bull Salzburg. Utgangspunktet var mer enn vrient med 0–2 fra første kamp. Det var da 61-åringen fra Hareid viste de sidene ved seg selv som har skapt suksessen.

I dagene før returkampen var han selgeren, mannen fremsto som om han nærmest var en garantist for å snu det. Der de fleste hadde mistet tro på at de kunne slå ut samme storklubb to år på rad, var Hareide en vandrende energibombe, full av utstråling og smittende selvtillit på vegne av sine spillere.

Handlekraftig leder

I starten av kampen var det strategen Hareides verk som kom til syne. De glefset motstanderne i låret fra første sekund, og utnyttet de rommene og svakhetene analysene etter første kamp hadde vist at Salzburg hadde. Resultatet var at de tidlig hadde utlignet til 2-2, og de scoret nummer tre før pause.

Alt så ut til å rakne etter en tåpelig utvisning en halv time før slutt. Da var det den handlekraftige lederen som viste seg. En rask rokering, et kløktig bytte og en endret strategi var stekt medvirkende til at de sto igjen som vinnere.

Gode trenere skal være lette å spille for, men umulige å tilfredsstille. Både Deila og Hareide har mye av den kombinasjonen.

Tilfører spillerne energi

Hareide er en trener svært mange av hans spillere liker, og dermed løper noen ekstra meter for.

Han mangler ikke temperament, og som alle vinnere kan han bli ilsk når det butter. Men han er ofte i godt humør, tilfører energi til en garderobe, lar spillerne få stor grad av frihet på mange måter, og viser at han stoler på dem.

Kommer de til gruppespill også denne sesongen, vil det være en enda sterkere prestasjon enn i fjor. Klubber på dette trinnet av rangstigen i europeisk fotball må regne med å miste sine beste spillere etter å ha oppnådd suksess. Hareide måtte erstatte mange av de sentrale spillerne, og har vist at han ikke bare er i stand til å bygge et vinnerlag, men også gjenoppbygge et vinnerlag.

Åge Hareides Malmö tok seg videre i Champions League med et spektakulært comeback mot Salzburg hjemme i Sverige. Her feirer Hareide etter kampen. Foto: TT

Jo Inge Berget er blant de nye. Han spilte under Deila i Celtic, og får selvsagt en spesiell kveld.Alle store kamper har sine "mind games" blant trenerne. Deila har hentet frem Hareides uttalelser fra mai i år om at Malmö er bedre enn Celtic, og at det er kollegaen og svenskene som har presset på seg. Det er neppe helt sant.

Malmö lever greit med et gruppespill også i Europa League, mens det forventes og forlanges at Celtic skal være en del av det mest fornemme selskap i Europa.

Det er likevel all grunn til å tro at de nærmest obligatoriske pene ordene begge sier om hverandre er mer enn høflighetsfraser.

Den gjensidige respekten er ganske sikkert ekte. Begge vet at det å komme fra en liten fotballnasjon gjør at du må jobbe ekstra hardt for å oppnå det de har gjort med hvert sitt lag. Derfor: Selv om kun én av dem står igjen som vinner over to kamper, er begge seierherrer i hver sin store klubb.

Viasat 4 kl. 20.45

 1. Les også

  Deila før Hareide-duellen: - Dette er ikke Norge mot Norge

 2. Les også

  Her spionerer Hareide på Deila: - Jeg vet ikke hva han fikk ut av det

Les mer om

 1. Champions League
 2. Celtic FC
 3. Malmö FF