Nå blir det større skille mellom elite og bredde i Viking

Viking tar nå grep for å lage et tydeligere skille mellom eliten og bredden. Det betyr enklere styring og større makt til Viking Fotball AS som finansierer elitesatsingen med de fire lagene g16, g19, rekrutt og A-lag.

Assistenttrener og klubblegende Bjarte Lunde Aarsheim mener det er på høy tid at Viking dyrker seg selv som eliteklubb.
  • Egil Ø. Nærland

Klubben Viking FK skal drive breddeavdelingen som tidligere og vil ha styrerepresentanter i Viking Fotball AS, representanter som kan toppidrett.

Aftenbladet kjenner til at dette ble forelagt og bifalt under aksjonærmøtet fredag før helgen. For assistenttrener Bjarte Lunde Aarsheim er det som musikk i ørene.

Klubblegenden frir seg ikke et sekund fra ansvar for årets fadese og nedrykk, men mener A-laget må få langt større oppmerksomhet fra alle som er engasjert i Viking.

Lunde Aarsheim: – Viking er A-laget

– For meg og Stavanger by er Viking A-laget. Det er det viktigste i klubben, alle her må bygge opp under det og sørge for at A-laget har ressursene slik at det finnes en sjanse til å nå målene, en sjanse til å lykkes, understreker Lunde Aarsheim overfor Aftenbladet.

Les også

Tre parter kan løse Vikings stadionutfordring

Han har fått klar beskjed fra klubbledelsen om at han skal være med videre, at han skal inn i rolle sammen med ny hovedtrener.

Lunde Aarsheim jobber på spreng for å kartlegge og sikte ut mulige, nye spillere som han blant andre i samarbeid med avstroppende sportssjef Bård Wiggen, har notert som interessante for Viking.

– Den viktigste forutsetningen for at vi igjen skal bli et topplag, er at alle i klubben bygger opp under A-laget. Vi må ikke gjøre det halvveis, vi må ikke ta bort ressurser, sier han.

– Hva vil du peke på rent konkret?

– I sesongen som var hadde vi en skjør spillerstall, vi hadde ikke oppmann, ressursene til analyse ble tatt bort for å nevne noe. Det holder ikke, og det er derfor jeg er opptatt av at A-laget må få best mulig vilkår.

– Bredden er i bydelsklubbene

– For folk på Hundvåg, på Storhaug, på Tasta, på Hinna og så videre, er det A-laget som er Viking. Alt annet kan og vil bydelsklubbene ha selv, påpeker Lunde Aarsheim og er i tillegg klar på at det må bli mulig å ta kjappere beslutninger.

Les også

Kommunen må nok på banen uansett

Klubbsjef Eirik W. Henningsen forstår noe av Lunde Aarsheims kritikk, samtidig er han klar på at ressursene tross alt har vært rimelig gode.

Lang vei til beslutning

Henningsen medgir at styringsmodellen ikke har vært optimal for å drive toppidrett. Styreleder Stig H. Christiansen i Viking Fotball AS er på sin side krystallklar på akkurat det. Begge understreker at samarbeidet mellom FK og AS har vært veldig godt på styrenivå, men:

– Beslutningsprosessene har tatt for lang tid. Når Viking Fotball AS har vedtatt sportslige tiltak, skal disse i neste omgang godkjennes av styret i Viking FK. Det virker ikke godt, medgir Henningsen.

– Derfor var det kjempegodt å få tilslutning til en enklere modell fra alle aksjonærene, også fra den største, stiftelsen Viking som er Viking FK. Alle går for en enklere modell, sier Henningsen.

Les også

Viking-sjef sier nei til 100.000 i lønn: – Dette er en jobb vi gjør med hjertet

For Bjarte Lunde Aarsheim er det viktig at klubben styrker seg slik at det skal bli mulig å ta opp kampen om opprykk med blant andre Aalesund, Sogndal og Sandnes Ulf.

Blir utfordrer og favoritt

– Sogndal og Aalesund er alt utpekt som favoritter av bookmakerne, de kan dette med opp- og nedrykk, sier Lunde Aarsheim.

– Hva tenker du om at Viking i så fall blir utfordrer, er det en ønskeposisjon?

– Selv om bookmakerne peker på Sogndal og Aalesund, vil en klubb som Viking alltid bli sett på som favoritt. Flere av motstanderne vil oppleve det å komme til Viking stadion som noe helt spesielt. Vår jobb er å gjøre det til en fryktet arena, sier Bjarte Lunde Aarsheim.

Han har foreløpig ikke fått noen indikasjon på hvem som blir hovedtrener.

– Hva med deg selv, er du aktuell?

– Jeg har ikke fått noen forespørsel om det, og forholder meg til avtalen jeg har, svarer Lunde Aarsheim som er mest opptatt av hvor store ressurser klubben legger inn til A-laget, deriblant lønnsbudsjettet for spillerne.

Les også

Sistemann slukket ikke lyset på Viking stadion

Daglig leder Eirik W. Henningsen sier at dagens gruppe som består av 15 spillere, deriblant Kristoffer Haugen og Julian Ryerson som begge kan bli solgt, koster 12,5 millioner kroner.

– Vi legger et budsjett på 15 millioner kroner til lønn og unngår å påvirke den likvide situasjonen da vi fortsatt har 3,4 millioner kroner til disposisjon av pengene som aksjonærene bidro med i sommer til spillerkjøp.

Viking har et foreløpig budsjett med 48 millioner kroner i utgifter. Det er balansert ut med 10 millioner kroner i underskudd.

Den endelig løsningen for Viking stadion kan endre dette.

– Vi jobber for bedre vilkår og innser at dess bedre økonomi, dess lettere blir det å nå målet om opprykk, sier Eirik W. Henningsen og tilføyer at trenerjakten nå er snevret inn til tre, fire kandidater.