- Nordmenn er fotball-bigamister

<p>Nordmenn klarer å elske to lag like høyt; sitt eget lokale lag og sitt engelske favorittlag. I kveld er norske fotballfans ute med sin engelske elskerinne.</p>

hognestad

Fansen er like trofast eller troløs mot begge, men kodeksen er klinkende klar; du svikter bare ikke fotballaget ditt.

— Det er forkastelig å «shoppe» lag, mener Bryne-supporter og doktor i fotball Hans Hognestad.

Virkelig moralsk trøbbel har du når begge favorittlagene dine, det lokale og det globale, møtes, som hvis Brann møter Liverpool.

45 prosent heier mest på engelsk lag

I en spørreundersøkelse som Hognestad gjennomførte blant medlemmer av engelske supporterklubber i Norge, sier 45 prosent at deres engelske klubb er viktigst for dem. 6 prosent sier at det er den norske klubben. 13,5 prosent at det er den engelske og den norske. 15 prosent setter Norge eller et annet landslag først.

Hvor du er født og oppvokst styrer hvilket norsk lag du holder med. At Stavanger-folk heier på Viking mens gaukene heier på Ulf kommer vel ikke som et sjokk på noen. Men hva er det som gjør at en finner seg et engelsk lag og holder seg til det hele livet?

- Det er mer tilfeldig. Det kan ha startet med små ting som at du fikk en fotballbag en gang som liten. Etter hvert blir det en personlig sak, sier Hognestad.

Hognestad karakteriserer de to Manchester-lagene, særlig Manchester United, som en global klubb. Det gjør at fans over hele verden i kveld benker seg for å heie fram lag som de har et nært og intimt forhold til.

— De store lagene, som Liverpool, Real Madrid og Barcelona, har supportere over hele verden, sier han.

- Global liga

— Premier League er en global liga. Det sitter folk på fotballpub i Zambia og heier på det samme laget som fansen i Norge. Det er ikke lenger den geografiske tilknytningen din som bestemmer hvilket lag du holder med.

Og dette fenomenet er enda sterkere i Norge enn mange andre steder, og enda sterkere på Vestlandet enn i resten av landet. Særlig gjelder dette engelsk fotball. Nordmenn er først og fremst mer organiserte fans av utenlandske lag enn det en finner i andre land, mener Hognestad.

Han forklarer dette først og fremst med de tette båndene som har vært mellom Norge og England i over tusen år, fra Håkon Adalsteinsfostre bodde i England på 900-tallet via alliansen under krigen og fram til i dag.

Faktisk har nordmenn heiet på engelske lag like lenge som de har støttet de norske.

- Det har vært mediedekning av engelsk fotball i Norge siden 1902, det samme året som Norsk Fotballforbund ble stiftet, forteller Hognestad.