Fotball

Verste start på 27 år

Ikke siden Tord Grips tid, har en landslagssjef startet dårligere enn Per-Mathias Høgmo.

 • Olav Rege Olsen

Høgmos marerittstart som norsk landslagssjef fortsatte i onsdag kveld med et fortjent tap på Wembley. Wayne Rooney scoret kampens eneste mål på straffe i det 68. minutt, etter at Omar Elabdellaoui felte kampens beste spiller Raheem Sterling.

Høgmo har nå én seier, fire uavgjortkamper og seks tap på sine 11 første kamper som landslagssjef. Siden han mislyktes i å redde Norges haltende VM-kvalifisering i fjor høst, har det ikke vært noen bedring. Høgmos eneste seier kom borte mot Moldova (2-1) 15. januar i år.

Elendig start

Les også

«Norge står på stedet hvil og knapt nok det»

Vi må tilbake til Tord Grips korte periode som landslagssjef i 1987 og 1988 for å finne en like dårlig start som den Høgmo nå har hatt, når vi ser på poengsnittet i de første 11 kampene (også treningskamper gir poeng i utregningen). Grip fikk rett nok bare syv kamper som landslagssjef, før det tok slutt i 1988 uten at han vant en kamp.Per-Mathias Høgmo (2013-): 0,64 poeng pr. kamp.

Egil Olsen (2009-13): 2,1 poeng pr. kamp.

Åge Hareide (2004-08): 2,2 poeng pr. kamp.

Nils Johan Semb (1998-2003): 1,8 poeng pr. kamp

Egil Olsen (1990-98): 1,8 poeng pr. kamp.

Ingvar Stadheim (1988-90): 1 poeng pr. kamp.

Tord Grip (1987-88): 0,43 poeng pr. kamp. (Fikk bare syv kamper).

— Jeg håper dere er i stand til å vurdere de kampene vi skal inn i nå (EM-kvalifiseringen), og ta en oppsummering etter det. At dere ikke er opptatt av treningskamper som ikke betyr noe, sier Høgmo. Han var relativt fornøyd med kampen mot England.

— Første omgang ble slik vi håpet defensivt. Vi møtte et toppet England. Det er viktig for oss å innføre en defensiv trygghet, sier landslagssjefen.

— Jeg savner litt mer bevegelse når vi har ballen i laget, men det synes jeg kom godt i de første 25 minuttene i annen omgang. 3-2 i sjanser mot England er akseptabelt, mener Høgmo.

- Kunne ha scoret to

Norge var nest best i alt på Wembley onsdag, og produserte lite, utenom et par brukbare sjanser ved Joshua King.

— På headingen jeg fikk ville jeg ikke gjort noe annerledes. Hart gjorde en kjemperedning. På den andre muligheten jeg fikk, stoppet Hart meg også. Men jeg kunne har scoret to mål, sier King.

Les også

Her blir Norge senket av Wayne Rooney

England skapte heller ikke noen sjansebonansa foran et halvfullt Wembley, men det var fortjent da Rooney satte inn straffen, selv om Norge spilte relativt godt defensivt.— Det har lenge vært snakket om midtstopperplassen, og i lys av det var det godt for laget å få en slik kamp som dette. Jeg synes hele forsvarsrekken gjorde en kjempejobb. Vi var defensivt trygge og slapp England lite til. Vi må ikke glemme at vi møtte en gjeng stjernespillere, sier Håvard Nordtveit, som spilte midtstopper.

Skademareritt

Norge starter EM-kvalifiseringen mot Italia allerede tirsdag. Derfor var det negativt for Norge at både Mats Møller Dæhli, Martin Linnes og Joshua King måtte gå ut med skader. Det så dårlig ut for Dæhli som måtte ut på båre med en kneskade, men ifølge NFF er det ikke alvorlig.

Les mer om

 1. Herrelandslaget fotball
 2. Englands herrelandslag fotball

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  Her blir Norge senket av Wayne Rooney

 2. MENINGER

  «Norge står på stedet hvil og knapt nok det»

 3. MENINGER

  Fort Ullevaal må gjenreises

 4. FOTBALL

  Ingen Ødegaard i landslagstroppen

 5. FOTBALL

  - Ikke alvorlig for Dæhli

 6. FOTBALL

  Hodgson: - Norge har gode sjanser mot Italia