Fotball

Ingen anke i overgangssaken

Dermed blir frikjennelsen av de fire tiltalte i overgangssaken rundt Veigar Pall Gunnarsson stående.

Politiadvokatene Iselinn Håvarstein og Morten Stene har ført overgangssaken for aktoratet. De anker ikke frikjennelsen av de fire tiltalte. Foto: Erlend Aas, NTB scanpix

 • Roar Lyngøy
 • Kurt B M Haugli

Inge André Olsen, Truls Haakonsen, Lars Holter-Sørensen og et tidligere styremedlem i Stabæk Fotball AS ble frifunnet av Asker og Bærum tingrett.

Ikke enige i alt

Nå har påtalemyndighetene bestemt seg for ikke å anke frifinnelsen fra tingretten. Dermed er det satt sluttstrek i retten for en av Fotball-Norges mest omtalte saker de siste to årene.

— Vi er ikke enig i alle de vurderinger retten har gjort i sin dom, men etter en helhetsvurdering mener vi det ikke er grunnlag for å anke dommen. Det avgjørende i denne vurderingen er at vi ikke er overbevist om at lagmannsretten vil komme til et motsatt resultat, sier politiadvokat Morten Stene i en kommentar.

Morten Stene var en av to aktorer i saken.

— Jeg ønsker ikke å gå i detaljer om hvilke momenter i dommen vi ikke var enige i. Etter en grundig gjennomgang har vi funnet ut at det ikke er grunnlag for anke. Det er det vi i dag ønsker å fortelle alle partene, sier Morten Stene til Aftenposten.no.

De fire tiltalte fotballederne sto tiltalt for grovt bedrageri i forbindelse med Veigar Pall Gunnarssons overgang fra Stabæk til Vålerenga sommeren 2011. ## Lettet

Lars Holter-Sørensens forsvarer sier dette om at dommen nå er rettskraftig:

– Min klient har aldri skjønt hvorfor han ble tiltalt. Saken har vært fullstendig grunnløs , sier advokat Ellen Holager Andenæs.

Holter-Sørensen var styreleder i Stabæk Fotball AS da Veigar Páll Gunnarsson ble solgt til Vålerenga sommeren 2011. Han var tiltalt for grovt bedrageri, men slapp i likhet med de øvrige tiltalte unna uten straff.

– Vi er ikke det minste overrasket over at påtalemyndigheten gir seg nå, sier advokaten.

– Kan det komme et sivilrettslig etterspill?

– Det har vi ikke snakket om, sier Holager Andenæs.

- Klinkende klar

Stabæks sportslige leder Inge André Olsen uttalte dette da han ble frikjent for sin rolle i den såkalte overgangssaken i norsk fotball for en snau måned siden.

– Jeg har fått ødelagt livskvaliteten i to år av livet mitt som følge av denne saken. Jeg er frustrert over NFF (Norges Fotballforbund), jeg er frustrert over politiet, og jeg er frustrert over deler av mediene. Det er alt jeg har å si nå, sa Olsen.

Onsdag var han lettet over at dommen nå er rettskraftig.

– Han er først og fremst lettet. Dommen var jo solid og klar – en mer klinkende klar dom skal man lete lenge etter. Derfor var det ingen overraskelse at påtalemyndigheten ikke anker, men man vet jo aldri, sier Olsens advokat Ole Petter Drevland.

Han utelukker ikke at det vil komme et sivilrettslig etterspill fra Olsen.

– Den avgjørelsen har vi jo utsatt til nå. Jeg utelukker det ikke, men nå skal vi sette oss ned i fred og ro og diskutere dette, sier advokat Drevland.

- Kunstig lavt

Påtalemyndighetene mente at de fire hadde sørget for at overgangssummen på Gunnarsson (1 million kroner) var satt kunstig lavt, slik at Stabæk skulle slippe med å betale et lavere kompensasjonsbeløp til den franske klubben Nancy. Gunnarson ble solgt til Nancy i 2009, men året etter var han tilbake i Stabæk. Den norske klubben hadde forpliktet seg til å betale 50 prosent av overgangsbeløpet til Nancy dersom Gunnarsson ble solgt videre til en annen klubb.

I retten ble det også forsøkt å føre bevis for at Vålerengas kjøpsopsjon på Stabæks talentfulle midtbanespiller Herman Stengel var en del av årsaken til at overgangssummen for Gunnarsson bare ble på en million kroner. Vålerenga skulle betale Stabæk fire millioner kroner for retten til å kjøpe Stengel på et senere tidspunkt.

De fire fotballederne hevdet hele tiden i retten at motivene for disse handlene slett ikke var gjort for å holde nede beløpet som Nancy skulle ha utbetalt.

En leder for Nancy forklarte også i retten at de ikke hadde hatt noen forventninger om et større overgangsbeløp for Gunnarson.

Disse forklaringene festet retten lit til og de fire tiltalte ble frikjent på alle tiltalepunkter.

PS! Stabæk Fotball og Stabæk Fotball AS ble også frifunnet i saken. Aktoratet hadde lagt ned påstand om foretaksstraffer på henholdsvis 120.000 og 240.000 kroner. Når saken ikke blir anket for de fire tiltalte, faller også grunnlaget for å ilegge foretaksstraffer.

 1. Les også

  Loe: - Rosenborg bør bli dømt

 2. Les også

  Stabæk ubeseiret under rettssaken

 3. Les også

  – Jeg føler at navnet mitt er dratt ned i søla

 4. Les også

  Truls Haakonsen: - Ekstremt destruktivt

 5. Les også

  - To år av livet som er ødelagt

 6. Les også

  Forsvaret vant frem

 7. Les også

  Alle fire tiltalte frikjent

 8. Les også

  I dag faller dommen i overgangssaken

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt302631103327181
2Molde30202877364162
3Vålerenga301510551331855
4Rosenborg30157850351552
5Kristiansund301212657451248
 • Champions League-kvalifisering
 • Europaliga-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Eliteserien

Flere artikler

 1. FOTBALL
  Publisert:

  VIF har ingen Stengel-garanti

 2. MENINGER
  Publisert:

  Aktor vil ha fengselsstraff

 3. SPORT
  Publisert:

  I morgen faller dommen

 4. FOTBALL
  Publisert:

  Nå skal Gunnarsson forklare seg

 5. FOTBALL
  Publisert:

  Aktor vil ha fengsel for fotballedere

 6. FOTBALL
  Publisert:

  Disse skal gi svarene