Fotball

Aalesund kjemper om europacup og sponsorbonus

AaFK fikk utbetalt millionbeløp sist det ble fjerdeplass i eliteserien.

AaFK-trener Jan Jönsson håper gode resultater i eliteserien skal gjøre at laget får en plass i kvalifiseringen til Europaligaen neste sesong.
  • Kristian Stenerud

Den økonomiske forskjellen på fjerde – og femteplass i eliteserien er stor for Aalesund. En fjerdeplass kan også bety spill i Europa neste sesong.

For øyeblikket innehar AaFK femteplass på tabellen med to serierunder igjen å spille, men avstanden til Molde på plassen over er på kun ett poeng. Det skal mye til for at AaFK tar igjen Haugesund på bronseplass, for de har et forsprang på hele fem poeng.

– Vi skal gjøre så godt vi kan de siste kampene, så får vi se hvor godt det er mulig å gjøre det. Får vi gode prestasjoner og hjelp fra andre lag, blir det spennende i innspurten , sier trener Jan Jönsson til Sunnmørsposten.

En som virkelig håper på at AaFK tar minst et steg opp på tabellen, er klubbdirektør Henrik Hoff.

– Det er litt vanskelig å si nøyaktig hvor mye det vil bety økonomisk. Men forskjellen på fjerde – og femteplass ligger på rundt 300.000-400.000 i TV-penger. I tillegg slår det inn bonuser fra sponsorene om vi klarer minst fjerdeplass, sier Hoff.

Millionbeløp

Etter det Sunnmørsposten erfarer fikk klubben er beløp som nærmet seg to millioner kroner da det ble fjerdeplass i eliteserien tilbake i 2010. – Jeg kommer ikke til å si noe om hva som står i avtalene vi har om bonuser. Det jeg kan si er at det vil bety en god del både økonomisk og sportslig å ende på fjerdeplass, sier Hoff som bekrefter at klubben ikke får ei krone i bonuser om det blir femteplass.

Det som gjør en fjerdeplass ekstra viktig denne sesongen, er at den kan gi spill i Europa neste sesong. Hvis Rosenborg vinner cupfinalen mot Molde, samtidig som det blir sølv i eliteserien på trønderne, vil den som får fjerdeplass gå inn i den første kvalifiseringsrunden til Europaligaen.

– Dette er penger som vi ikke har regnet med. Hvis vi får muligheten i Europa neste år også, kan det gi oss gode inntekter om vi kommer langt. Men vi er fortsatt ikke i en posisjon der vi kan snakke så mye om dette enda, sier klubbdirektøren.

Har budsjettert med minustall

– Hvordan ligger dere an økonomisk i år?

– Det ønsker jeg ikke å gå ut med før årsoppgjøret er klart. Vi har budsjettert med 1,3 millioner i minus, men så har vi hentet inn forsterkninger utover det vi har budsjettert. Jeg synes det er vanskelig å uttale meg så mye om det, for det er mye som spiller inn her. Det handler om tabellplasseringer og eventuelt om det blir spillersalg. Det er litt av utfordringen når det gjelder fotballøkonomi, sier han.

– Kan ei gi god avslutning på sesongen gi pluss i regnskapet?

– Gode resultater vil selvfølgelig utgjøre en forskjell for det økonomiske resultatet, men det er for tidlig å si noe om det på det nåværende tidspunktet, sier Hoff.

– Europacup betyr mye

– Hvor store sjanser anser dere det er for spill i Europa neste år?

– Europacup betyr mye. – Per i dag ligger vi ikke i føringen der, for vi er helt avhengig av hjelp fra andre. Det er ikke urealistisk at det kan skje, men vi må først og fremst gjøre den jobben selv.

– Reiser dere til cupfinalen for å heie fram Rosenborg til seier over Molde?

– Jeg skal ikke dit uansett. Men hvis vi er avhengig av at Rosenborg vinner cupfinalen for å komme til Europa, så håper vi selvsagt det, sier Hoff og ler.

– Hvis vi får spille i Europa neste år, vil det bety mye for både meg, spillerne og klubben. Det er selvsagt noe vi håper er mulig å få til, men det er for tidlig å tenke på slike ting nå. Vår viktigste oppgave er å få en god avslutning på sesongen. Spesielt i den kommende kampen mot Vålerenga, som er vår siste hjemmekamp i år, sier Jönsson.

Eliteserien

SVUTMP
1Lillestrøm1283124111327
2Molde1181222111125
3Viking136342417721
4Strømsgodset126242020020
5Bodø/Glimt115422214819
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Eliteserien
  2. Aalesunds FK