Fotball

Utspilt og utslått

<br></br><br></br><p><strong><a href="/stat/index.jsp?service=kampendirekte2008&amp;matchId=259627&amp;seasonId=default&amp;refId=default&amp;vm=false#259627">Russland — Sverige 2-0</a></strong> <strong>:</strong> Sverige-forsvaret ga Andrej Arshavin lillefingeren. Arshavin tok alt.</p>

FotballEuro 200804.06.2008Foto: Gepa/DigitalsportNORWAY ONLYRusslandAndrei Arshavin
 • Ole K. Sagbakken
  Ole K. Sagbakken
Russia's Roman Pavlyuchenko (2ndL) celebrates his goal with team mate Igor Semshov during their Group D Euro 2008 soccer match against Sweden at Tivoli Neu stadium in Innsbruck, June 18, 2008. REUTERS/Michael Dalder (AUSTRIA) MOBILE OUT. EDITORIAL USE ONLY
Russia's Andrei Arshavin (2ndR) celebrates his goal with team mates during their Group D Euro 2008 soccer match against Sweden at Tivoli Neu stadium in Innsbruck, June 18, 2008. REUTERS/Michaela Rehle (AUSTRIA) MOBILE OUT. EDITORIAL USE ONLY

INNSBRUCK: De tuslet ut med bøyde hoder onsdag kveld, svenskene. Fra tribunen, fra mediedområdet – og fra banen. For det var kampen Sverige historisk og statistisk sett ikke skulle kunne tape. Det var kampen hvor Henke Larsson skulle vise hvorfor han tidligere har vært mannen for de store anledningene.

Og det var kampen hvor Olof Mellberg og Zlatan Ibrahimovic etterpå skulle fortelle alle at de nå skulle revansjere straffemissene mot Nederland i 2004. I nettopp en ny kvartfinale mot Nederland.

Var overalt

I stedet ble det kampen hvor Andrey Arshavin så til de grader viste hvorfor han har vært savnet i de to oppgjørene hvor han har sonet karantene.

— Den spilleforståelsen han har er jo av verdensklasse. Det er ikke rart at så mange Premier League-klubber er ute etter ham, sa en begeistret TV4-ekspert Hans Backe etter kampen.

Man kan spørre seg om hva både det svenske midtforsvaret og Anders Svensson/Daniel Andersson drev med under taktikkmøtet før oppgjøret. For Arshavins navn må ha blitt nevnt. Likevel var han overalt: Han fikk et mellomrom å boltre seg i, og brukte det. Han fikk flankene, og brukte dem, også. Da han i tillegg stakk i rom, strødde smarte pasninger i ett sett, og av og til også dro han av en spiller eller to. Da ble det for mye.

Som da han slo pasningen som åpnet alt bak Micke Nilsson etter 25 minutter, og som videre ble ekspedert til Roman Pavlychenko. 1-0!

Eller da han i det 50. minutt, i en periode hvor svenskene var på vei inn i kampen, fullførte 50-metersløpet. Og banket Zyryanovs pasning inn bak Isaksson.

Rett før slutt kunne han også scoret ett til, og det hadde ikke vært så mye å si på om det i så fall hadde vært russernes femte, sjette eller syvende. For det voldsomt gikk hurtig framover, og det var også presist.

Men hvor var svenskene?

Fungerte ikke

Svensk TV4 meldte i 1. omgang at Lars Lagerbäck slet med å få gitt ut beskjeden om at spissene ble liggende for lavt. Tysk TV meldte at Zlatan måtte ta smertestillende rett før avspark. Sittende på tribunen kan vi selv melde at sidebackene Fredrik Stoor og Micke Nilsson knapt var over midtbanen, og at Henke/Zlatan-samarbeidet ikke var et samarbeid å snakke om.

Zlatan virket frustrert, mens Henke aldri kom nærmere enn headingen i tverrliggeren etter 27 minutter. Han scoret da svenskene trengte uavgjort mot Danmark i den siste gruppespillkampen for fire år siden (2-2). Det var også han som utliknet mot England på overtid i den siste gruppekampen i VM 2006, da Sverige måtte ha uavgjort (2-2).

I 2008 ble fasiten i stedet tre kamper, og null mål.

Tar "alltid poeng"

– Aj,aj,aj, gjentok den svenske journalisten ved siden av meg da russerne herjet som verst i Innsbruck. Og tenkte statistikk.

I de seks siste sluttspillene har Sverige vært avhengig av poeng nettopp i den siste gruppekampen, for å gå videre. Og har klart det i fem av dem. Mens Russland (etter Sovjet-tiden) aldri tidligere hadde tatt seg videre til et sluttspill.

Onsdag knuste Andrej Arshavin svenskenes kvartfinaledrøm fullstendig. Og realiserte i stedet sin egen.

Les også

 1. Krever Lagerbäcks hode på et fat

 2. Hiddink-effekten &ndash; igjen

 3. Hjem i skam

 4. - Vi ble for forsiktige

 5. Frykter trøtte ben

 6. - Spania-tapet satt i

 7. Sverige-dødaren fra St. Petersburg

 8. &ndash; Stoor kan overta

Les mer om

 1. Fotball-EM