Hangeland freser mot omdiskuterte regler: – Jeg er oppriktig bekymret. Hva er det som skjer?

De nye handsreglene er nok en gang i søkelyset. Brede Hangeland beskriver situasjonen i Premier League som «en total parodi».

Peter Bankes har her akkurat dømt straffe til Newcastle for det han mente var en straffbar hands fra Tottenhams Eric Dier (nummer to fra venstre).

Tottenham-Newcastle 1–1

Før denne sesongen kom det nye regler om hvordan handsregelen skal tolkes. Det har ført til mye forvirring både i Norge og internasjonalt.

Denne helgen kom det igjen flere eksempler på at videodømming (Var) har gitt lag straffe etter omdiskuterte handssituasjoner. Søndag fikk Newcastle muligheten fra krittmerket etter at Andy Carroll på overtid headet ballen i hånden til Eric Dier fra svært kloss hold.

Tottenham-leiren måtte frustrert se seieren glippe og ta til takke med 1–1. Etterpå var det høy temperatur i TV 2s Premier League-studio.

– Jeg er oppriktig bekymret for spillet alle elsker. Alt handler bare om det er hands eller ikke. Hva er det som skjer? De må gjøre noe med det nå, sa Brede Hangeland.

TV 2s ekspert Brede Hangeland reagerer sterkt på tolkningen av hands i Premier League.

– Folk ler

Den tidligere landslagskapteinen og Premier League-stopperen har lenge vært skeptisk til Var-verktøyet og nyvinningene som stadig blir innført i fotballen.

– Dette er en total parodi. Tottenham har spilt en fantastisk fotballkamp og gjort nesten alt rett. Så blir det tatt vekk et par poeng fra Tottenham på noe sånt som dette?

Hangeland fikk full støtte av sin ekspertkollega Trevor Morley.

– Det er patetisk. Jeg kan ikke tro at man har sunket så lavt, og jeg vet ikke hvordan vi har klart å ende opp her, sa den tidligere West Ham-spissen.

Morley mener den engelske toppfotballen er i ferd med å gjøre seg selv til latter.

– Vi elsker Premier League. Det er det beste TV-produktet, men folk ler av Premier League nå. Det er ikke godt nok.

Selv om Newcastle-manager Steve Bruce tjente på dommeravgjørelsen, har han full forståelse for vreden fra Tottenham og fotballmiljøet.

– Jeg forstår hvorfor Spurs vil gå berserk. Dette er bare tull. Vi burde hoppet av glede, men jeg ville vært helt nedtrykt om vi hadde fått en slik straffe imot oss. Disse avgjørelsene ødelegger fotballopplevelsen. Vi som managere må gå sammen og gi klar beskjed om å få en slutt på dette, sa Bruce til BBC.

Les også

Norsk toppdommer om forvirringen: – Folk irriterer seg over at reglene er som de er

Spår ny trend

Kontroversiell dømming for hands ble det også i lørdagens kamp mellom Crystal Palace og Everton. Ballen var borti Palaces forsvarsspiller Joel Ward fra kort hold i 16-meteren. Den var ikke til å unngå at den traff Ward i armen.

Dommer Kevin Friend sjekket TV-bildene og dømte straffespark. Richarlison scoret og sørget for 2–1-seier til Everton.

Palace-manager Roy Hodgson reagerte kraftig på tolkningen av det nye reglementet.

– Det er fullstendig uakseptabelt. Det ødelegger gleden jeg har av fotball, tordnet han til BBC.

– Jeg forstår ikke hvordan alle, altså Premier League, dommere, managere og trenere, har tillatt dette.

Crystal Palace – manager Roy Hodgson er en av mange som kritiserer tolkningen av handsreglene.

73-åringen har over 40 år som manager bak seg. Nå tror han vi får se noe nytt i fotballen.

– Jeg spår at spillere kommer til å sende ballen opp i hånden på motspillere og rope på straffe. Jeg tror ikke på regelen. Folk innen fotballen synes den er vanskelig å akseptere. Dommeren synes heller ikke at det er hands. Han ønsker ikke å dømme, men må fordi han det er det han blir fortalt, sier Hodgson.

Les også

Selv favoritten unte ham NM-gullet: – Jeg er overrasket

Straffesituasjonen i Crystal Palace-Everton er ikke den eneste som har ført til heftige diskusjoner.

– Jeg må si at den regelen der er helt uforståelig. Jeg har pratet med dommere som ikke skjønner den selv, og da er det vanskelig. Det er surt, sa Molde-trener Erling Moe etter kampen mot Ferencváros.

Joel Ward fortvilte etter kampen.

– Folk irriterer seg

Molde hadde snudd 0–2 til 3–2, men ungarerne fikk straffe etter at Ola Brynhildsen var borti ballen med hånden. Straffesparket i sluttminuttene og sikret uavgjort for Ferencváros.

Den norske toppdommeren Kai Erik Steen skjønner forvirringen.

– Jeg tror mange er misfornøyde med selve reglementet og mener reglene og retningslinjene ikke er gode nok. Jeg tror det er der skoen trykker. Folk irriterer seg over at reglene er som de er, sa Steen etter Moldes kamp.

– I mediene påstås det at handsreglene utøves forskjellig i samme kamp, men det handler jo om hvordan vi oppfatter situasjonen der og da. Vi vet godt hva som er straffbart og ikke, men det kan hende vi får en annen oppfatning etter å ha sett på bildene etter kamp, sa Steen.

Premier League

SVUTMP
1Arsenal29233370274372
2Manchester City28204471264564
3Manchester United2615564135650
4Tottenham Hotspur28154952401249
5Newcastle United261211339192047
  • Champions League
  • Europaliga
  • UEFA Conference League
  • Nedrykk