Jakob Ingebrigtsen til nok en VM-finale: Tok oppgjør med publikum

EUGENE (VG) Jakob Ingebrigtsen (21) unngikk fall før han tok seg trygt til VM-finale på 5000 meter. Etterpå rettet han en pekefinger til de som var på tribunen.

– Dette var gøy. Jeg vet at 5000 er en beinhard øvelse. Det er langt og det går fort. Man må jobbe. Det er ufattelig deilig når de andre senker farten mot slutten. Det var tungt helt til vi nærmet oss mål, sier Ingebrigtsen til NRK etter å ha blitt nummer to i forsøket med tiden 13.13,92.

– Det er mye å ta av, utdyper Ingebrigtsen overfor VG på vei igjennom intervjusonen.

På direkte spørsmål om han har hentet seg inn etter skuffelsen på 1500-meteren, svarer Ingebrigtsen følgende:

– Nei, det vil jeg ikke si.

Under 5000-meterheatet hadde Sandnes-løperen derimot såpass mye overskudd at han tok seg tid til å gestikulere til publikum ut av den siste svingen og gjennom store deler av oppløpet. Det har en enkel forklaring, forteller han.

– De var jo helt «døde». Jeg måtte gi dem noe å heie på.

I Jakob Ingebrigtsens første VM-finale i Eugene ble det sølv på 1500 meter natt til onsdag:

Midtveis i løpet unngikk han akkurat et fall like foran seg. Selv opplevde han det hele som udramatisk.

– Det er fordelen med å ligge så langt bak. Jeg får tid til å reagere, men det var litt armer og bein inni der, sier Jakob Ingebrigtsen.

Storebror Henrik Ingebrigtsen følger Jakob tett under mesterskapet, ettersom han har overtatt noe av ansvaret etter at brødretrioen valgte å bryte med far Gjert. 31-åringen er selv skadet og løper ikke i Oregon.

Henrik var svært tilfreds med det han fikk se av 21-åringen, selv om han mener lillebroren kunne spart mer krefter enn han gjorde.

– Dette var både og. Han kunne løpt ti sekunder senere og fortsatt gått videre. Men jeg tror han fikk mange positive svar. Vi må ikke glemme at han har tre 1500-metere i beina. Jeg tror Jakob kommer til å bli enda bedre når han har fått komme seg litt, sier Ingebrigtsen til NRK.

Narve Gilje Nordås løp også forsøk på 5000 meter natt til fredag, men VM-debutanten gikk ikke til finale.

Finalen på 5000 meter løpes klokken 03:05 natt til mandag norsk tid.

Jakobs forlovede Elisabeth Asserson er også med til USA. Hun var lettet over å se hvordan Ingebrigtsen klarte å stenge ute skuffelsen etter 1500-meterfinalen under 5000 meteren.

– Det var et sterkt løp. Det var godt å se ham tilbake. Det har gått overraskende greit å være med ham så lenge man ikke snakker om det. Det var kjipt at det gikk som det gikk, men det kommer nye sjanser – både på 5000 meter og neste år, sier hun om sølvmedaljen tidligere i uken.

Ingebrigtsen mener det ville vært vesentlig mye tyngre å omstille om forloveden ikke var til stede.

– Om jeg bare skulle vært i mitt eget hode, vill det vært mørkt, sier han om forlovedens tilstedeværelse.