McLaughlin med utrolig verdensrekord: – Et løp for evigheten

EUGENE (VG) Sydney McLaughlin (22) levde opp til det enorme forventningspresset og tok sitt aller første individuelle VM-gull. Samtidig senket hun sin egen verdensrekord på 400 meter hekk med 73 hundredeler.

Det amerikanske stjerneskuddet hadde fra før verdensrekorden på 51,41 sekunder. I finalen natt til lørdag norsk tid knuste hun den med å løpe i mål på 50,68.

– Tiden er helt fantastisk, og sporten blir raskere og raskere, sier McLaughlin etter sin fjerde verdensrekord på 13 måneder.

22-åringen dundret fra konkurrentene umiddelbart i finalen, og det tok ikke lang tid før man skjønte at dette kun ble en kamp mot klokken. McLaughlin vant den og.

– Det er et løp for evigheten, sier NRK-kommentator Jann Post og fortsetter:

– Hun tar det til et nytt nivå. Et helt eget fenomen, Sydney McLaughlin. 50,68, det skulle ikke gå an. Det er noe av det mest ekstreme jeg har sett på en friidrettsbane. Det der var fullstendig ellevilt.

EGEN KLASSE: Sydney McLaughlin knuste konkurrentene på vei mot VM-gull og verdensrekord på 400 meter hekk.

– Det var et løp ut av en annen verden. Enormt hvordan hun gjennomfører den her distansen, sa NRKs ekspertkommentator Vebjørn Rodal.

Det er fjerde gang McLaughlin løper inn til verdensrekord på 400 meter hekk, og tredje gang det skjer på Hayward Field i Eugene. Den eneste gangen hun ikke har satt ny verdensrekord på årets VM-bane, var da hun løp inn til OL-gull i Tokyo på tiden 51,58.

– Vi er en gruppe jenter som er villige til å presse kroppene våre til det neste nivået, og da ser vi at tidene synker. Det er virkelig en spennende tid å delta på øvelsen, sier McLaughlin.

– Hun tar jo nesten medalje uten hekker på den tiden der, sier Post.

Bare 35 minutter før McLaughlin selv skulle ut å løpe natt til lørdag, gikk VM-finalen på 400 meter flatt av stabelen. Der ble det gull til Shaunae Miller-Uibo på 49,11 sekunder, sølv til Marileidy Paulino på 49,60 og bronse til Sada Williams på 49,75.

McLaughlins tid på 400 meter med ti hekker å forsere hadde plassert henne mellom sjette- og syvendeplass i finalen på 400 meter flatt.

– Hun hadde blitt nummer syv i finalen på 400 meter flatt. Hun hadde ikke kommet sist, sier Post.

– Det er helt utenomjordisk dette her. Verden har vel aldri sett maken til et talent på kvinnesiden, sier NRK-ekspert Christina Vukicevic Demidov.

Les også

Stjernen tar spesielt VM-grep: – Jeg elsker å lese Bibelen

Med rekordløpet tok McLaughlin sitt første individuelle VM-gull. I VM i 2019 ble det sølv på distansen bak Dalilah Muhammad. I det samme mesterskapet var hun med på det amerikanske gullaget på 4x400 meter.

I Tokyo-OL i fjor sommer tok McLaughlin gull på både 400 meter hekk og 4x400 meter, da foran relativt tomme tribuner.

– Det var helt uvirkelig å ha familien min på tribunen, sier McLaughlin og fortsetter:

– Jeg har aldri hatt de samlet på ett sted, så dette var stort for meg. Etter Tokyo, der jeg ikke hadde noen, var dette som en forsoning.

Nederlandske Femke Bol tok sølvet på 400 meter hekk natt til lørdag på tiden 52,27, mens Dalilah Muhammad sørget for to medaljer til USA da hun tok bronsemedaljen på 53,13.