Østberg mister OL: – Drømmer er knust

Ingvild Flugstad Østberg (31) trenger en ny pause fra langrennssporet. Helsesituasjonen gjør at hun ikke kan gå Tour de Ski eller delta i Beijing-OL.

Det opplyser Norges Skiforbund i en pressemelding. Der kommer det også fram at Maiken Caspersen Falla ikke går Tour de Ski med start i sveitsiske Lenzerheide tirsdag.

– Den planlagte oppfølgingen etter de første rennene viser at helsesituasjonen hennes ikke tåler rennprogrammet. Ingvild må derfor på ny ta en lengre pause fra konkurranser, noe som gjør at OL beklageligvis kommer for tidlig, sier medisinsk ansvarlig Øystein Andersen om siste status rundt Østberg.

Tidligere i vinter var 31-åringen tilbake i konkurranse for første gang på 636 dager. Comebacket kom under verdenscupåpningen i Ruka i slutten av november.

– Dette var en utrolig tøff beskjed å få. Jeg har lagt ned ekstremt mye jobb, gjort mitt beste, følt meg bra og storkost meg med å være med på skirenn igjen. Drømmer er knust, men jeg kan ikke gjøre annet enn å se framover, sier Østberg.

Gjøvik-løperen vant Tour de Ski sammenlagt i 2019. Denne sesongen har hun i alt gått tre renn, og samtlige av dem var på 10 kilometer i verdenscupen (Ruka, Lillehammer og Davos). Østberg åpnet med 33.-plass for så å bli nummer 14 og 8.

Mangler energi

Falla dropper Touren fordi hun ikke har «funnet helt tilbake til energien hun behøver», forklarer landslagstrener Ole Morten Iversen.

– Hun blir derfor hjemme og forbereder seg videre til vinterens konkurranser og mesterskap.

Anna Svendsen og Ane Appelkvist Stenseth kommer inn som erstattere for Østberg og Falla i Tour de Ski.

Resten av den norske kvinnetroppen består av Helene Fossesholm, Ragnhild Haga, Anne Kjersti Kalvå, Mathilde Myhrvold, Silje Theodorsen, Heidi Weng, Lotta Udnes Weng og Tiril Udnes Weng.

Balansegang

Østberg mistet store deler av 2019/20-sesongen og hele sist sesong fordi hun ikke oppfylte kravene til skiforbundets helseattest. I tillegg pådro hun seg i fjor to tretthetsbrudd i foten.

Østbergs første startnekt kom i november 2019. Det ble gjort kjent på en emosjonell pressekonferanse foran den nasjonale sesongåpningen på Beitostølen. Siden hadde hun en lang kamp for å få orden på helsesituasjonen. Blant annet måtte balansen mellom matinntak og trening bli bedre.

Først 8. november i år fikk Østberg endelig klarsignal til å konkurrere igjen.

– Framgangen gjør at det er riktig å la henne starte, men det betinger at vi ser at hun tåler det. Vi må følge godt nok opp, og det skal jeg ta meg av. Punkt én er at belastningen blir grei, sa Andersen til NTB den gang.

Halvannen måned senere måtte han sette ned foten.