Mangler 10 mill. tross hoppuke-jubel: – Det handler om pris

BISCHOFSHOFEN (VG) Halvor Egner Granerud (26) skaffet Norge den første hoppuke-triumfen på 16 år, men hoppsporten sliter likevel kraftig økonomisk.

FEIRING: Halvor Egner Granerud feiret triumfen på hotell Alpenland i St. Johann. I bakgrunnen Johann André Forfang.

Etter det VG forstår mangler omtrent 10 millioner kroner av de budsjetterte sponsorinntekter for denne vinteren.

Det utgjør nesten halvparten av markedsinntektene. Norsk hoppsport har ikke klart å selge den mest attraktive reklameplassen for hopperne, på hjelmen, for det de mener den er verdt.

– Det strategiske valget vi må gjøre, er hvor lenge vi skal lete etter den som har lyst til å være den ene store sponsoren. Vi har hatt muligheten til å selge reklameplassen på hjelmen flere ganger. Det handler om pris, forklarer Stine Aaseth Korsen til VG.

Hun er leder i hoppkomiteen og jobber med å lande avtalen sammen med blant andre hoppsjef Clas Brede Bråthen og skipresident Tove Moe Dyrhaug.

– V har vært veldig uheldige med alt som har skjedd den siste tiden i samfunnet, men vi ser oss ikke tilbake. Det er mange spennende dialoger på gang. Det er flere som jobber med dette. Jeg føler alle har samlet seg rundt dette for å få det til.

VG avslørte i april hvordan hopplandslaget ble pålagt å lande nye sponsoravtaler innen 1. mai, eller kutte i sitt eget budsjett. Deretter kom det nye krav fra den politiske ledelsen i Skiforbundet.

Granerud vant tre av rennene i hoppuken og selvfølgelig også sammenlagt. Han var til slutt 33 poeng foran karen som ble nummer to, Dawid Kubacki (32) fra Polen.

Les også: Granerud vant hoppuka: – Det er helt sykt

Hoppsjef Clas Brede Bråthen opplyser til at VG at det også er en ledig plass på hoppdressen, i tillegg til hjelmen.

– Verdien av det som Halvor driver med, er stor og på linje med det Maren Lundby har gjort, sier Bråthen.

– Vi klarer å prestere oppi «surret». Vi er i stand til å bruke energi på det som teller, fortsetter hoppsjefen.

«Surret» Bråthen sikter til er konflikten som har ridd Hopp-Norge som en mare, der hoppsjefen havnet i konflikt med både daværende skipresident Erik Røste og daværende generalsekretær Ingvild Bretten Berg.

HOPPSTJERNE: Granerud har vært best av alle under Hoppuka.

– Hva har bråket betydd?

– Jeg synes resultatene her i Hoppuka taler sitt tydelige språk om at vi har klart å holde fokus på å drive med det vi skal - levere hoppresultater i verdensklasse.

– Du har lagt bråket bak deg?

– Vi får ikke gjort noe med det. Vi må bare komme oss videre. Hvis alle i Norges Skiforbund støtter Tove Moe Dyrhaug i å prøve å få til det, så kommer det til å gå greit. Det fordrer at Tove får den støtten hun trenger for å komme videre. Men dette er prosesser jeg ikke har energi og tid til å tenke på nå, midt i en sesong. Jeg har full tillit til Tove og hennes intensjoner og alt hun står for, sier Bråthen om den nye skipresidenten.

– Det viktige er at hun trenger full støtte i resten av organisasjonen, sier Bråthen, uten å utdype det nærmere.

Han forteller at det finnes selskaper som er villige til å gå inn som «hjelm-sponsor», men at de ikke er fornøyd med pengene som blir tilbudt.

– Vi må ha noen som er villige til å investere det vi kan dokumentere at det er verdt - for å skape forutsigbarhet foran VM i 2025 og OL i 2026.

LEDER: Stine Aaseth Korsen er sjef for hoppkomiteen i Norges Skiforbund.

Utsagnet stiller hoppkomiteens leder seg bak.

– Vi ønsker ikke bare en økonomisk transaksjon. Vi ønsker å bygge verdier med samarbeidspartneren. Matchen må være så god at det kan være et langsiktig samarbeid, sier Korsen.

– Vi har ikke kniven på strupen nå. Vi har fått godkjent et budsjett for 2023 i skistyret. Det er for å gi oss tid. Det er ikke lurt å tenke kortsiktig for 2023. Vi vil selge inn en avtale på tre-fire år. Det er bedre både for oss og Skiforbundet. Vi deler risikoen her, mener hoppkomiteens leder.

I tillegg til økonomi, trekker Korsen frem likestilling, teknologiutvikling relatert til hoppsporten og «råskap» som utgangspunktet for et potensielt samarbeid. Hun gleder seg samtidig stort over Graneruds prestasjoner i hoppuken og roser landslaget for måten de fremstår på.

– Halvor er helt genial. Han er et ekstremt viktig forbilde, i en helt egen klasse, ved at han alltid tar seg tid til neste generasjons hoppere. Det betyr ekstremt mye for rekrutteringen. I tillegg har han en ekstrem markedsverdi for oss, sier Korsen.