Sport

Mener Northug trenger nye rådgivere

WHISTLER: Skilandslagets presserådgiver Rolf Nereng mener Petter Northug bør bytte ut flere av sine nærmeste støttespillere.

Rolf Nereng er medierådgiver av yrke. Blant klientene er bl.a. Bjørn Dæhlie og Kjell Inge Røkke. Nå langer Gjøvik-mannen ut mot Petter Northugs hjelpere.
  • Birger Løfaldli
    Adresseavisen

Adresseavisen vet at sentrale personer i ski-Norge i lengre tid har vært kritiske til måten Team Northug drives på. Mannen som er presserådgiver for både Kjell Inge Røkke og skilandslaget tar nå bladet fra munnen.

— Jeg tror at Petter må ha noen folk rundt seg, folk som kan hjelpe ham i ulike posisjoner. Og da tenker jeg ikke på det sportslige, sier Rolf Nereng til Adresseavisen .

Lot seg ikke overtale

Han har fulgt Northug tett i internasjonale mesterskap de siste årene. I går var Northugs oppførsel etter duathlonen lørdag kveld, hvor han gikk inn til en svært skuffende 11. plass og nektet å prate med pressen, et brennhett tema. Northug stormet forbi alle norske og internasjonale pressefolk uten å si ett ord etter løpet.

Heller ikke etter mange forsøk på overtalelser fra landslagsledelsen ønsket Northug å gi noen kommentar. Både trener Morten Aa Djupvik og sportssjef Åge Skinstad var klare på at de mislikte situasjonen sterkt.

— Petter Northug vil ha nytte av å koble til seg profesjonelle folk, blant annet i forhold til kommunikasjon, sier Nereng, som var blant dem som forsøkte å overtale Northug til å møte pressen etter lørdagens skuffelse.

- Åpenbart at det trengs nye folk

I dag er det faren John Northug som tar seg av mediehenvendelsene når Petter Northug ikke er på landslagsoppdrag, sammen med sponsorsjef Terje Julusmoen. Adresseavisen vet at mange tviler på om dette er optimalt for Petter Northug. I tillegg blir det stilt spørsmål ved rollen til flere av de nærmeste støttespillerne til Northug.

— Jeg tror det er ganske åpenbart at det trengs nye folk rundt Petter. Et av problemene er alle miljøene omkring. Dette må etter min mening bli en viktig del av evalueringsmøtene rundt Petter etter sesongen, sier Nereng, som mener det beste er om mest mulig samles i skiforbundets regi.

Langrennsmanager Nils Marius Otterstad, som forhandlet frem den omstridte Red Bull-avtalen for Petter Northug, er langt på vei enig med Nereng. Otterstad mener både skiforbundet og Team Northug har mye å jobbe med når det gjelder kommunikasjon.

Savner helhetlig tankegang

— Min erfaring med Petter er da jeg og ham ble enige om en felles kommunikasjonsstrategi i forbindelse med Red Bull-avtalen. Den holdt vi oss til hele veien, mens andre aktører varierte kolossalt. For meg virker det som det ikke er noen helhetlig tankegang i Team Northug.

Heller ikke Otterstad synes det er heldig at Petter Northug var helt taus etter lørdagens løp, men han mener det ikke er Northugs egen skyld.

— Man må se på om det er en godkjent holdning i skiforbundet. En slik kultur vil vi ikke ha, men det er ikke Petters feil eller skyld. Det er skapt en arena der Petter får lov til å gjøre det meste, mener sjefen for det private Team Xtra Personell.

— Det er en kultur som er sexy i medgang, men langt fra det samme i motgang. Jeg mener ledelsen må stå frem og ta et standpunkt, legger Otterstad til.

Slår tilbake

Petter Northugs sponsorsjef Terje Julusmoen mener Rolf Nereng burde ha spart seg for utspillet.

— Jeg har mine meninger om dette, men det blir teit å komme med dem under OL. Slike utspill passer seg ikke midt i sesongen og spesielt ikke i OL, sier Julusmoen til Adresseavisen.

Han er Petter Northugs mediekontakt sammen med faren John og har mottatt en rekke reaksjoner etter Northugs oppførsel på lørdagens duathlon.

Forbannet

— Reaksjonene er at Petter er arrogant. Jeg blir kontaktet av alt mulig, på sms og Facebook. Det er ikke hyggelig.

- Hvordan reagerer du?

— Jeg må si jeg er rimelig forbannet, uten å utdype det. En trenger ikke å være Einstein for å finne ut at skiene til Petter ikke var på høyde med de andre, sier Julusmoen.

- Kan det skyldes at skitester Eirik Myhr Nossum ikke er med i OL?

— Det vil jeg ikke spekulere i.

- Hva mener du om Rolf Nerengs utspill?

— Det får Rolf Nereng utdype. Vi kommer til å ta en evaluering etter sesongslutt og kommer eventuelt til å trekke inn andre personer da.

— Har det vært aktuelt å knytte Nereng nærmere til seg?

— Nei.

Landslaget bør ta ansvar

Northugs skitester Eirik Myhr Nossum mener landslaget bør ta ansvaret for at Petter Northug valgte ikke å prate etter løpet lørdag kveld.

Det at Petter har dårlige ski og knekker en stav har ingenting med rådgivning å gjøre. Det som skjer etter løpet er knyttet til landslaget. Så hvis Rolf Nereng sier det, så skyter han seg selv i foten, mener Northugs skitester.

Han tror ikke Northugs ski ville ha vært bedre om han selv hadde vært i OL-byen.

-Hvordan synes du Team Northug fungerer?

-For min del fungerer det veldig bra. Jeg er riktig nok kun med skiene å gjøre, sier Eirik Myhr Nossum.

Les også

    Les mer om

    1. OL