Sport

- Jeg tror han bare er på treningsleir

Venninne skriver gripende om Dale Oen.

På verdenscup i Riksdalsbadet i november 2007. Vestkantsvømmerne Henriette Brekke og Alexander Dale Oen var på plass. Foto: METTE BUGGE

  • Mette Bugge
    Mette Bugge
    Journalist

Landslagssvømmer Henriette Brekke måtte bare ha det ut. Hun ville fortelle om sitt lange vennskap med klubbkamerat Alexander Dale Oen.

I sin egen blogg forteller 24-åringen om møtet med svømmeren i klubben Vestkantsvømmeren fra Bergen. Begge var striler. Han fra Øygarden, hun fra Sotra. De skulle komme til å være sammen på trening, samlinger og mesterskap i mange år.

— Da jeg var på treningsleir i Spania i forrige uke begynte tankene å komme. Jeg skrev ned litt etter litt. Jeg følte at jeg bare ville vise fra min side hvordan jeg ble kjent med Alex. Jeg ville ikke være for privat heller, for han likte jo å holde ting for seg selv. Men jeg måtte få ut hvor bra han var, sier Brekke til Aftenposten.no.

I dag, dagen da kameraten døde, har hun gjemt seg bort på hytta i Bømlo med kjæresten Jørn, også han svømmer. Dagen blir tøff å komme gjennom. Brekke sier at hun fortsatt ikke tror at Norges eneste verdensmester aldri skal komme tilbake.

  • Jeg tror han bare er på treningsleir, sier hun.

(Artikkelen fortsetter)

Svømmevennene tuller med ungjenta Henriette Brekke under et stevne i Mare Nostrum-serien i Barcelona juni 2007: Fra v.: Kim Torry Simmenes, Gard Kvale, og Alexander Dale Oen. (FOTO: METTE BUGGE)

Hun var 11 år da hun ble kjent med Dale Oen på svømmetrening. Da hun for nøyaktig et år siden fikk høre at han var død, ble hun sint på kjæresten fordi han fortalte det. Hun trodde han tullet, og man tuller ikke med slike ting.

Minnene er mange. Hun skriver i bloggen: Når vi andre begynte å sutre og klage, sto Alex i bassenget og sang Dar kjem dampen, gamle dampen og Det er min dag i dag, herregud for en herlig dag!

Det Henriette Brekke savner mest er latteren hans. Hun fikk latterkick bare av å høre ham le.

  • Selv om jeg er trist, begynner jeg å le når jeg tenker på alt det morsomme han har sagt og gjort. Han var en skøyer, og det var umulig og ikke komme i godt humør når han var i nærheten.

(Artikkelen fortsetter)

Se sammendrag fra Alexander Dale Oens begravelse.

I dag satser Henriette Brekke videre. Hun har klart VM-kravet til Barcelona til sommeren.

-Da treneren vår Stig Leganger Hansen i Bergen dro til Oslo, og Alex byttet til Bærumsvømmerne, fant jeg ut at jeg også skulle bytte miljø. Nå har jeg vært i Stavanger i lang tid, og til og med byttet stilart. Tidligere var det crawl, nå er det bryst, sier utøveren som fikk 4. og 6. plass på henholdsvis 50 og 100 meter bryst i EM. Mange ganger, på trening, tenker hun på alt Alexander Dale Oen sto for.

  • Han fikk alle rundt seg, både små og store, til å føle seg viktige og verdifulle.

Les Henriette Brekkes egen blokk og se bilderher

Les mer om

  1. Svømming