Sport

Denne Oslo-bakken kostet 12 millioner. Den ble brukt i fire-fem dager.

Mens Oslo kommune har småkranglet om hvordan de skal bruke overskuddet fra X Games i fjor, kan de fort glemme at det i realiteten handler om bruk av flere titalls millioner av byens penger.

Slik så hopprigget ut under oppbyggingen på Tøyen i Oslo i fjor.
 • Kurt B. M. Haugli
  Journalist
 • Mette Bugge
  Journalist

Torsdag er X Games på Hafjell ordentlig i gang. Det er et drøyt år siden ski- og brettfesten var i Oslo.

Nå har Aftenposten kikket nærmere på hvordan pengene i Oslo ble brukt.

Bakken var spektakulær, hoppene høye og akrobatiske, publikum koste seg. X Games i Oslo ble et vinterparty. Etter fem dager var det over. Regningen kom på 34,5 millioner kroner etter at kommunen, etter flere forhandlingsrunder, nå får tilbakebetalt overskuddet på 7,5 millioner kroner.

Det var det forrige byrådet (H, KrF og V) som bevilget 42 millioner kroner til en fire dager lang fest i byen. Det var Oslos innbyggere som betalte kalaset. Dagens byråd (Ap, MPG og SV) mener at det ble vel dyrt.

Oslo i fjor: Cheryl Maas fra Nederland vant finalen i snowboard big air for kvinner på Tøyen. Christy Prior fra New Zealand (t.h.) tok sølv, mens Kjersti Østgaard Buaas (t.v.) tok bronse.

12 millioner kroner til stillas

Aftenposten har sett gjennom regnskapet for X Games i Oslo. Slik ble litt av pengene brukt:

 • Oslo fikk et idrettsanlegg som kostet over 12 millioner kroner og som hadde en varighet på fire-fem dager. Knapt noen av byens innbyggere fikk sjansen til å prøve Big Air-stillaset før det var revet.
 • Rundt én million kroner ble brukt til gratis mat for dem som jobbet med arrangementet.
 • Utøverne reiste fra byen med fem millioner i pengepremier som ble regnskapsført på kostnadsbudsjettet. Dette budsjettet ble avregnet mot det kommunale tilskuddet på 42 mill. kr
 • Det ble brukt nesten 900.000 kroner på å pynte arenaen med X Games-logoer.
 • Det ble brukt 330.000 kroner som er regnskapsført som leiebiler.
 • SAHR Productions som var teknisk arrangør for arrangementet, fikk et honorar på to millioner kroner. Samtidig var to av dem som ble lønnet av X Games Norge (daglig leder Henning Andersen og hans kone Hilde Rasch som var arrangementsansvarlig) med tilsammen 1,54 millioner kroner, også medeiere i SAHR Productions.
 • Inntektene fra arrangementet (billetter, sponsorer, etc.) var på 6,7 millioner kroner. Utgiftene var på 41,4 millioner kroner.

– Når vi bruker store penger på arrangementer, så bør vi vite hva som står igjen og at det er positive ringvirkninger for breddeidretten. Som forvaltere av fellesskapets penger må vi også stille tydelige vilkår. Det forrige byrådet stilte altfor få vilkår for tilskuddet til X Games i 2016, men det er lite vi kan gjøre med det i ettertid, sier leder for kultur og oppvekst i Oslos byråd, Rina Mariann Hansen (Ap).

Henning Andersen var daglig leder.

TV 2 som eier X Games Norge, vil ikke kommentere konkrete budsjettposter. Utviklingssjef i TV 2, Ola Gråberg, svarer slik i en e-post:

– Arrangementet ble levert i henhold til planene og under budsjett. Budsjettet var godkjent av kommunen og ligger offentlig tilgjengelig. Det kommersielle overskuddet på mer enn syv millioner kroner er nå tilbakeført til kommunen i tråd med vilkårene for tildelingen. For øvrig kommenterer vi ikke detaljene i budsjettet.

Lederlønninger

Derfor vil han heller ikke kommentere det faktum at daglig leder Henning Andersen og hans kone Hilde Rasch (arrangementsansvarlig) hadde tilsammen 1,56 millioner kroner i lønn fra X Games Norge samtidig som de er deleiere i SAHR Productions. SAHR hadde ansvaret for den tekniske gjennomføringen av arrangementet og fikk et honorar på 2 millioner kroner. Henning Andersen har gjennom SAHR vært med på å arrangere Arctic Challenge og han var leder av Snowboard-VM i Oslo i 2012. Snowboardlegenden Terje Haakonsen eier 25 prosent av SAHR.

Leder for kultur og oppvekst i Oslos byråd, Rina Mariann Hansen (Ap) reagerer på pengebruken.

Kulturbyråd Hansen reagerer på dette.

– Det er for eksempel ikke innafor å gi seg selv så god lønn pluss et honorar på to millioner med skattebetalernes penger, eller at pengepremier dekkes av fellesskapets penger på denne måten.

Staten er ny støttespiller

Det ble ingen ny snowboard- og skifest i Oslo denne vinteren. Det ble aldri noen enighet mellom X Games Norge, som eies av TV 2, og Oslo kommune om et nytt arrangement i hovedstaden. Derfor er festen flyttet til Hafjell den kommende langhelgen.

Selve X Games-konseptet eies av det amerikanske medieselskapet ESPN, som igjen er eid av Disney-konsernet.

I Hafjell blir det en nedskalert versjon av det spektakulære showet som ble vist frem i Oslo. Det er det nødt til å bli. Denne gangen er det ikke Oslo kommune som betaler festen sammen med Kulturdepartementet. Det er gitt 18 millioner kroner i tilskudd til X Games i 2017-utgaven. Oslo kommune bevilget 42 millioner til fire dager med fest.

Mindre tilskudd, større budsjett

Til sammenligning gikk VM i skiskyting i Holmenkollen i 2016 over tilsammen 10 dager og fikk et tilskudd fra Oslo kommune på 22 millioner kroner. I tillegg til den direkte bevilgningen ble det brukt 175 millioner kroner på opprusting av anlegget i Holmenkollen i forkant av dette mesterskapet. Andelen av driftsbudsjettet som er kommunalt bevilget, blir derfor betydelig lavere enn for X Games.

Skiskytter-VMs driftsregnskap viser en omsetning på 113 millioner kroner. Dette regnskapet inkluderer også det tre dager lange prøve-VM som gikk som en vanlig verdenscuphelg året før, i mars 2015.

Big Air-bakken på Tøyen.

Overskuddet ble på 13 millioner som ble fordelt til forskjellige idrettsformål.

 • VM i skiskyting hadde ingen utgifter til premiepenger til løperne. Dette ble dekket av Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU).
 • Utgiftene til provisorier, altså deler av anlegget som kun ble bygd opp for anledningen, var på 16 millioner kroner.
 • Utgiftene til branding, pynting av anlegget i VM-logoer og drakt, lå på 1,5 millioner kroner og er en del av de 16 millioner kronene som ble brukt til provisorier.
 • VM i skiskyting hadde i hele perioden (2014 til august 2016) lønnsutgifter på 16,5 millioner kroner.
 • VM i skiskyting har ingen oversikt over hvilke beløp som ble brukt på gratis mat (catering) i løpet av VM ettersom det er fordelt på flere budsjetter.

Amerikansk konsept

X Games i Norge er en avlegger av X Games som har sin opprinnelse i USA. Aspen i Colorado har vært vertskap for lekene i en årrekke. Deres tilskudd til X Games har vært langt mer moderate. Nå er Aspen en liten by med knapt 8000 innbyggere og de bevilget 125.000 offentlige dollar (rundt en million kroner) årlig i 2013 og 2014 til arrangementet i egen by.

Whistler nord for Vancouver har også håpet på å kunne arrangere et lignende spin-off X Games i Canada som det ble arrangert i Oslo i 2016. Bystyret i Whistler lovet å bevilge 250.000 dollar årlig i tre år dersom de fikk arrangementet. Det vil si et offentlig tilskudd på rundt to millioner kroner årlig.

Tiril Sjåstad Christiansen vant finalen i freeski big air i fjor.

Positiv rapport

Det uavhengige analyseselskapet Menon Economics har gjort en vurdering av effekten X Games hadde både økonomisk og omdømmemessig. Rapporten er skrevet på oppdrag fra teknisk arrangør SAHR Productions. Deres konklusjon er klar:

– Oslo som by får mye igjen for de 42 millioner kroner som er investert opp mot lignende investeringer. De mener at den kommersielle verdien av Oslo-reklamen som ble bakt inn i TV-sendingene hadde en verdi på tre millioner kroner i Norge. I tillegg blir det lagt vekt på stor omtale av arrangementet på sosiale medier og i nye digitale plattformer.

Det blir også slått fast at meromsetningen for reiselivet i Oslo var på 15 millioner kroner og at tilfredsheten blant publikum var meget stor.

Feil å droppe X Games i hovedstaden

– Det er veldig trist at det nye byrådet ikke så verdien av å videreføre arrangementet i hovedstaden, sier Venstres Hallstein Bjercke, som var byråd da det ble bestemt at Oslo skulle bevilge penger til arrangementet i fjor.

Han sier at daværende byråd måtte handle raskt, ellers ville X Games gått ut av landet. Derfor ble muligheten til å vise frem Oslo grepet begjærlig kort tid etter at det ble nei til OL. Målet med OL var også å få hovedstaden mer på kartet.

– Men å bruke 17 millioner kroner på et stillas med få dagers varighet, er ikke det feilbruk av fellesmidlene?

– Nei, selv om det å gjøre noe slikt én gang ikke har noen stor effekt. Ved å etablere det og arrangere hvert eneste år, ville vi fått vist frem Oslo og en ny side av hovedstaden. Ved å lage et høyt hopp i Tøyenparken, med byens skyline i bakgrunnen, ga det en meget god profilering. Vi nådde en halv milliard mennesker.

Hallstein Bjercke (V) mener pengebruken på X Games i Oslo var helt grei.

– Hvordan skulle man forsvart å bruke så mange millioner de neste årene også?

– Det ville ikke blitt den samme summen. Kanskje 30 neste gang og deretter 20 og 10 de neste årene. På sikt ville X Games blitt selvfinansierende. Da ville det definitivt blitt en god investering.

– Men uansett må du vel være enig i at det er mange penger hvis man ser det opp mot hva idretten kunne fått for en slik sum?

– For idretten er det mange penger, men vi har aldri hatt et internasjonalt arrangement av den størrelsen i Oslo som har kostet det offentlige så lite penger. Og siden målet var å profilere hovedstaden så er det mindre penger enn det Innovasjon Norge har brukt på boards i London. Og dette mener jeg ga mye større utbytte.

– Er det noe du ville gjort annerledes?

– Det er helt sikker noe som kunne forbedres. Nå er jeg bare glad for at regjeringen og samarbeidspartiene så verdien av å videreføre X-Games i Hafjell. Og jeg ønsker virkelig lykke til med arrangementet, sier Bjercke, som nå er bystyremedlem.

Les mer om

 1. X-games
 2. Oslo
 3. TV 2
 4. Snowboard