Norge støtter Blatters motkandidat: - Fullt mulig å vinne valget

Norges Fotballforbund vil kaste FIFA-president Sepp Blatter. Ved valget i morgen går stemmen til prins Ali av Jordan.

MOTKANDIDAT: Prins Ali av Jordan er Sepp Blatters motkandidat i det forestående FIFA-valget.
  • Odd Inge Aas
  • Kjetil Flygind

ZÜRICH/OSLO (Aftenposten): I en pressemelding torsdag ettermiddag bekrefter Norges Fotballforbund at de vil gi sin støtte til Sepp Blatters motkandidat prins Ali bin Al-Hussein av Jordan, når det skal velges ny FIFA-president.

Det stormer heftig rundt FIFA-kongressen i Zürich etter korrupsjonsarrestasjonene i går morges.

Etter planen skal valget skje i morgen fredag. Men hva som skjer under den 65. FIFA-kongressen i Sveits, er vanskelig å spå. Flere har tatt til orde for å utsette valget i kjølvannet av arrestasjonene, razziaene og uroen som rir Det internasjonale fotballforbundet (FIFA). Deriblant Det europeiske fotballforbundet (UEFA). Men motkandidat prins Ali vil at valget skal gå som planlagt.

Intens møtevirksomhet

Etter møter med resten av UEFAs representanter i Zürich torsdag morgen, er Hallén krystallklar. Etter innlegg fra UEFA-president Michel Platini og tidligere FIFA-presidentkandidat Michael van Praag, samt fra prins Ali av Jordan, har NFF bestemt seg. Og Hallén tror hele Europa nå står sammen mot den 79 år gamle sveitseren.

UEFA-president Michel Platini sier han forsøkt å jobbe frem en forsonende løsning med Sepp Blatter. Uten hell.

— Det har ligget i kortene hele veien at vi ønsker en endring, og at det skulle skje på en måte som kunne bidra til å samle hele verden. Det er blitt tatt initiativ til løsning senest i dag, i svært gemyttelige former, selv med den situasjonen man har i FIFA nå. Med blant annet Blatter til stede. Men det har ikke ført frem. Blatter sier selv at det for sent å finne en felles løsning, sier Hallén i Zürich torsdag ettermiddag. LES OGSÅ: Dette er mannen Norge støtter

Men han legger til at det er ingenting som tyder på at Blatter vil trekke seg.

Tror på valgseier

Da Aftenposten snakket med fotballpresident Yngve Hallén i Zürich onsdag kveld, var han ikke like klar på hvem han skulle stemme på. Men etter møtene torsdag morgen er det ingen tvil.

Fotballpresident Yngve Hallén og NFF har bestemt seg for å gi sin støtte til Sepp Blatters motkandidat prins Ali av Jordan.

UEFA står samlet bak prins Alis kandidatur, og Hallén sier det slettes ikke er umulig å vinne valget.— En gjennomgang fra møtene her i dag forteller at det er mulig. Det er det vi må forholde oss til. Men vi må også gjøre en jobb i kongressalen også. Jeg tror det er sprik hos mange av Blatters støttespillere etter det som er skjedd. Spesielt fordi frontene ikke er gjort sterkere. Nettopp det kan bidra til at sjansene for et skifte øker, sier NFF-presidenten.

Derfor kan det komme endringer

Prins Ali har ikke 100 prosents støtte noe sted, men er jevnt godt likt over hele verden.

— Håpet er at etterspom prins Ali ikke vil stille til gjenvalg som president, er han ikke avhengig av en ny periode for å få til noe. Derfor kan han ta noen tøffe valg i lpet av den fireårsperioden. Det kan være en fordel, sier Hallén.

NFF og UEFA ønsker et skifte i toppen av FIFA. Det betyr exit Blatter (t.h.). Her er han sammen med sin visepresident Jeffrey Webb.

— Er det slik at man stemmer på prins Ali fordi han er en god kandidat, eller er det fordi han ikke er Sepp Blatter?- Jeg er helt sikker på at prins Ali er en god leder. Og han har sagt at han vil støtte seg til van Praags program, og han vil også kun sitte i fire år. Det er signaler vi liker, og vi har ingen grunn til ikke å tro prins Ali på det, sier Hallén til Aftenposten utenfor FIFA-hotellet i Zürich.

I tillegg holdt Prins Ali en tale til UEFA-delegatene. Der ba han om støtte, og fortalte at han kun ville sitte fire år. Han ba om at valget ikke skulle utsettes, men gå som planlagt fredag.

Ingen troverdighet med Blatter

— Prins Ali holdt en svært god tale, og lederskapet i UEFA ber oss alle om å støtte ham. Slik situasjonen har utviklet seg i FIFA, kan ikke troverdigheten bevares med Blatter som øverste leder. Platini trakk frem alle de gode tingene Blatter har gjort, men organisasjonen trenger en ny toppleder. Jeg har fortalt dette til Blatter tidligere, og i dialog med resten av Forbundsstyret har jeg besluttet at NFF kommer til å støtte Prins Ali, sier Hallén til fotball.no.

PS! Torsdag kom også meldingen om at UEFA ikke kommer til å boikotte FIFA-kongressen, som det er blitt spekulert i.