Sport

O'Grady kan bli fratatt OL-medaljer

— Kommer ikke til å bli husket som den store idrettsmannen vi trodde han var.

JUKSET: I dette arkivfotoet fra 1998 er Stuary O'Grady dopet. Nå risikerer han å miste flere OL-medaljer.
  • NTB

Det australske sykkelforbundet synes Stuart O'Gradys dopingfortid er trist, og nå risikerer han også å bli fratatt OL-medaljene sine.

Han ble gullvinner i grenen madison i Aten i 2004, men allerede i 1992 fikk han sølv i forfølgelse for lag i Barcelona-OL. Også i Atlanta i 1996 sikret O'Grady seg et par bronsemedaljer.

— Det som har skjedd er bare trist, for nå kommer han ikke til å bli husket som den store idrettsmannen vi trodde han var, sier Mike Tancred, en talsmann for det australske sykkelforbundet.

— Han vil bli husket som en rytter som jukset med forbudte stoffer for å få en fordel overfor konkurrentene, sier han videre.

Nå er det opp til Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) å vurdere hva som skal skje med de OL-medaljene O'Grady har vunnet. Det er UCI som kommer til å gi en anbefaling overfor Den internasjonale olympiske komiteen (IOK) om hva som bør gjøres.

Innrømmer

O'Grady som kjørte sammen med Thor Hushovd på Credit Agricole-laget tidlig på 2000-tallet, har innrømmet brukt av EPO før Tour de France i 1998. Navnet hans ble kjent onsdag etter at det franske senatet la fram en liste over dopede syklister.

— Før jeg skulle kjøre Touren i 1998 tok jeg på egen hånd en avgjørelse om å bruke EPO. Ingen andre var involvert i dette, og det laget jeg kjørte på visste ingenting om dopingen, sa O'Grady onsdag.

Han sier at han brukte EPO i et par uker før Touren den gangen startet.

— Jeg brukte små doser og var veldig forsiktig, for jeg hadde hørt en rekke skrekkhistorier om hva overdreven bruk kunne føre til, sa O'Grady. Målet hans var å komme seg gjennom Touren på en så lettvint måte som mulig.

Han sier også at han kjøpte stoffet i et apotek over grensen fra Frankrike, men sier ikke noe om hvilket land han besøkte for å få tak i dopingmiddelet.

Konsekvenser

Avsløringen om dopingmisbruket kom tre dager etter at Stuart O'Grady gikk offentlig ut og fortalte at han ville legge sykkelkarrieren på hylla, men allerede har denne saken fått konsekvenser for ham.

Den australske olympiske komiteen har allerede bedt ham trekke seg fra organisasjons utøverkomité, og han risikerer også å bli fratatt hedersmedaljer han har fått i hjemlandet.

— Jeg har forståelse for at medlemmene av OL-laget vårt i London i fjor er sinte for å ha gitt støtte til en utøver som har innrømmet å være en jukser, sier John Coates, presidenten i OL-komiteen i Australia.

Stuart O'Grady fullførte Tour de France for 17. gang søndag. Han hjalp, blant annet. laget sitt til seier i lagtempokonkurransen i Nice, og det er bare amerikaneren George Hincapie som har kjørt touren like mange ganger som ham.

(©NTB)

Les også

  1. O'Grady: - Jeg dopet meg ikke systematisk

  2. 30 syklister på skammens liste

Les mer om

  1. Sykkelritt