Norge stormer videre - nå venter heftig rivaloppgjør

Møter Sverige i kvartfinalen.

Her jubler Veronica Kristiansen etter en scoring mot Romania.

ROMANIA-NORGE 27-28

Norge tok sin fjerde strake seier i OL-turneringen søndag, med 28-27-seier over Romania. Dermed blir Norge nummer to i gruppen, noe som også betyr at de slipper å møte Brasil, som de tapte mot i åpningskampen, før en eventuell finale.

Norge møter i stedet vårt naboland Sverige i kvartfinalen tirsdag klokken 22.00, i det som blir et heftig rivaloppgjør.

— Sverige er et godt lag. Det er mange likheter mellom Sverige og Norge på mange områder. Men de har ltt andre spillertyper. De er for eksempel høyere og sterkere, sier landslagssjef Thorir Hergeirsson til TV 2. — De har noen gode spillere. Både skyttere og gjennombruddshissige spillere, oppsummerer nøkkelspiller Veronica Kristiansen overfor kanalen.

Norge var allerede videre før kampstart søndag. Romania måtte imidlertid kjempe alt de hadde. Dette tapet kan nemlig bety at de ryker ut.

DENNE SAKEN FIKK STOR OPPMERKSOMHET: Derfor nekter Norge å oppgi hva spillerne veier.

Misfornøyd Thorir

Thorir Hergeirsson var alt annet enn fornøyd tross seieren.

— Vi spiller under pari i perioder. Men sånn er det kanskje når viktigheten av kampen er slik, sier Thorir Hergeirsson.

— Det er mye å jobbe med, legger han til senere.

Det er Veronica Kristiansen enig. Hun slaktet forsvarsspillet - både for sin egen del og kollektivet.

— Det var rett og slett håpløst i forsvar i dag. Vi står ikke sammen, og de får gjøre nesten akkurat hva de vil, sier Kristiansen.

Dårlig Lunde

Norge var allerede klar for kvartfinalen og spilte for å bli nummer to i gruppen. Ett poeng ville være nok. Rumenerne trengte også ett poeng, ellers ville laget endte som nummer fem og være ferdig med OL.

Det ble en thriller av en førsteomgang der Norge stort sett var foran, men rumenerne hadde ganske lett spill mot et tamt norsk forsvar, og bakerst var Katrine Lunde rett og slett dårlig. Tre redninger på 14 skudd sto i sterk kontrast til hennes innsats i forrige kamp. Da tok hun 45 prosent.

De rumenske jentene var hardhendte med de norske spillerne, men klarte akkurat ikke å få med seg poeng. Her blir Stine Bredal Oftedal stoppet.

Så kan man spørre hvorfor Thorir Hergeirsson ikke byttet henne ut. Mente han at det ikke spilte noen rolle om Norge fikk annen— eller tredjeplass i gruppen og at det derfor var viktigere å spare litt på mannskapet? For nå var også Mari Molid tilbake i varmen, etter å ha vært ute siden åpningskampen mot Brasil da hun bommet i åpningsminuttene og ble tatt ut. LEST DENNE? Russerens smil vekker avsky hos konkurrentene: - Det gjør meg rasende.

Nora Mørk aldri dårlig

Nora Mørk har vært Norges klart jevneste spiller i mesterskap, og hun fortsatte å score – og spille fri Heidi Løke. Treffsikker var derimot ikke Camilla Herrem, som før kampen gikk ut og var svært kritisk til seg selv fordi hun har bommet for mye. Det fortsatte i første omgang i Future Arena. Først en bom på et innhopp fra kanten, også så på en kontring da Norge kunne rykket fra til tomålsledelse.

I stedet kontret Romania og fikk straffe og to minutters utvisning på Løke. Straffen scoret «selvfølgelig» stjernen Cristina Neagu på. Så fort snur det i håndball.

Så viste Stine Bredal Oftedal at hun er kvikk i oppfattelsen. For så vidt ingen ny observasjon, men to ganger på rad kastet hun ballen i tomt mål da Romania prøvde å utnytte den nye byttereglene for keeper.

Nora mørk avsluttet omgangen med å sette sin tredje strake straffe, og dermed 14-13 til Norge.

TRENGER PHELPS LIVREDDERE? Idrettsverdenen ler av jobben, men den har en logisk forklaring.

Byttet keeper

Hergeirsson tok ut Katrine Lunde i pausen, og inn kom Kari Aalvik Grimsbø, som imponerte med 60 i redningsprosent i siste kamp, mot Montenegro.

Denne gang gikk det ikke særlig bedre med henne enn Lunde . Den første redningen kom ikke før etter åtte minutter. Til gjengjeld var keeperspillet hos Romania hos Romania like dårlig, og Paula Ungureanu ble byttet med Ionica Munteneau – uten at det hjalp særlig mye.

Etter den svake starten, spilte Grimsbø seg litt opp, mens Herrem spilte seg mye opp og satte tre av tre.

Kvartfinale tirsdag

Også Stine Bredal Oftedal og Veronica Kristiansen var meget solide og skal ha sin store andel for at det ble tredje mesterskapsseier på rad over Romania, denne gang 28-27. Men Norge hadde mer kontroll enn det ser ut som. I VM i fjor fikk rumenerne merke Norges styrke både i innledende og i semifinalen.

Sverige blir motstander i kvartfinalen tirsdag, og Norge kan få trøbbel med å snakke seg bort fra favorittstempelet.