Sport

Tour des Fjords vil lage VM-generalprøve i Bergen

Men Bergen kommune sliter med å finansiere det.

KJØRTE FRA BERGEN: Slik så det ut da sykkelfeltet kjørte bort fra Bergen under første etappe av Tour des Fjords i mai. Neste år håper arrangørene at syklistene skal ende opp i Bergen. ARKIVFOTO: Tor Høvik
  • Øystein Vik

— Det er viktig å gjøre byen klar for et arrangement som VM, sier Roy Hegreberg.

Den tidligere toppsyklisten er nå daglig leder for sykkelrittet Tour des Fjords, som i de siste årene har startet i Bergen. Til neste år ønsker de dog å forandre på det.

Siden Bergen skal arrangere sykkel-VM i 2017, ønsker Tour des Fjords-ledelsen at rittet skal ha en målgang i byen. Det vil gi rytterne muligheten til å teste ut store deler av VM-traseen, og Bergen muligheten til å få en generalprøve året før mesterskapet.

— Det er en gavepakke, egentlig. Å gjennomføre en generalprøve ville ellers kostet mangfoldige millioner kroner, sier Hegreberg.

Les også

Tour des Fjords regner med statsstøtte

Trenger 1,5 millioner

Men å ha Tour des Fjords-målgang er heller ikke gratis. Etapperittet er avhengig av offentlig støtte for å kunne finansiere rittet, og har hvert år derfor gjort avtaler med kommunene de er innom.

Hvor mye kommunene med målgang må betale, avhenger av størrelsen på kommunen. Siden det er en større publikumsmasse, flere veier som må stenges og større nødvendighet for sikkerhetsfolk og politi i Bergen og Stavanger enn Norheimsund, stiller også Tour des Fjords større krav finansieringskrav til kommunene.

En målgang i Bergen vil koste kommunen 1,5 millioner kroner. Det beløpet vil bli halvert dersom rittet mottar de 15 millionene de har søkt om i statsstøtte.

— Å arrangere et sykkelritt uten offentlig støtte er ikke mulig, da vi verken har noen arena eller publikumsinntekter. Kommunale og statlige bidrag er de også helt avhengige av i både Tour de France og Arctic Race of Norway, sier Hegreberg.

Kun halvparten av kravet i budsjettet

I Bergen kommunes budsjett for 2016 ligger Tour des Fjords foreløpig inne med 750.000 kroner i tilskudd. Det nye byrådet behandler nå budsjettet.

— Bergen som arrangementsby skal utvikle seg, og det er viktig for oss å ha en generalprøve før VM. Men jeg kan ikke love noe nå, utover de 750.000 kronene, sier den ferske idrettsbyråden Pål Hafstad Thorsen (Ap).

Dermed sier kommunen seg avhengig av at rittet får statsstøtten de har søkt om. Men Thorsen mener det vil være viktig for byen å få generalprøven i 2016. — Ved å gjennomføre en generalprøve kan vi finne elementer der vi kan spare penger når vi skal arrangere VM, fortsetter han.

Hegreberg sier at arrangørkommunene enten pleier å ta hele regningen selv eller å dele den med egne sponsorer. Han håper at en av løsningene kan gjennomføres i Bergen.

— Det er naturlig å spørre noen sponsorer eller rike onkler dersom de ikke har penger selv. Å finne løsninger bør være fullt gjennomførbart, sier rittets daglig leder.

Kristoff bekreftet klar

Fra før er det klart at Tour des Fjords bytter dato fra forsommeren til høsten. Rittet skal avholdes mellom 31. august og 4. september neste år - et tidspunkt hvor det ellers er få andre ritt på kalenderen til de beste lagene.

Hegreberg tror datoforandringen og en eventuell mulighet til å få testet ut VM-løypene vil gjøre rittet mer attraktivt for store lag og ryttere.

— Vi hadde store stjerner med i år også, men ny dato og muligheten til å kunne sykle i VM-løypene vil gjøre oss mer attraktiv både for store ryttere og internasjonal presse, sier rogalendingen.

Han kan allerede nå bekrefte at Alexander Kristoff og hans Katusja har meldt at de vil delta i rittet, og at invitasjoner til de andre store lagene er sendt. Blant dem har Hegreberg pekt seg ut noen favoritter.

— Vi ønsker primært å jakte de store lagene med norske ryttere i stallen, sier han, og nevner Edvald Boasson Hagens MTN Qhubeka (Dimension Data fra neste år), Kristoffer Skjerpings Cannondale-Garmin og Odd Christian Eikings FDJ som noen av lagene på ønskelisten.

Fakta:

Tour des Fjords

Sykkelritt basert på Vestlandet.

Blir i 2016 arrangert mellom 31. august og 4. september.

I 2015 gikk rittet over fem etapper fra Bergen til Stavanger. Neste års rute er foreløpig ikke bestemt.

Alexander Kristoffs lagkamerat i Katusja, østerrikske Marco Haller, vant rittet sammenlagt i 2015. Det russiske laget vil også stille til start neste år.

Les også

  1. Her er fem gode sykkelnyheter for bergenserne

  2. Kristoffs plan etter jubelsesongen: Kan droppe Tour de France