Sport

Ekspertene forbauset over rolig etappe: - Dette må være en kollektiv avtale

Mener tempoet var mistenkelig.

Mark Cavendish jublet for seier da Alexander Kristoff ble nummer fire.
  • Espen Hansen
    Aftenposten
  • Nicholas Bergh
    Journalist

MONTAUBAN/OSLO: Alexander Kristoff måtte ta til takke med en fjerdeplass i dagens Tour de France-etappe inn til Montauban.

Italieneren Jacobo Guarnieri bidro fabelaktig til å posisjonere Kristoff. Nordmannen så ut til å lede hårfint med 200 meter igjen, men hadde ikke kreftene til å slå Cavendish på oppløpet.

Alexander Kristoff er stadig på jakt etter en etappeseier i Tour de France.

Kristoff var storfornøyd med Guarnieris jobb, fortalte han til TV 2 etter rittet.— Kittel og Cavendish er raskere enn meg, la han til.

Mark Cavendish vant nemlig etappen foran Marcel Kittel og Daniel McLay.

— Jeg vil dedisere denne seieren til min nyfødte niese, sier Cavendish i et intervju vist på TV 2. Kristoffs sjef før etappen: - Det er to år siden han vant. Det er på tide med en ny seier nå.

- En kollektiv avtale

Kristoff er kjent som en sterkere rytter enn spurtspesialistene, noe som har gjort det mulig for Katjusja-rytteren å vinne store klassikerritt. Dermed var ikke dagens etappe, en tradisjonell, flat etappe, perfekt for nordmannen.

— Etappen var for lett, sier Kristoff til TV 2. TV 2s kommentatorer reagerte med undring på hvor sakte feltet kjørte de siste kilometerne, etter at et brudd ble hentet inn to mil før målstreken. Hovedkommentator Christian Paasche mistenkte at lagene i forkant av avslutningen hadde blitt enige om å senke tempoet, for å minske risikoen for velt.

— Dette må være en kollektiv avtale, spekulerte Christian Paasche med få kilometer igjen.

Torsdagens etappe var teknisk krevende, og temperaturene i Frankrike er svært høye om dagen. Begge deler kan være årsaker til at tempoet var såpass lavt, uansett om det var avtalt eller ikke.

— Det er merkelig, sa Dag Otto Lauritzen, som beskrev avslutningen av rittet som noen av «de roligste» siste 15 kilometerne han har sett i Tour de France.

Sportsdirektør: - Det gjorde vondt å se hvordan Sky brukte Edvald.

Boasson Hagen hyller Cavendish

Etter etappen argumenterte Marcel Kittel for at det var umulig å legge en taktikk i forkant, fordi avslutningen var såpass krevende teknisk at det uansett ville bli kaos.

Kittels lag Etixx-Quick Step beveget seg først mot fronten av feltet med få kilometer igjen. Til slutt ble tyskeren nummer to.

Edvald Boasson Hagen forteller at det heller ikke gikk etter planen for Dimension Data-laget, selv om de sto igjen med vinneren Mark Cavendish. Boasson Hagen fortalte at han mistet kontakten med Cavendish på slutten, og at briten måtte gjøre mye av posisjoneringsjobben selv.

— Han var langt bak da jeg så han sist, og det var innenfor siste kilometeren. Å komme seg frem og vinne da, er helt rått, sier Boasson Hagen om lagkameraten til de norske journalistene på stedet.

Klatreetapper venter

Det var drøyt 20 kilometer igjen da to utbryterne, Jan Bárta og Yukiya Arashiro, ble hentet inn. Så ventet et frenetisk tempo inn til Montauban der avgjørelsen falt.

Så langt har 5 av 6 etappe i touren blitt avgjort gjennom massespurter. Nå blir det imidlertid andre boller. Fredag venter en tøff etappe til Lac de Poyolle, før det blir enda hardere på lørdag og søndag.

Det innebærer at de fire norske rytterne trolig vil fokusere på å spare krefter de neste dagene. Den neste vinnersjansen for spurterne kommer 13. juli. Da er det målgang i Montpellier.

Greg van Avermaet beholdt den gule trøyen torsdag, men ventes å miste den til en bedre klatrer allerede fredag.

Les mer om

  1. Tour de France