Sport

100 dager til OL: En sentral ting er på plass, men her er fire punkter som bekymrer arrangøren

Tirsdag er det 100 dager til OL-ilden tennes i Pyeongchang. Arrangøren har fortsatt sitt å stri med, selv om alle arenaene står ferdige.

Det er 100 dager til vinter-OL i Sør Korea.
  • Håvard Karlsen

Tirsdag ankommer OL-ilden den sørkoreanske hovedstaden Seoul. Den skal så fraktes rundt i hele Sør-Korea før den ankommer Pyeongchang 9. februar.

Det er ennå ikke klart hvem som får æren av å tenne flammen under åpningsseremonien på OL-stadion, men en av favorittene er Yuna Kim, som tok OL-gull i isdans under Vancouver-lekene i 2010.

Ifølge Reuters skal nå samtlige anlegg i Pyeongchang være klare.

– Vi ønsker å sørge for at utøverne har det best mulig, med de beste fasilitetene som er tilgjengelig. Vi kommer til å bli de største vinterlekene noensinne, og vi har et mål om å bli den mest utøverfokuserte, sier arrangementsleder Lee Hee-beom.

Det har så langt vært store kostnadsoverskridelser for mesterskapet. Da Pyeongchang ble tildelt OL, var budsjettet på sju-åtte milliarder dollar. Så langt er redningen på nesten 100 milliarder kroner.

Les også

Politiker slår alarm før OL: – Jeg frykter en global ydmykelse

Pyeongchangs OL-stadion skal rives etter lekene. Der skal det blant annet bygges et museum.

Elendig billettsalg

Trusselen fra Nord-Korea og svakt billettsalg har vært de store bekymringene før OL.

Ifølge insidethegames er det bare 31,9 prosent av 1,18 millioner billetter som er solgt. Det vil si at det fortsatt er over 800.000 ledige billetter til mesterskapet.

Tallene er verre for Paralympics, der bare 4,3 prosent av billettene er solgt, skriver USA Today.

Det ser ikke ut til å plage Lee Hee-beom.

– Mange kjøper billetter når lekene faktisk begynner, så vi er ikke så veldig bekymret over det akkurat nå, sier han.

Det har den olympiske komitee (IOC) vært, selv om arrangøren har gjort flere forsøk på å mobilisere.

Les også

Frykter tomme tribuner i OL: Norge har solgt under 500 billetter til det som skal være neste års store idrettsfest

Lee Hee-beom er sjef for vinter-OL i Pyeongchang.

– Et sikkert OL

De 23. olympiske vinterleker går åtte mil unna den nordkoreanske grensen. Stemningen på den koreanske halvøya har blitt mer anspent de siste månedene, etter at Nord Korea har foretatt en rekke rakettoppskytinger og prøvesprenginger.

Det har også vært ordkrig mellom Kim Jong-un og USAs president Donald Trump, noe som ikke akkurat har roet nervene til alle som skal i aksjon i Pyeongchang i februar.

Storbritannia er blant landene som har satt sammen sin egen evakueringsplan, dersom sikkerheten blir utsatt under lekene i Sør Korea.

– Vi drar med en detaljert evalueringsplan, dersom det blir nødvendig. Helsen og sikkerheten til vår delegasjon har høyeste prioritet, sier sjefen for den britiske OL-komiteen Bill Sweeney ifølge The Guardian.

OL-arrangøren bekrefter at de ikke har noen plan B for lekene, og har gjort sitt for å overbevise omverdenen om at det blir trygt i for utøvere og publikum i Pyeongchang.

– Vi vet at hele verden følger med på situasjonen på den koreanske halvøya. Vi fortsetter å jobbe tett med alle myndigheter og interessenter for å forsikre oss om at vi kan levere et sikkert OL for alle som er involvert, sier Lee Hee-beom, ifølge CNBC.

Les også

FIS-toppen om OL i Sør-Korea: – Det kommer til å være den sikreste plassen i verden

Utøvere fra Nord Korea

Det er fortsatt usikkert om Nord Korea vil sende noen utøvere over grensen for å delta i OL. IOC skal være villig til å dekke kostnadene til utøverne gjennom sitt solidaritetsprogram. ifølge Sports Business Daily.

– Jeg har sagt at OL er et symbol for fred, og det er ikke noe unntak for Nord Korea. Det er for tidlig å bekrefte om Nord Korea kommer til å sende sine utøvere, men jeg tror de vil delta i Pyeongchang-lekene sier Lee Hee-beom ifølge Yonham News Agency.

Land som Østerrike og Frankrike har truet med å holde utøverne sine hjemme, dersom sikkerheten til utøverne står i fare.

Les også

Landslagssjefen bekrefter: Northug går ikke ankeretappen i OL

Får Russland være med?

IOC har heller ikke bestemt seg ennå hva som skjer med Russlands deltakelse i OL. Det er klart at de ikke får sende noen utøvere til Paralympics.

En rekke antidopingledere har krevd at russerne må bli nektet deltakelse i Pyeongchang, på grunn av dopingskandalen etter OL Sotsji i 2014.

Ifølge BBC skal IOC kommer med en avgjørelse i den saken i desember.

Les mer om

  1. OL
  2. Sør-Korea
  3. Nord-Korea
  4. IOC