Sport

Jarl Magnus Riiber hadde en flau forglemmelse i Seefeld. Det lærte han mye av.

I VM-byen har gullhåpet noen av sine verste og beste opplevelser

Kombinertutøver Jarl Magnus Riiber så klar som det er mulig med en vond tå. Det skyver han bort. Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

  • Mette Bugge
    Mette Bugge
    Journalist

SEEFELD: 21-åringen har hatt en knallsesong. Jarl Magnus Riiber utpekes som den store favoritten i kombinert, der første av fire konkurranser foregår i stor bakke fredag.

Etter å ha vunnet ti verdenscupseire denne sesongen, og allerede sikret verdenscupen sammenlagt, er han klar for mer. Uten å ta noe for gitt.

Utøveren fra Heming og Kollenhopp liker seg godt i Seefeld. Skjønt det var der han i januar 2017, på toppen av hoppbakken, opplevde at skulderen gikk ut av ledd da han skulle ta på seg hoppdressen.

Det var fjerde gang. De tre andre var i Ørsta, Lahti og Lillehammer. Da var det ingen utenom et inngrep.

Jarl Riiber får den første muligheten til medalje på fredag. Foto: Terje Pedersen/ NTB scanpix

Ble en feil som fikk følger

I Seefeld har han opplevd å glemme å ta på to bånd med tidtagerbrikke på, som festes rundt hver legg. Det båndet kalles transponder. Utøverne får det 10–15 minutter før start i langrenn.

– Jarl kom til start uten båndene, gikk rennet, men fikk ikke registrert noen tid. Han ble disket. Det har aldri gjentatt seg siden, sier sportssjef Ivar Stuan.

– Rutinene er dessuten skjerpet inn. Vi sier alltid til løperne før start at de må huske på det.

Les også

  1. Dette skjer i ski-VM i dag: Et av Norges største gullhåp skal i aksjon

  2. Graabak er VM-outsider: – Har lykkes med den lille gamblingen

Tenker på det positive

Unggutten husker denne episoden godt, som skjedde i 2016/17-sesongen.

– Jeg blir stadig minnet på det, ler Riiber, som i en periode var en ulykkesfugl.

Han har også gått feil i innspurten i Lahti og blitt disket.

Men nå er det slutt på problemene, bortsett fra en vond tå som har plaget ham de siste ukene. Han har fått antibiotika og har gjort om litt på treningen.

VM-debutant med god selvtillit etter en jubelsesong allerede. Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

Endelig fikk Vik en arvtager

Nå er han klar for VM etter en knallsesong, der han er blitt første nordmann på 20 år etter Bjarte Engen Vik, som vinner verdenscupen sammenlagt.

Riiber er i topp humør, lite opptatt av gamle minner.

– Når det gjelder Seefeld, tenker jeg heller på alt det hyggelige som har skjedd. Det var der jeg fikk min første individuelle pallplass i et verdenscuprenn som 17-åring. Og jeg var på pallen der i alle tre rennene i trippelen siste sesong, da jeg ble nummer to. Det er de gode erfaringene som jeg husker best. Jeg liker meg her, sier han.

Nå blir verdenscupvinneren nevnt blant de heteste favorittene, en utøver som kan ta flere gull.

På pressekonferanse før første renn fredag. Sportssjef Ivar Stuan leder an. Jarl Riiber i midten flankert av Jørgen Graabak (t.v.) og Jan Schmid. Foto: Terje Pedersen/ NTB scanpix

Folk glemmer at han er VM-debutant

– Alle tror at han er så etablert. Jeg tror at vi skal være nøkterne, minner sportssjefen om.

Og det er ikke lenger enn i OL for ett år siden at tårene presset seg frem etter to fjerdeplasser. Han hadde håpet på mer.

– Jeg var så tett opp til medalje to ganger. Det er små marginer som skiller, men følelsesmessig ble det tungt. Idrett er følelser, sier Riiber.

Nå håper han at de såre tårene fra Pyeongchang skal bli til gledestårer. Han har fire sjanser til å lykkes: To individuelt i stor og liten bakke, og to med laget.

Fredag: Kombinert stor bakke/10 km. Kl. 10.30/16.15

Les mer om

  1. Kombinert
  2. Ski-VM 2019