Sport

Den russiske dopingvarsleren frykter for livet sitt: - Jeg er ingen forræder

Frykter hun aldri vil kunne flytte tilbake til Russland.

Julia Stepanova, her fra EM i Amsterdam tidligere i år, avslørte dopingkulturen i russisk idrett.
  • Steffen Stenersen

Rapporten til Richard McLaren som viser at Russland har drevet med statsstøttet doping, har sjokkert en hel idrettsverden.

En som fortjener mye av æren for at russernes virksomhet har kommet opp i lyset, er Julia Stepanova.

Mellomdistanseløperen ble verdenskjent da hun sto frem i den tyske TV-dokumentaren som var starten på dopingsavsløringene i russisk friidrett.

Les også

Helleland om dopingsjokket: – Verre enn noen kunne forestille seg

– Avslørte den skammelige sannheten

Nå lever hun på ukjent adresse i USA. Hun flyktet fra Russland sammen med ektemannen Vitaly. I et ferskt intervju med BBC, forteller russeren at hun frykter hun aldri vil kunne flytte tilbake til hjemlandet.

– Jeg er ingen forræder. Jeg avslørte ingen vitenskapelige hemmeligheter. Jeg gjorde ikke annet enn å avsløre den skammelige sannheten. Den eneste grunnen til at jeg fortalte det, var for å sette en stopper for det hele, sier Stepanova i intervjuet.

Gjennom å ta opp samtaler på lydbånd som de ga til dopingjegere og tysk tv, satte ekteparet i gang snøballen som fikk sin midlertidige slutt med rapporten til McLaren fredag.

Les også

Før OL i Sotsji fikk Russland skryt av antidopingsjefen. To år senere kom sjokket.

Fikk sjokkerende beskjed fra lege

Til BBC forteller hun hvordan hun som 20-åring fikk beskjed av sin egen trener om å ta sprøyter med testosteron. Senere, da hun kom på landslaget, skal hun ha fått følgende beskjed fra legen Sergei Portugalov:

– Ikke bekymre deg. Om du blir testet så sender du bare prøvenummeret til meg, så fikser jeg resten. Da kan du sove godt om natten, var meldingen fra legen ifølge Stepanova.

Sammen med mannen Vitalj, som er tidligere dopingjeger i Russland, prøvde hun å få WADA til å lytte allerede tilbake i 2010, men ingen ville høre på dem da. En tysk tv-dokumentar måtte til før man skjønte alvoret.

De siste tre årene har ekteparet, sammen med sin sønn, vært på flukt. De bodde først i Tyskland, men er nå bosatt i USA. Stepanova frykter for livet sitt. Spesielt etter at noen hacket seg inn i WADAs systemer, for å finne ut hvor hun befinner seg, skriver BBC.

Les også

1000 russiske utøvere i dopingskandale: Brukte salt og kaffe i urinprøvene

Får pris for sitt arbeid

IOC fikk mye kritikk på forsommeren da de valgte å ikke la den russiske mellomdistanseløperen delta i OL. Hele det russiske friidrettslaget ble utestengt fra lekene i Rio, men mange mente Stepanova burde få delta som følge av det gode arbeidet hun har gjort for å renske opp i den russiske ukulturen.

30-åringen er nå tildelt en tysk antidopingpris for sitt arbeid.

– Julia Stepnaova er en vinner, en moralsk vinner. Moralen og handlingene til et enkelt individ, kan lyse opp i mørket, sa Hans Wilhem Gäb, sjef for den tyske foreningen som delte ut prisen, ifølge DW.

Tidlig i 2016 døde Nikita Kamajev, den tidligere sjefen for det russiske antidopingbyrået. I etterkant har det kommet fram at han ønsket å utlevere informasjon om det russiske antidopingarbeidet. Dødsårsaken ble oppgitt å være et kraftig hjerteinfarkt.

Les mer om

  1. Russland
  2. Doping
  3. Friidrett
  4. OL
  5. IOC