Sport

Kritikk mot OL- og Tour de France-vinner: – Han gikk over den etiske grensen

Britiske parlamentskomité kritisk til bruk av astma- og allergimedisin hos Bradley Wiggins.

Bradley Wiggins kjører den siste etappen i Tour de France i 2012. Han vant, men seieren er i ettertid blitt overskygget av mistanke om feil bruk av astma- og allergimedisiner.
  • Kurt B. M. Haugli
    Kurt B. M. Haugli
    Journalist

– Medisiner ble brukt av Team Sky, innenfor WADA-reglene, til å bedre rytternes prestasjon og ikke bare for å gi medisinsk behandling, heter det i rapporten fra det britiske parlamentets komité med navnet «The Digital, Culture, Media and Sport select committee».

Tour de France-vinner og olympisk mester Bradley Wiggins har astma og allergi, og han brukte i sin tid som aktiv syklist forskjellige medisiner. Han hadde tillatelse til å bruke enkelte medisiner som i utgangspunktet står på WADAs liste over forbudte stoffer, og han hadde en såkalt terapeutisk unntak (TUE) for bruk av noen medisiner.

Les også

«Er det en fordel å ha sykdomsplager når du driver toppidrett?»

Ikke bevis, men etisk tvilsomt

Det siste året har det kommet opp en rekke kritiske anmerkninger til hvordan Wiggins og Team Sky har brukt disse medisinene. Det handler blant annet om en pakke med medisiner som Wiggins fikk under Criterium Dauphiné i 2011. Team Sky mener at det kun var den lovlige medisinen fluimucil i denne pakken. Andre mener at det var allergimedisinen triamcinolon i pakken.

Det ble også i en rapport hevdet at Wiggins brukte triamcinolon for å forberede seg på Tour de France i 2012. Et ritt som Wiggins vant. Triamcinolon brukes mot allergi og er lovlig brukt utenfor konkurranse, men ikke lovlig å bruke i konkurranse.

Les også

Forsvarer vrakingen av Wiggins

Det britiske antidopingbyrået (UKADA) har tidligere etterforsket saken, men har ikke kunnet bevise at han hadde tatt triamcinolon slik tidligere påstått. UKADA hadde da etterforsket saken i 14 måneder. Det endte opp med at det ikke ble opprettet sak hverken mot Wiggins eller Team Sky.

– Det som er kommet frem er ikke brudd på reglene, men det krysser den etiske grensen som er trukket av Team Sky. Team Skys leder, Dave Brailsford, må ta ansvaret for at dette har skjedd, heter det i rapporten fra parlamentarikerkomiteen.

Les også

Derfor får den største stjernen i sykkelsporten spørsmål om doping

Forbud på gang

Triamcinolon, budesonide med flere er astma- og allergimedisiner som kommer inn under betegnelsen kortikosteroider. En rekke av disse står ikke på WADAs dopingliste i dag og brukes jevnlig av en rekke norske utholdenhetsutøvere, blant andre langrennsløpere.

Det er kommet forslag om å forby kortikosteroider og sette det på WADAs dopingliste. WADA har nå et forbud oppe til vurdering.

Den britiske parlamentskomiteen foreslår et totalforbud mot kortikosteroider.

Les også

«6000 astmadoser gir den norske suksessen en bismak», skriver tysk storavis. Det får norsk gullvinner til å reagere.

Froomes dopingsak

En av Wiggins lagkamerater og mannen som tok over som kaptein etter at Wiggins la opp, Chris Froome, har avlagt prøve hvor det var for mye av astmamedisinen salbutamol under Vuelta a Espana i fjor.

Martin Johnsrud Sundby ble dømt for feil bruk av salbutamol. Saken til Chris Froome er ennå ikke avgjort.

Les mer om

  1. Tour de France
  2. Martin Johnsrud Sundby
  3. Chris Froome
  4. Sky