Sport

Norsk OL-duo stusser over ny regelendring

Det internasjonale roforbundets grep blir møtt med blandede følelser.

Kristoffer Brun (t.v.) og Are Strandli, som tok bronse i OL, blir ikke kastet ut. Men de frykter fremtiden for lettvekterne. Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

 • Mette Bugge
  journalist

PS. I den opprinnelige versjonen av denne saken skrev vi at landslagssjef Flodin «jubler» over regelendringen. Flodin har senere presisert at han stemte mot regelendringen, og at det var det faktum at menn og kvinner likestilles i OL han gledet seg over.

I helgen bestemte Det internasjonale roforbundet (FISA) at man skal kvitte seg med lettvektsfireren. Inn kommer en firerbåt for kvinner. Det betyr at menn og kvinner har like mange båtklasser.

Avgjørelsen ble gjort etter at avstemningen endte med 94 stemmer for endring og 67 mot.

IOC presser på for at kvinner og menn skal ha like muligheter i De olympiske leker. Derfor er det flere idretter som blir bedt om å fikse sitt konkurranseprogram.

Stemte på kongress i Japan

– Dette er akkurat slik det bør være, likt for kvinner og menn. Det er helt klart positivt for vår jente- og kvinnesatsing, sier landslagstrener Johan Flodin.

Han er i helgen på den ekstraordinære kongressen i Tokyo, der rofolket har foretatt disse endringene.

Norge hadde tre representanter. Thorvald Jakobsen er styremedlem og leder av toppidrettsutvalget. Hans-Jørgen Arvesen er president.

Les også

OL-helten hasteinnlagt på sykehus i Oslo

Landslagstrener Johan Flodin stemte for forslaget om at kvinner bør få like mange kvinner som menn. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix

Ser slutten for lettvektere

Lettvektsroerne Kristoffer Brun og Are Strandli, er slett ikke imot at kvinnene skal få de samme mulighetene. De synes imidlertid det er trist at det fjernes en OL-klasse i lettvekt.

– Jeg synes det er ganske så trasig. Det er flere klasser i tungvekt, og de fjerner en av to klasser i lettvekt. Det er også de mest spennende løpene, fordi de er tette og man stiller på samme premisser, sier Brun.

Han har også et ankepunkt når det gjelder hvem det først og fremst vil gå ut over.

Les også

Olaf Tufte (40) fortsetter karrieren - utelukker ikke OL om fire år

Asiatene vil lide mest

– Vi vet at store deler av verdens befolkning er på lettvektsstørrelse. Det gjør det enda mer spesielt. Jeg tror dette er starten på slutten for lettvektsroing i OL. De kunne godt fjernet en tungvektsklasse. og dermed laget hardere og mer spennende konkurranser i de gjenværende tungvektsklassene.

Makker Strandli er enig.

– Dette er dessuten også én av klassene med høyest nivå i toppen. Flere av de tetteste og mest spennende løpene i OL har vært i lettvektsfirer.

Norge har ikke vært med

Flodin skjønner hva landslagsroerne sier.

– Men det er helt klart at scullerbåtene blir mer interessante i lettvekt nå når lettvektsfirer ikke kommer på programmet i OL.

Han minner om at Norge ikke har satset så mye på akkurat denne klassen:

– Norge har ikke hatt en firer i lettvekt i OL siden den kom på programmet i 1996.

Hør Nils-Ingar Aadne fortelle om hvorfor han la komiker-rollen på is og satset som profesjonell langrennsløper i ukens Aftenpodden Sport:

Les mer om

 1. OL
 2. Norge
 3. IOC

Relevante artikler

 1. SPORT

  Drama i VM: Regjerende europamester Kristoffer Brun må trekke seg fra finalen

 2. SPORT

  Kun én kvinne tatt ut på elitelaget: - Vår satsing på kvinner er reell

 3. SPORT

  Forbyr landslagstreneren å dra til NM: - Han trenger en pause

 4. SPORT

  Kjørte hundre mil i bobil til EM: – Det var fine veier og ikke noe å sutre over

 5. SPORT

  Slik har svensken gjort de norske utøverne til medaljegrossister

 6. SPORT

  Kristoffer Brun fortsatt sterkest – men en annen bergenser puster ham i nakken