Sport

Vil flytte Tour des Fjords til høsten

Tour des Fjords-ledelsen har sendt en søknad om å endre dato for å lokke flere stjerner til rittet.

HØSTLIG: Det var ikke akkurat vårvær da Tour des Fjords-feltet syklet over Fanafjellet i vår. Fra neste år kan sjansen for finvær minske betraktelig, da rittledelsen ønsker å flytte etapperittet til høsten. ARKIVFOTO: Tor Høvik
  • Magnus Wikan

Tidligere i år bestemte ledelsen i Tour des Fjords seg for å søke om opprykk til syklingens nest høyeste kategori, hvilket vil øke andelen av de store profflagene i feltet.

Med et VM i Bergen på trappene ser en nemlig for seg at rittet, som de siste årene har startet i den kommende VM-byen, vil bli ettertraktet blant toppsyklistene som ønsker å testene veiene verdensmesterskapet skal foregå på. Dermed har etapperittet fått en gyllen mulighet til å vokse seg større, og tirsdag ble det besluttet at det skal gjøres ytterligere grep for å lokke de største lagene til rittet.

Tour des Fjords har sendt en søknad om å flytte startdatoen for rittet fra slutten av mai til 31. august neste år.

Færre kollisjoner

— I utkastet av neste års rittkalender har vi sett at konkurransen er stor mot slutten av mai. Det går to andre ritt i den kategorien vi ønsker å være i, i tillegg til at Giro d'Italia er inne i sin siste uke, forklarer daglig leder Roy Hegreberg.

De siste årene er rittet også blitt avholdt samtidig som Festspillene i Bergen.

— Den nye datoen vil kollidere med langt færre arrangementer, både i området og i internasjonal sykkelsport. Vi ønsker å gjøre Tour des Fjords så stort som mulig, og da ser vi på dette som en fin mulighet til å gjøre det, sier Hegreberg, og legger til:

— Vi ønsker jo at flest mulig storlag og stjerner skal kunne kjøre rittet, så da må det passe inn i deres kalendere.

Å endre datoen vil også øke sjansene for at søknaden om opprykk i rittkategori går gjennom. Det er i alle fall signalene Hegreberg har mottatt av det internasjonal sykkelforbundet (UCI).

— UCI er opptatt av at rittkalenderen skal være så fyldig som mulig, og da er de også mest interessert i å ha rittet på høsten. Da er det ikke mange ritt i den kategorien, sier Hegreberg.

Forhørt seg med Team Kristoff

Han har vært i samtaler med TV 2, Norges Cykleforbund og Alexander Kristoffs trener, Stein Ørn, før søknaden ble sendt.

— Alle var enige om at det hørtes ut som en god idé, sier rogalendingen.

UCI vil ta avgjørelsene om både rittkategori og ny dato for Tour des Fjords under årets VM i Richmond i slutten av september.

— Hvor mye har VM i Bergen å si for deres ekspansjon?

— Jeg håper det kan være en vinn-vinn situasjon, egentlig. Forhåpentlig gjør det at vi kan vokse frem mot VM, og kunne fortsette utviklingen etter det. Samtidig vil vi gi Bergen en unik mulighet til å få erfaring i hvordan å arrangere store sykkelritt, sier Hegreberg.