Sport

Én forandring hos Norge gjør Kyvåg til optimist før EM: – Før var det forferdelig

Mener Norge har helt andre forutsetninger for å lykkes i herrehåndball nå.

Landslagssjef Christian Berge med flere av gutta på EM-laget er klare for nytt sluttspill.
  • Odd Inge Aas
    Journalist

Forventningene til de norske håndballherrene er større enn noen gang før håndball-EM starter fredag.

Christian Berges menn ble på Idrettsgallaen sist lørdag kåret til årets lag for fjorårets smått sensasjonelle VM-sølv. Det kom i kjølvannet av historiens første, norske EM-semifinale for to år siden.

Tidligere har det vært kvinnelaget som har budt på medaljene. Nå er også mennene blitt noe mer enn et nesten-lag.

Les også

Kyvåg reagerer på nordmenns syting etter VM-sølvet: – Helt meningsløst!

– Bunnivået er bedre

– Det vi opplevde i EM for to år siden, og fikk forsterket i VM i fjor, er at det laveste nivået er blitt mye høyere. Det er det det handler om, sier TV3s EM-ekspert og trenerveteran Frode Kyvåg.

Han har sett en utvikling i det norske laget de siste årene som han liker veldig godt.

– Vi har sett før at ting har vært på gang, men bunnivået da var forferdelig lavt. På det området har Berge gjort en kjempejobb, sier Kyvåg.

Frode Kyvåg (t.v.) skal være kommentator på TV3 under håndball-EM. Her sammen med resten av panelet, programleder Christian Ramberg og Joachim Boldsen (t.h.).

Har fått en ny ferdighet

Den tidligere suksesstreneren advarer mot at konkurransen er altfor tøff til at man kan forskuttere norske medaljer, men mener samtidig at Norge stiller med et lag som har hatt kontinuerlig fremgang.

Derfor mener han også at det er all grunn til å håpe og tro på en ny semifinale.

I tillegg til et mye høyere bunnivå, mener Kyvåg det norske laget nå klarer å tilpasse seg nivået som kreves for å prestere i et mesterskap.

– Dette er noe helt annet enn klubbhåndball, forklarer han.

Der mener Kyvåg det er en stor fordel at laget nå har både en semifinale og en finale i bagasjen.

– I et mesterskap må du nullstille deg over natten og være forberedt på en ny motstander og en ny taktikk. Det har laget nå vist at de klarer. De har brukt flere år på å tilegne seg den ferdigheten, nå er de i besittelse av den. De er kanskje blitt bedre enn de aller fleste.

Christian Berge må finne seg i at Norge er blant favorittene i EM denne gangen.
Les også

Landslagsspilleren måtte vende seg til buing: – Det kan virke tøft å få så klare meldinger fra fansen

Berge ville tatt sølvet nå

Trener Christian Berge peker også på at bunnivået må være høyt og prestasjonene stabile da vi spør om hvilke forventninger han har til laget i mesterskapet.

Da de norske kvinnene tapte VM-finalen for Frankrike like før jul, ble det i norske medier fremstilt som en stor nedtur.

Berge er ikke enig i at forventningene til de norske herrene nå er på samme nivå som til de seiersvante damene.

– Nei, vi har jo ikke vunnet et gull ennå. Sølv i et mesterskap er bra, uavhengig av kjønn. Det det er en måned med hardt arbeid som skal gjøres. Jeg tar gjerne det sølvet i lommen nå, jeg blir glad for det. Helt klart, sier Berge.

Han er enig i at laget stiller bedre forberedt på grunn av de siste årenes meritter.

– Samtidig må vi endre noe og komme med noe nytt hver eneste gang. Vi skal likevel beholde identiteten vår, det er grunnmuren vår. Vi prøver å endre spillet i alle fasene for ikke å være så forutsigbare. Vi må ha kreativitet og spontanitet blant spillerne.

Sander Sagosen er tilbake på landslaget før EM.

Knallhard åpningskamp

Åpningskampen mot Frankrike kunne imidlertid ikke vært tøffere. Norge får en mulighet til revansje mot overmennene fra fjorårets VM-finale, men franskmennene viste igjen styrke da de slo de norske håpene med 32–27 i Golden League nylig.

Da spilte imidlertid ikke Sander Sagosen for Norge.

– Ser du på de to siste mesterskapene, har Frankrike vunnet åpningskampen med både 15 og 16 mål, så det blir en tøff kamp. Vi må prøve å være gode allerede da, men det er ikke avgjørende for hvordan mesterskapet går. Vi ønsker å starte med en god prestasjon, men om vi møter de beste først eller sist, spiller ikke så stor rolle, sier Berge.

Les mer om

  1. Håndball-EM
  2. Håndball
  3. Christian Berge