OL-vinner utestengt - mister gullmedaljen

Den tidligere vektløfteren Aleksej Torokhtij fra Ukraina er fradømt OL-gullet han vant i London-lekene i 2012 etter en ny analyse av dopingprøven hans.

Aleksej Torokhtij fra Ukraina er fradømt OL-gullet han vant i London-lekene i 2012.

Prøven ble erklært negativ i 2012, men med nye og mer avanserte metoder er den testet om igjen, og da ble det påvist spor etter steroiden turinabol. Derfor er han diskvalifisert fra seieren i 105-kilosklassen.

Torokhtij er også ilagt to års utelukkelse regnet fra desember 2018, da han ble suspendert. Torokhtij la opp etter London-lekene, men dopingsaken stopper en lovende karriere som idrettsleder. Han har vært visepresident i Ukrainas vektløfterforbund og hatt roller i det europeiske forbundet og Ukrainas OL-komité.

Utelukkelsen forbyr ham også å ha verv innen idretten.

Navab Nasirshelal fra Iran ble nummer to i OL og kan overta gullet fra Torokhtij, men det er opp til IOC.

Les også

Russland anker dopingsak, Putin kaller utestengelsen «urettferdig»

Siden IOC i 2016 besluttet å begynne å analysere lagrede dopingprøver fra 2008 og 2012 om igjen med nye metoder, er flere enn 50 vektløftere blitt diskvalifisert på grunn av funn av ulovlige stoffer i deres prøver.

Torokhtij er den femte gullvinneren i vektløfting fra London-lekene som fradømmes medaljen.

IOC truet med å kaste vektløfting ut av OL-programmet på grunn av det store dopingproblemet, men ombestemte seg i mars etter at Det internasjonale vektløfterforbundet (IWF) lovet å innføre strengere testing.